Türklere özgü, tahıldan yapılan geleneksel ve yöresel bir kuru yemiş türüdür. Türkiye'de farklı yörelerde çeşitli tohumların da buğday tanelerine karıştırılarak kavrulması ile yapılmaktadır. Daha çok Nevşehir, Malatya, Çankırı,Afyonkarahisar, Emirdağ, Sivas, Yozgat, Kayseri, Erzurum, Kars gibi Anadolu'da kışın uzun ve sert geçtiği bölgelere özgü bir yemiş türüdür. Yıkanmış tahılın yanmaz bir tava ya da sac üzerinde kavrulması ile yapılır. Özellikle tok tutması, protein yönünden yüksek olması nedeniyle kışın sert geçtiği iç bölgelerde çok tercih edilir. Türkler'in Anadolu'ya göç ederken getirdikleri bir yiyecek kültürüdür.

Kavurga Nedir?

Hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği ve vücudu soğuktan koruduğu için günümüzde de hâlâ popülaritesini korumaktadır.

Kavurga ismi kavurmak sözcüğünden türetilmiştir.

Yapılışı


Bir miktar tahıl yıkandıktan sonra yanmaz tava ya da sac üzerinde bir süre kavurularak yapılır.

Bazı bölgelerde bir miktar yağ eklenerek te yapılmaktadır.



Özellikleri


Oldukça lezzetlidir. Vücudu uzun süre tok tutar. Anlık yorgunlukları engeller. Kilo ya da Kalori sorunu olanlar için ideal bir besindir.

Özellikle Sivas, Erzurum ve Kars bölgelerindeki çobanların gün boyu aktif kalabilmek ve özellikle kış şartlarında soğuğa daha fazla direnç gösterebilmek için bu kuru yemişin tüketildiği sanılmaktadır.

Halk arasında kavurganın vucudu çok sağlıklı tuttuğuna ve hastalıklara karşı koruduğuna bilinmektedir.

Kavurga son yıllarda baş gösteren şehirleşme ve kültürel erozyon nedeniyle de kavurga da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk kuru yemişlerden biri haline gelmiştir. Günümüzde özellikle Çankırı, Emirdağ, Karayün, Sivas , Hacelli, Sivas,Yozgat , Kayseri ve artık nufus yoğunluğunun yavaş yavaş azaldığı bazı bölgelerde yaşayan geleneklerine bağlı yöre halkları tarafından yapılmaya devam edilmektedir.