Bozkırın Çocukları : Anadolu Yaban Koyunu

Ugur

Administrator
Katılım
8 Nisan 2013


Bozkırın Çocukları Belgeseli

TRT Ankara Televizyonu Belgesel Programlar Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Bozkırın Çocukları: Anadolu Yaban Koyunu" adlı belgeselin yapımı, 2002 yılında başladı. Ocak 2004'te son çekimleri gerçekleştirilen belgesel Mayıs 2004'te tamamlandı.

Türkiye'de tek bir yaban hayvanı türü üzerine çekilen ilk doğa belgeseli olan Bozkırın Çocukları,10 bölümlük "Anadolu'nun Yaban Hayatı" adlı doğa belgeseli dizisi projesinin ilk bölümü olarak çekildi.

Tüm dünyada yalnızca Konya, Bozdağ'da yaşayan Anadolu yaban koyunu (Ovis gmellini anatolica), nesli tükenme tehlikesi altına girince 1960'lı yıllarda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındı. Yaban koyunları, halen Bozdağ'da yaklaşık 3600 hektarlık büyük bir kapalı alanda ve bu alan dışındaki dağlarda yaşam savaşı veriyor. Onlar, belgeselin baş kahramanları.

İnsansız belgesel, halk dilinde ceren denilen bu hayvanların bir yılını konu alıyor. Yaban koyunlarının dört mevsimlik öyküsü anlatılırken, onlarla aynı yaşam alanını paylaşan tilki, kaya kartalı, tavşan, gelengi, porsuk, kurt, kaplumbağa, keklik gibi hayvanlar ve daha pek çok bozkır manzarası görüntülendi.

Doğayla uyum ve doğayla mücadelenin örneklerinden biri...

bozkirin-cocuklari.jpg
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri