Dizel Hibrit Motora Sahip İlk Yerli Lokomotif

Eskişehir’de faaliyet gösteren Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’de (TÜLOMSAŞ) üretilen ve geçen yıl sergilendiği Almanya’nın başkenti Berlin’deki demir yolu fuarı InnoTrans’ta büyük ilgi gören hibrit lokomotif, yüzde 40 yakıt tasarrufu sağlayacak.

tb

Herhangi bir lisans altında olmadan üretilen dizel hibrit motora sahip ilk yerli lokomotif, yüzde 40 yakıt tasarrufu avantajıyla TCDD Taşımacılık’a daha düşük işletme maliyeti imkanı sağlayacak.

Düşük emisyonu ve akustik gürültü seviyesi sayesinde Marmaray gibi tüp/tünel geçitlerinde kurtarma aracı olarak güvenle kullanılabilecek lokomotifle Türkiye, milli olarak bir hibrit manevra lokomotifinin tasarım-üretimini gerçekleştiren ve dünyada bu teknolojiye sahip 4. ülke olma özelliğine kavuşurken, TCDD Taşımacılık AŞ de verimli ve çevre dostu hibrit manevra lokomotiflerini kullanan nadir tren işletmecilerinden biri olacak.

Yüzde 60 yerlilik oranına sahip olan ve seri üretime geçildiğinde bu oranı yüzde 80’e çıkacak hibrit lokomotif, 300 kW dizel jenset ve 400 kW lityum-iyon batarya güç kaynağına sahip.

tb

Lokomotifin saatte 80 kilometre azami işletme hızı ve 220 kilonewton (kN) azami çekiş kuvveti özelliği bulunuyor.

Bo-Bo dingil tertibatına sahip lokomotif, toplam ağırlığı 68 ton ve aks başına binen yük 17 ton olacak şekilde tasarlandı.

Konforlu ve güvenli sürüş imkanı

Yerli hibrit lokomotif, güçlü hatlara sahip modern dış stil tasarımı, ergonomik konsol tasarımı ve geniş görüş açısına sahip olduğundan konforlu ve güvenli sürüş imkanı sunuyor.

Uluslararası standartlara uygun ileri sürüş kontrol algoritmaları, Yeni Nesil Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi (TKYS) bulunan lokomotifin, dizel jeneratör ve elektro-pnömatik fren sisteminin devrede olduğu sürenin azalmasıyla bakım maliyetleri düşük olacak.

tb

Berlin Fuar Merkezi’nde geçen yıl eylül ayında 61 ülkeden 3 bin 62 katılımcıyla düzenlenen fuarda, mobilite endüstrisinin tüm ürün ve hizmetlerinin sunulduğunu ifade eden yetkililer, 400’ün üzerinde yenilik, 155 dünya prömiyeri ve 155 aracın yer aldığı organizasyonda hibrit lokomotifi çok sayıda ülkeden yaklaşık 160 bin kişinin gördüğünü bildirdi.

Kaynak: AA

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Endonezya Cumhuriyeti

Endonezya Cumhuriyeti

Baskent Cakarta
Resmî diller Endonezce
Yönetim Şekli Başkanlık Sistemi
Yüzölçümü 1.904.569 km²
Nüfus 255.993.674
Nüfus Yoğunluğu 134 kişi/km²
Para birimi Endonezya rupiahı (IDR)
Zaman dilimi (UTC+7 ile +9 arası)
Telefon kodu +62
İnternet TLD .id

Endonezya ya da resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da yer alan bir ülkedir. Endonezya 17.508 adadan oluşur. 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Endonezya halk tarafından seçilmiş meclisi ve devlet başkanı ile bir cumhuriyettir. Ülkenin başkenti Cava adasındaki Cakarta şehridir. Sınır komşuları, Papua Yeni Gine, Doğu Timor ve Malezya’dır. Diğer komşu ülkeleri Singapur, Filipinler, Avustralya, Andaman ve Nikobar adalarıdır. Endonezya ASEAN’ın kurucu üyelerinden ve G20 üyesi ülkelerdendir.

Endonezya takımadaları yedinci yüzyıldan sonra Srivijaya ve Majapahit’in Çin ve Hindistan’la ticarete başlamasıyla önemli bir ticaret bölgesi haline gelmiştir. Yerel liderler ilk çağlardan beri yabancı kültür, din ve politik sistemleri yavaş yavaş özümsediler ve böylelikle Hindu ve Budist krallıklar kuruldu. Endonezya tarihi ülkedeki doğal kaynakları elde etmek isteyen yabancı güçlerin etkisinde kalmıştır. Müslüman tüccarlar bölgeye İslamı getirdiler. Avrupalı güçler ise Coğrafi keşifler ile "Baharat Adası" adı verilen Maluku’yu elde edip bölgedeki ticareti tekelleri altına almak için birbirleriyle savaştılar. Endonezya İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte üç buçuk asır süren Hollanda sömürgeliğinden kurtularak bağımsızlığını elde etti. Endonezya tarihi daha sonra doğal afetler, rüşvet, bölünme, Suharto sonrası demokratikleşme süreci ve hızlı ekonomik değişikliklerle çalkantılı geçti. Şu anki Endonezya Cumhuriyeti üniter bir devlet olmakla birlikte otuz üç eyaletten oluşur.

Pek çok irili ufaklı adaya sahip olan Endonezya farklı dil, din ve kültüre sahip etnik gruplardan oluşur. Cavalılar politik güç olarak baskın en büyük etnik gruptur. Endonezya ulusal bir dil, etnik çeşitlilik ve çoğunluğu Müslüman olmak üzere farklı dinlerin bir araya gelmesiyle ortak bir kimlik geliştirmiştir. Endonezya’nın "Çoklukta birlik" anlamına gelen ulusal sloganı "Bhinneka Tunggal Ika" çeşitliliğin ülkeyi şekillendirdiğini ifade eder. Çok büyük nüfusuna rağmen Endonezya, el değmemiş doğa alanlarıyla dünyanın en büyük ikinci biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapar. Çok zengin doğal kaynaklarına rağmen günümüz Endonezya’sında fakirlik yaygındır.

Bayrak

Endonezya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti’nin resmî simgesidir. 13. yüzyılda kurulmuş olan Majapahit İmparatorluğu’nun bayrağından gelmektedir. Bayrak ilk olarak 17 Ağustos 1945 tarihinde Endonezya Bağımsızlık Günü kutlamalarında halka duyrulmuş ve göndere çekilmiştir. O günden beri bayrağın tasarımında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Bayrağın yapısı ve şekli oldukça basit olup, üstte kırmızı, altta beyaz olmak üzere iki eşit büyüklükte şeritten oluşmaktadır. Singapur ve Polonya bayraklarına oldukça benzer olup, Monako bayrağı ile oranı dışında biçimsel olarak birebir aynıdır. Endonezya geleneklerine göre bayraktaki renklerden kırmızı; cesareti, beyaz ise ruhsal ögeleri simgeler. Endonezya toplumu bayraklarını Merah Putih yani Kırmızı-Beyaz olarak adlandırır.

Arma

Endonezya arması

Endonezya Cumhuriyeti’nin amblemi Garuda, Hindu mitolojisinin kuş kralı ve tanrı Vishnu’nun vâhana’sıdır. (Vahana, Hint mitolojisinde tanrı ve tanrıçaların binek aracı olarak kullandıkları hayvan veya melez yaratık.) Garuda, 8. yüzyıldan itibaren Java adasında inşa edilmiş birçok tapınakta yer almaktadır.

Kartal, yaratıcı enerjinin sembolüdür. Altın rengi milletin ihtişamını, siyah doğayı temsil eder.

Kartalın her kanadında 17, kuyruğunda 8 ve boynunda 45 tüyü vardır. Bu numaralar, bağımsızlık ilanının tarihi olan 17 Ağustos 1945 tarihini simgeler.

Arka plandaki kırmızı ve beyaz, Endonezya bayrağının renkleridir. Ortadaki yatay çizgi, Sumatra, Borneo, Sulawesi ve Halmahera adalarını geçen ekvatoru temsil eder.

Armanın üzerindeki beş sembol Endonezya devletinin "beş ilke" ideolojisini temsil ediyor:

Armanın ortasındaki siyah zemin üzerine altın yıldız ilk prensibi temsil eder: dinlerin birleşmesi (farklı dinler, aynı fikir).
Zincir, art arda gelen insan nesillerini sembolize eder. Yuvarlak halkalar kadınları, kare halkalar erkekleri temsil eder. İkinci ilkenin sembolü: adil ve medeni bir insanlık.
Warin veya banyan üçüncü prensibi sembolize eder: Endonezya’nın birliği.
Kırmızı zemin üzerine siyah bantlı (bos javanicus) dördüncü prensibi temsil eder: bilgelikle müzakere ve temsil yoluyla yönlendirilen demokrasi.
Beşinci prensip, tüm Endonezya halkının sosyal adaleti, pirinci (yani gıda) ve pamuğun (beyaz) altın ve beyazı ile sembolize edilir.

Etimoloji

Bir düğün töreninde genç toraja kızlar

Endonezya ismi Latince Indus ve Yunanca nesos kelimelerinden türetilmiştir ve "ada" anlamına gelmektedir. Bu isim Endonezya’nın bağımsızlığından çok önceye, 18. yüzyıla dayanır. 1850’de İngiliz etnolojist George Earl yayınladığı bir eserle, bölgedeki Hint ve Malay takımadalarında yaşayanlar için Indunesians ve Malayunesians isimlerini önerdi. Aynı eserde George Earl’ün öğrencilerinden James Richardson Logan Endonezya ismini Hint Takımadası ile eşanlamda kullandı. Bununla birlikte Hollandalı akademisyenler sömürge döneminde yazdıklari eserlerde Endonezya ismini kullanmaktan imtina ettiler. Bunun yerine Malay Takımadası, Hollanda Doğu Hindistanı, Doğu Hindistan ve Insulinde isimlerini kullandılar.

1900’lerden sonra Endonezya ismi Hollanda dışındaki akademik çevrelerde yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Hollanda sömürgeciliğine karşı Endonezyalı milliyetçi gruplar bu ismi siyasi bir bakış açısını belirtmek üzere kullanmaya başladılar. Berlin Üniversitesi’nden Adolf Bastian yayınladığı Indonesien oder die Inseln des Malayischen Archipels eseriyle Endonezya ismini 1884–1894 yılları arasında yaygınlaştırdı. Endonezya ismini ilk kullanan Endonezyalı eğitimci Hollanda’da 1913 yılında kurduğu basın bürosuna Indonesisch Pers-bureau adını veren Suwardi Suryaningrat (Ki Hajar Dewantara) idi.

Tarih

MS 800'lü yıllarda Borobudur tapınağına işlenmiş bir resim. Endonezyalı gemiciler milattan sonra birinci yüzyılın başlarında Afrika'nın doğu kıyılarına ticaret seferleri düzenlemiş olabilirler.

Endonezya’nın tarihi hakkında bilinen en eski bilgiler, 4-5 bin yıl kadar önce, Malezya’dan halkın gelip yerleştikleri hakkındadır. Eski çağlardan beri ülkenin üzerinde bulunduğu adaların deniz ticaretinde ehemmiyeti çok büyük olmuştur. Bu sebepten, halk genellikle denizci veya tüccardı. Tarih çağlarında ülke, Çin, Hindistan, İran ve Bizans İmparatorluğunun deniz ticâret yolu idi. Hâlen bu özelliğini muhafaza etmektedir. Eski çağlarda ticâret gemileri buraya uğrar, baharat, reçine ve değerli kereste alırlardı. Ticâretteki bu ehemmiyeti sebebiyle, dünyanın çeşitli yerlerinden Endonezya’ya gelip yerleşen insanlar ülkede yeni fikir ve geleneklerin yerleşmesine sebep olmuşlardı. Bu devirlerde ülkede aşîret idâreleri krallık hâline geldi. Öyle ki her ada ayrı bir krallıktı. Yedinci ve on üçüncü asırlara kadar bölgenin en güçlü krallıkları, Sumatra ve Cava krallıkları idi. Güçlü olmalarının bir neticesi olarak da bölge ticâretine hâkimdiler. On ikinci ve on beşinci asırlarda Hindistan ve Malezya’dan ticâret için buraya gelen Müslüman tâcirler İslâmiyetin yayılmasına vesile olmuşlardır.

Portekiz 1511 yılında Malakka’yı işgal etti. Bundan sonra İspanya, Hollanda ve İngilizler ülkeyi istilâ ettiler. Bu devletler Endonezya’yı sömürmenin yanı sıra Hindistan’ı da sömürgelerine katmak için üs olarak kullanmakta idiler. On altıncı asrın sonlarında Hollandalılar, Doğu Hindistan, Cava ve Moluk’da kurdukları şirketlerle bölge ticâretini ele geçirdiler. Bunun yanı sıra Cakarta’ya üs kurmalarıyla Hollanda’nın bölgedeki nüfuzu arttı. Diğer sömürgeci devletlerin anlaşmaları neticesinde 18. asrın sonlarında Hollanda ülkeyi tam mânâsıyla egemenliği altına almıştır. 1900’lü senelerin başlarından îtibâren gün geçtikçe anti-emperyalist fikirlerin kuvvetlenmesi sonucu Hollanda sömürgeciliğine karşı, milliyetçilik ve bağımsızlık mücadelesi fiilen başladı. Bu mücâdelenin önde gelen liderlerinden Ahmed Sukarno 1927’de kurulan Milliyetçi Partinin başkanı oldu. Endonezya halkının başlattıkları ve her geçen gün kuvvet kazanan bağımsızlık mücadelesi karşısında Hollanda endişeye düştü. Halk tamamen Hollandalı sömürgecilerin menfaatleri doğrultusunda yönetilmekteydi. Milliyetçilik ve bağımsızlık hareketlerini yatıştırmak ve sömürgeciliğini devam ettirmek için Hollanda siyâsî bir oyun olarak yerli halka idârede kısmen iştirak hakkı tanıdı. Bu oyuna kanmayıp tam bir bağımsızlık isteyen halkın mücâdelesi çok kanlı bir şekilde bastırılmaya çalışıldı. Mücadelenin liderlerinden Ahmed Sukarno ve arkadaşları yakalanarak sürgüne gönderildi. İkinci Dünyâ Savaşında Japonya, Endonezya’yı işgal etti. Siyâsî olarak Japonlar ülke halkının Hollandalılara karşı yaptıkları bağımsızlık mücâdelesini desteklediler. Japonlar, milliyetçilerin hükümet kurmalarına müsaade etti.

17 Ağustos 1945’te Japonların teslim olmalarıyla Endonezya’da Ahmed Sukarno başkanlığında bir hükümet kurularak bağımsızlıklarını îlân ettiler. Hollanda, Endonezya’nın bağımsızlığını tanımadı. Endonezya ve Hollanda arasında bu sebepten başlayan mücâdele, Endonezya’nın zaferiyle neticelendi. Hollanda, “Endonezya Birleşik Devletleri”ni resmen tanımak zorunda kaldı. 1950 senesinde devletin adı “Endonezya Cumhuriyeti” olarak değiştirildi. Ülkenin kurulu olduğu adalardan Yeni Gine Hollandalıların elinde kaldı. Endonezya ancak 1962 senesinde adanın batı kısmını Hollandalılardan kurtardı. 1965 Mayıs’ında Çin ve SSCB destekli bir devrim teşebbüsü oldu. Çeşitli birliklerden solcu general ve subayların ve Endonezya Komünist Partisi’nin öncülük ettiği bu girişim ABD gizli servislerinin büyük komploları sonucu ve ülkedeki Marksist kültürün çok yetersiz oluşu sebebiyle bastırıldı. 1.000.000 civârında insanın öldüğü iç savaşta komünistler ve komünist olduğundan şüphelenilenler dünyada eşine az rastlanan bir katliamla ortadan kaldırıldılar.Özellikle Çinli azınlık bertaraf edildi. Devletin kuruluşundan itibaren meydana gelen hâdiselerde oldukça yıpranan Ahmed Sukarno iktidarı, 1967’de General Suharto tarafından yapılan hükümet darbesi ile son buldu. Darbe sonunda başa geçen General Suharto daha sonra yapılan seçimleri de kazandı. 1982’de Sebker seçimleri kazandı. 1983’te Suharto dördüncü defa 10 Mart 1988’de beşinci defa başkan seçildi. Fakat 1998 yılındaki büyük bir ayaklanmayla Suharto ve siyasi rejimi devrildi. Ülke olağan bir parlamenter demokrasiyle idare edilmeye başladı.

Ekonomi ve Eğitim

Kişi başına düşen millî geliri yıllık 2239 dolardır. Karma ekonominin hüküm sürdüğü Endonezya’da özel sektör ile devlet ekonomide güçlü bir etkisi vardır. Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisi olup G20 ülkeleri arasındadır.

Cava’daki pirinç tarlalarında Asya mandası kullanılır. Tarım yıllarca ülke ekonomisinin en önemli ve büyük sektörlerindendir.

Fiziki Yapı

Doğu Java’daki volkanik Semeru ve Bromo dağları

Endonezya’nın üzerinde bulunduğu adalardan büyük olan beş tanesi, Sumatra, Borneo, Cava, Selebes ve Yeni Gine’dir. Yeni Gine Adasının Endonezya’ya âit olan batı kısmına İrian Barat adı verilir. Borneo Adasının Endonezya’ya ait olan kısmına ise Kalimantan adı verilir. Sumatra, Borneo, Cava ve Selebes adalarına Büyük Sunda Adaları; Bali, Lombok, Sumba, Sumbawa, Flores, Timor gibi orta büyüklükteki adalara Küçük Sonda Adaları; Buru, Ceram, Halmehera vb. adalara ise Moluk Adaları ismi verilir. Adalar arasında çeşitli iç denizler mevcuttur. İç denizlerle beraber yüzölçümü yaklaşık 5.000.000 km² olan Endonezya’nın kara parçalarının toplam yüzölçümü ise 1.919.443 km²dir. İç denizleri, Cava, Sunda, Banda, Flores, Selebes ve Moluk denizleridir. Adaları birbirinden ayıran deniz ve boğazların önemli özellikleri derin olmalarıdır.

Endonezya’nın başkenti Cakarta, Endonezya genel yapı îtibârıyla volkanik adalardan müteşekkildir. Çoğu sönmüş vaziyette yaklaşık 150 civarında volkan bulunmaktadır. Ülke Ekvator çizgisi üzerindedir. Büyük adalardan olan Sumatra ülkenin batısında olup, Malakka Boğazı ile Asya kıtasından, kuzey batı, güney doğu doğrultusunda, güney doğuda Sonda Boğazı ile Cava Adasından ayrılmıştır. Birmanya’daki sıradağların bir uzantısı Sumatra Adasının batı kıyılarında devam eder. Bu sıradağlar sönmüş ve halen faaliyette bulunan pek çok volkandan müteşekkildir. 3000 m’yi aşan yüksekliklere sahip bu dağ silsilesinin kuzeyinde geniş ve verimli vâdiler, büyük göller bulunur. Adanın doğu kesimleri, düz ve basık olan ovalıktır. Bataklıklar doğu sahillerinde oldukça geniş yer kaplar. Büyük ırmaklara sâhiptir. Cava Adası, Sumatra ile Küçük Sonda adalar dizisinin en batısındaki Bali Adası arasında batı doğu istikametinde yer alır. Yaklaşık 1000 km boyunda ve 200 km eninde olan bu adada ekvatora paralel sıradağlar vardır. Bu sıradağlar, güneye daha yakın olup, üzerinde çok sayıda, bazıları hâlen tütmekte olan volkanlar mevcuttur. Adanın kuzeyi düz ovalı olmasına rağmen güney kıyıları yüksektir. Güney de deniz dibi fazla kayalık değildir. Bu da gemilerin adanın güney kıyılarına rahatlıkla yaklaşmalarını sağlamaktadır. Bu sebepten limanlar güneyde kuzey kıyılarına nispeten daha çoktur. Cava Adasının doğusunda yer alan orta büyüklükteki adalar topluluğu olan Küçük Sonda Adaları da fizikî yapı îtibârıyla diğer Sumatra ve Cava Adalarından pek farklı yapıya sâhip değildir. Topluluğu meydana getiren adaların hepsi volkanik olup, kıyıları düz ovalıktır. İrian Barat denilen Yeni Gine’nin Endonezya’ya âit batı kısımları da fizikî yapı olarak pek fazla değişmez. Bradjamusti Sıradağları, bölgenin ortasında batı doğu doğrultusunda yer alır.

Güney kısmı verimli ovalarla kaplı olan bölgenin kuzeyinde orta kesimlerindekine nazaran daha alçak olan sıradağlar, paralel olarak yer alır. Bu iki dağ silsilesi arada yer alan ova ile birbirinden ayrılır. Her iki sıradağlardan inen çok sayıdaki ırmak tarafından sulanan ova oldukça verimlidir. Yeni Gine Adasının batı kısmı olan bu bölgenin ortasındaki Bradjamusti Sıradağlarında yer alan Carstenz Tepesi 5050 m ile ülkenin de en yüksek noktasıdır. Yeni Gine ve Selebes adaları arasında yer alan pek çok ada ve adacıktan müteşekkil olan Moluk Adaları da dağlıktır.

Bukittinggi'deki Sianok Kanyonu, Batı Sumatra

Kıyıları çok girintili çıkıntılı, aynı oranda kayalık olan adalar gemilerin yanaşmasına müsait olmadığı halde bâzı yerler gemiler için iyi bir barınak vazifesi görmektedirler. Selebes Adası, adanın tam ortasındaki dağların dört farklı yöne açılması ile bir ahtapot görünümü arzetmektedir. Dört yarımadanın arasında kalan üç körfez de derin ve oldukça geniştir. Dağların en yüksek noktası 3840 m ile Latimodjang Tepesidir. Selebes Adası yakınlarında pek çok küçük adacıklar mevcuttur. Endonezya’yı meydana getiren adaların en büyüğü Borneo’dur. Bu ada siyasî bakımdan üç bölgedir. Kuzeyde ve kuzey batıda Malezya’ya bağlı Sarawak ve Sabah bölgeleri ve bu iki bölge arasında kalan bağımsız Brunei Devleti ile bu bölgelerin dışında kalan, adanın orta ve güney kısmını teşkil eden Endonezya’ya bağlı Kalimantan adı verilen bölgedir. Güney-batı, kuzey doğu istikametinde, Endonezya, Malezya sınırının bir kısmında dağlar uzanır. Kalan geniş kısımları düz ovalık, kıyı kesimleri ise bataklıktır. Genellikle alçak ve bataklık olan kıyılarında gemilerin yanaşmasına elverişli pek çok körfez vardır.

Önemli akarsuları ülkenin büyük adalarında bulunmaktadır. Sumatra Adasındaki ırmaklar, Musi, Kampar, Rokar ve Hari’dir. İrian Barat bölgesindeki en önemli akarsu ise adanın ortasındaki sıradağlardan çıkıp, kuzeyde Büyük Okyanusa dökülen Mamberamo Irmağıdır. Borneo Adasının Endonezya’ya âit kısmı olan Kalimantan bölgesindeki en önemli akarsuları ise, Kayan, Mahakam, Barito ve Kapuas ırmaklarıdır. Ülkenin en önemli gölleri ise Sumatra Adasının kuzeyinde yer alan Toba Gölü, Selebes Adasındaki Towuti ve Poso gölleri ile Kalimantan bölgesindeki Semajang ve Djempang gölleridir.

Doğal Kaynaklar

Sulawesi

Endonezya, Hollanda’nın her ne pahasına olursa olsun, sömürge olarak kullanmaktan vazgeçmek istemediği seviyede bol doğal kaynaklara sahip bir ülkedir. İkliminden dolayı gür, tropik ormanlar ülkenin bitki örtüsünü meydana getirir. Ülkede bol ve çeşitli bitkiler vardır. Bataklıkların çok bulunduğu kıyı bölgelerinde bataklık bitkileri ve mangrovlar hâkim bitki örtüsüdür. Dağ yamaçlarının gür ormanlarla kaplı bulunduğu Sumatra’da bazı bölgelerde kauçuk ormanlarına da rastlanır. Küçük Sonda Adalarında, kerestesi makbul ağaçlarla kaplı ormanlar daha çoktur. Ülkede hemen hemen 2500 m yüksekliklere kadar ekvator bitkilerinin meydana getirdiği ormanlar vardır. Selebes Adasında düzlük olan bölgelerde iri yapraklı bitkiler daha hâkim olurken, yükseklere çıkıldıkça kerestesi mobilyacılıkta çok değerli olan abanoz ve tek ağaçları yaygınlaşır. Borneo Adasının kıyı kesimlerinde bataklıklar yoğun olduğundan bu bölgelerde bataklık bitkileri hâkimdir. Burada da iç kısımlarda ormanlar, değerli tropik ağaçlar barındırırlar. Bambu, ülkenin her yerinde en bol bulunan ağaçtır. Palmiye, muz, hint kirazı ve turunçgillerin yaygın olduğu Endonezya’da, yüksek ve yağışın daha az bulunduğu bölgelerde ormanlar seyrekleşir ve yerlerini savanlara, tik, kazein, okaliptus ağaçlarına bırakır.

Hayvan çeşitleri çok boldur. Dünyâda kuş çeşitlerinin bolluğu ile meşhurdur. Tropik ormanlarda kaplanlar, leoparlar, büyük orangutanlar, maymunlar, her boyda yılanlar, sürüngenler, bataklık bölgelerinde timsahlar ülkenin her bölgesinde bulunan hayvanlardır. Sumatra ve Kalimantan’da Hindistan filleri, Sumatra ve Cava adalarında ise gergedanlar bol olarak bulunur.

Yer altı zenginlikleri bakımından da yer üstü zenginliklerinde olduğu gibidir. Bol ve çok çeşitli madenler mevcuttur. Kalay, petrol, doğalgaz, kömür, boksit, manganez, altın ve gümüş yatakları dünya rezervleri arasında önemli bir yer işgal eder. Ayrıca bunlardan başka nikel, bakır ve iyot ile tuz da zengin yeraltı madenleri arasında yer alır.

İklim

Güneydoğu Asya`da, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında yer alan takımadalardan oluşan Endonezya’nın iklimi oldukça çeşitlidir. Tropikal, sıcak ve nemli bir hava hâkimdir. Genel olarak Ekvator iklimi olarak adlandırılsa da adaların büyük bir kısmının kendine has iklim özellikleri bulunur. Her mevsim yağış görülen ülkede yaz aylarında sıcaklık ortalama 26 derecedir. Sıcaklık diğer aylarda en fazla 18 dereceye kadar düşer. Endonezya, Ekvator kuşağında yer aldığından ülkede kış mevsimi yaşanmaz. Muson yağmurlarının etki alanında bulunan ülkede sel felaketine yol açabilecek miktarda yağmur yağışı görülür. Yıllık ortalama yağış miktarıysa 7000 milimetre civarındadır.

Nüfus ve Sosyal Hayat

Horoz dövüşü, Bali

Endonezya, en kalabalık İslam nüfusunu barındırır. 2010 nüfus sayımına göre Endonezya nüfusu 237.64 milyondur. 2015 yılında 255.4 milyon olarak tahmin edilmektedir. Nüfusun %58’inin yaşadığı Cava adası, dünyanın en yoğun nüfuslu kalabalık adasıdır.

Ülkenin en dikkat çekici özelliklerinden biri de nüfus dağılımının çok düzensiz olmasıdır. Cava adası nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgedir. İrian Barat ise yoğunluğun en az olduğu bölgedir. Ülke yüzölçümünün % 7’sini teşkil etmesine rağmen Cava’da nüfus yoğunluğu kilometre kareye 450 kişidir. Yoğunluğun en az olduğu İrian Barat bölgesinde ise kilometre kareye 1,7 kişi düşer. Ülkenin başşehri olan Cakarta, Cava adasında bulunmaktadır. Endonezya’nın önemli şehirleri de buradadır.

Halk genellikle tarımla uğraşır. Buna rağmen nüfusu milyonları aşan pek çok büyük şehirleri vardır. Ülke halkının başlıca besin maddesi pirinçtir.

Halkın % 50’si köylerde yaşar. Kıyı bölgelerinde yaşayan halk ile iç kesimlerde yaşayanlar arasında hayat tarzı ve kültür farklılıkları oldukça fazladır. Halk güzel evler yapmaya düşkünlükleri ile meşhurdur. Yaptıkları evler iklim ve imkânlar icâbı, daha ziyade kazıklar üzerine kurulmuş, çatıları çok dik, genellikle bambudan yapılmıştır. Temel gıda maddeleri pirinç olmasına rağmen, bazı fakir bölgelerde mısır ve manyok bitkilerinin pirinç yerine ikâme olduğu görülmektedir. Erkek ve kadınlar gelenek halinde olan, kain veya sarong adı verilen, vücuda sarılan elbiselere bürünürler. El sanatları, özellikle kumaş dokuma ve işleme yönünde çok yaygındır. Batik denilen egzotik renk ve desenli kumaşlar en fazla işlenen el sanatı ürünleridir.

Din

Çin Konfüçyüs Tapınağı, Bojonegoro (Java)

Endonezya anayasası seküler bir anlayıştadır. Ancak değişik dini inanışların ülkedeki politik, ekonomik ve kültürel yaşayışa etkisi önemli düzeydedir. 2010 nüfus sayımına göre halkın % 87,18’i Müslüman’dır. Kalanı ise Hristiyanlık, Konfüçyanizm, Budizm ve Putperestlik gibi inançlara sahiptirler.

Endonezya’da dini dağılım (2010)
İslam (%87.18)
Hristiyanlık (%9.87)
Hinduizm (%1.69)
Budizm (%0.72)
Konfüçyanizm ve diğerleri (%0.56)

Etnik gruplar

Ülkede 300 farklı etnik grup bulunmakla birlikte, bunların %95’i yerel Endonezya halklarıdır. Nüfûsun büyük bir kısmını meydana getiren Avustronezyalı halklardan başka Papular, Bataklar, Alaslar, Kabauslar, Gojolar, Araplar, Çinliler ve Hindular da etnik grupları teşkil eder.

Dil

Ülkede, birbirine çok benzeyen 250’den fazla dil kullanırlar. Bağımsızlıktan sonra yapılan çalışmalarla ülkenin resmî dili olarak, kullanılan farklı lehçelerin ortak kısımlarını ihtiva eden “Bahasia” denilen lisan kabul edilmiştir. Hollandalılar sömürge zamanlarında kendi dillerini okullarda zorunlu tutmuşlardı. Fakat, halk bunu kabul etmemiştir.


Okuma yazma oranı toplam nüfusa göre % 75’tir. Bu oran bağımsızlıktan önce % 50’nin altındaydı. Günümüzde 8-14 yaş arası öğretim zorunlu ve parasızdır. 14’ü bağımsızlıktan sonra kurulmuş olmak üzere 17 üniversite vardır.

Siyaset

Endonezya’da başkanlık sistemine dayalı, cumhûriyet rejimi vardır. Parlamento, 460 üyeli Millet Meclisi’nden meydana gelmektedir. 1967’ye kadar ülkeyi Achmed Soekarno başkanlığındaki hükümet yönetti, bundan sonra da Soeharto başkanlığa geçti. Ülke idari bakımdan 21 bölgeye ayrılmıştır.

Ülkede uzun yıllar baskın durumda olan ve tek başına iktidar görevini yürüten Golkar partisi, 1999 seçimlerinde oy oranını %74.51’den %22.46’e düşürdü. Ardından 1999 ile 2002 yılları arasındaki anayasal reformlar sonrasında rejimde köklü bir değişim yaşandı. Bunların arasında en çok iki defa beş yıllığına görev yapacak başkan ve başkan yardımcısının doğrudan halk tarafından seçilmesi de bulunuyordu. Daha önce anayasaya göre en yüksek seviyede olan People’s Consultative Assembly hem anayasaya bağlı diğer kurumlar düzeyine indirildi, hem de başkanı seçme alındı.

2004 yılında ilk kez başkan ve yardımcısı halk tarafından seçildi ve 2004 ile 2009 yıllarında Demokrat Parti’den Susilo Bambang Yudhoyono başkan seçildi.

20 Ekim 2014 tarihinde Endonezya Demokratik Mücadele Partisi adına aday olan ve mecliste azınlıkta olan partilerin desteklediği Cakarta valisi Joko Widodo, %53,15 oyla başkan seçildi. Böylece 10 yıldır başkanlığı elinde bulunduran Susilo Bambang Yudhoyono’nun dönemi sona erdi. (Oysa Widodo’yu destekleyen partilerin yalnız 6 ay önce 9 Nisan 2014 seçimlerindeki oy oranlarının toplamı %40.88 idi.)

Ekonomi

Jakarta, Endonezya'nın başkenti ve ekonomik merkezi

Ekonomide tarımın hala kuvvetli bir ağırlığı bulunmaktadır. Fakat bağımsızlığına kavuştuğundan beri sanâyi, mâdencilik ve ticârette çok önemli ilerlemeler kaydedilmiş ve bu ilerlemeler devam etmektedir. Topraklarının sadece %7,5’u ekilebilir durumdadır. Sulanabilen arâzilerde senede iki defa mahsul almak mümkündür. Ayrıca orman ürünü ihraç eden ülkeler arasındadır. Ülkede en çok ekilen tarım ürünü pirinçtir. Pirincin çok yetiştirilmesine rağmen, halkın temel beslenme maddesi olduğu için ülke ihtiyacını dahi karşılayamamaktadır. Ekilebilir arâzilerinin çoğunluğu Cava, Bali ve Sumatra adalarındadır. Bu durum nüfus dağılımının en etkili faktörüdür. Pirincin yanında çay, baharat, tütün, mısır, yer fıstığı, şeker kamışı, manyok, patates, kahve, soya fasulyesi yetiştirilen önemli ürünlerdir.

Ülkenin üçte ikisinin ormanlık olması ekonomiye orman ürünlerinin katkısını arttırmaktadır. Orman ürünlerinde dünyâ ülkeleri arasında ikinci sırayı almaktadır. Kerestesi değerli olan abanoz ve Hint meşesi ağaçları, kauçuk ormanlarından elde edilen kauçuk, kına ağacı kabuklarından elde edilen kinin ülke ekonomisine büyük katkısı bulunan orman ürünleridir. Dünyâ kinin ihtiyacının % 90’ını Endonezya karşılamaktadır. Ormanlar devlet kontrolündedir. Giderek büyüyen dünya ekonomisinin etkisiyle Endonezya da dış ülkelerle olan ticari ve endüstriyel ilişkilerini artırmış ve yıllık 100 milyar doların üzerinde ihracat yapmaya başlamıştır. Bunda en büyük etken olağanüstü bir kalkınma süreci gösteren Doğu Asya ekonomilerinin ülkenin yanı başında bulunmasıdır. Özellikle Çin ve Japonya ile ilişkiler Endonezya ekonomisine büyük bir ivme kazandırmaktadır. Madenlerin işletilmesi sömürge devrine göre, ülke için daha faydalı hâle gelmesine rağmen, ekonomi halen dışa bağımlı, dış yatırımlara muhtaçtır. Senelik 50 milyon ton olan petrol üretimi ülke petrol rezervlerinin pek azının değerlendirilmesi ile elde edilir. Petrol rafinerilerinin gelişmesi her geçen gün petrol üretimini artırmaktadır. Petrol en ziyâde Sumatra ve Kalimantan bölgelerinden elde edilmektedir. İhracatının yarısını petrol tutmaktadır. Petrol ve tabiî gaz istihsalinden sonra ülke maden üretiminde ikinci sırayı teşkil eden kalay istihsalinde dünyâ devletleri arasında üçüncü sırayı almaktadır. Sanâyi, ancak bağımsızlıklarına kavuştuktan sonra kurulmaya başlandı. Petrol rafinerileri, demir-çelik sanâyii, lâstik, çimento, kâğıt, kinin, gübre, dokuma fabrikaları her geçen gün çoğalmaktadır. Tuz üretimi devlet tekelinde olup, ülke ihtiyacını karşılayacak seviyededir. Limanları her tonajdaki gemilerin yanaşmasına elverişli, tersaneleri de her geçen gün gelişmekte olmasına rağmen kendi deniz filosu yetersizdir. Ülkenin en çok sıkıntı çektiği husus elektrik enerjisinin yeterli olmamasıdır. Fakat son yıllarda bu konuda kayda değer çalışmalar yapılmaktadır. Makine, elektronik, dokuma ve kimya sanayi gelişme içerisindedir.

Hayvancılık ülke ekonomisinde fazla bir yer tutmaz. Sâdece koyun, keçi ve kümes hayvanları beslenmesi yaygındır. Ülkenin fizikî yapısı icabı balıkçılık ekonomide geniş bir yer tutar. Son zamanlarda senelik balık istihsali iki milyon ton dolaylarına erişmiştir. Genellikle kıyı balıkçılığı olarak yapılan balıkçılık, ülke için ticârî bir vasıf taşımaz. Japonya’nın yardımlarıyla balıkçılık gelişmekte, açık deniz balıkçılığı için çalışmalar yoğunlaşmaktadır. Karayolu ulaşımı önemli olmadığı için fazla gelişmemiştir. Hava ve deniz ulaşımı ülke ihtiyacını karşılayacak seviyededir.

Mutfak

Endonezya mutfağı

Endonezya mutfağının temelini pirinç oluşturur. Hemen hemen bütün yemeklerin yanında pilav servis edilir. Endonezya mutfağı ülke üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Endonezya mutfağı Hindistan, Ortadoğu, Çin, ve Avrupa’dan etkilenmiştir. Baharat Adası adıyla anılan Maluku adası karanfil ve hint cevizi gibi doğal baharatları Endonezya ve dünya mutfağıyla tanıştırmıştır. Nasi goreng, gado-gado, sate ve soto Endonezya’nın ulusal yemeklerindendir.

Endonezya’da çok çeşitli meyveler yetişir. Mangostan, rambutan, jackfruit, durian ve muz onlardan bazılarıdır. Bu meyveler Endonezya takımadalarına has, tropik meyvelerdir. Ülkede meyve suları da oldukça popülerdir. Endonezya mutfağının en bilinen ve yaygın içecekleri teh denen çay ve kopi denen kahvedir. Ülke, dünyanın en büyük kahve, çay ve şeker üreticilerinden biridir.

Endonezya Cumhuriyeti Türk Temsilciliği

Cakarta Büyükelçiliği
Adres: Jl. H.R Rasuna Said Kav.1 Kuningan Jakarta 12950 Indonesia
Telefon: +62 21 525 62 50 , +62 21 526 41 43
Faks: +62 21 522 60 56
Mail: embassy.jakarta@mfa.gov.tr
İnternet sitesi: T.C. Dışişleri Bakanlığı Cakarta Büyükelçiliği
Akredite Ülkeler: Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Rögar Kapağına Sıkışan Şişman Fareyi İtfaiye Kurtardı

Almanya’nın Bensheim kasabasında rögar kapağına sıkışan şişman bir fare, itfaiye ekiplerinin çabalarıyla kurtarıldı.

tb

Almanya’nın Bensheim kasabasında, hayvan kurtarma ekibi, sıra dışı bir ihbar aldı. Rögar kapağına sıkışan şişman bir farenin yardıma ihtiyacı vardı.

İşçiler, fareyi şıkıştığı yerden kurtarmaya çalıştı ancak başarılı olamadılar. Şişman fare, itfaiye ekiplerinin de yardıma gelmesiyle uzun uğraşlar sonucu sıkıştığı yerden kurtarıldı.

Kimileri, fare için başlatılan bu büyük operasyonda neden bu kadar çaba harcandığını sorgulasa da, hayvan kurtarma işçisi Michael Sehr, "Birçok kişi tarafından nefret edilen hayvanlar bile saygıyı hak ediyor." dedi.

Kaynak: BBC

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

El Salvador Cumhuriyeti

El Salvador Cumhuriyeti

Baskent San Salvador
Resmî diller İspanyolca
Yönetim Şekli Anayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü 21.041 km²
Nüfus 7.185.218
Nüfus Yoğunluğu 341 kişi/km²
Para birimi Amerikan doları (USD)
Zaman dilimi (UTC −6)
Telefon kodu +503
İnternet TLD .sv

El Salvador, Orta Amerika’da yer alan yaklaşık 7 milyonluk nüfusa sahip bir ülkedir. Batıda Guatemala’ya, kuzey ve doğuda Honduras’a komşudur. Güneyinde Büyük Okyanus bulunur.

El Salvador, Amerika anakarasının nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesidir (özellikle başkent, San Salvador) ve ayrıca bölgenin en sanayileşmiş ülkesidir. Resmi adı El Salvador Cumhuriyeti’dir. Ülke İsa peygambere atfen "Kurtarıcı" anlamına gelen İspanyolca karşılığından gelmektedir ve toprakları İspanyol himayesi öncesinde Cuscatlán diye adlandırılmıştır.

Bayrak

El Salvador bayrağı günümüzdeki hali ile 1912 yılında kullanılmaya başlamış, geçirdiği birkaç küçük değişiklik neticesinde güncel halini 27 Kasım 1972 tarihinde almıştır.

Bayrak sırasıyla mavi- beyaz-mavi renklerden oluşmaktadır. Bayrağı yatay olarak üç eşit parçaya bölen bu sıralama gökyüzünü, barışı ve okyanusu sembolize etmektedir.

Devletin resmi kurumları tarafından kullanılan bayrağın tam ortasında ülkenin arması gözükmektedir.

Arma

El Salvador’un ulusal arması, 1912’de Savaş ve Donanma Bakanlığı’nın düzenlediği bir yarışmayı otuz yarışmacı arasından kazanan Salvadorlu ressam Rafael Barraza Rodríguez tarafından yapıldı.

El Salvador arması, yıllar içinde içerdikleri sembollerle ilgili farklı yorumlar yapan birçok yazar ve şaire ilham verdi. Eşkenar üçgen, eski slogan Libertad, Igualdad ve Fraternidad’ın sembolüdür. İki açık deniz, özgür kalan uluslarla sürekli bir birliktelik içinde olan bir dayanışma ruhunu temsil ediyor. Çarpışma ile sonuçlanan beş büyük volkan, yarışın cesaretini, Patria Grande’nin parçalanmış arazilerini ve çizimleri çevreleyen efsanenin somutlaştırdığı ulusun başlangıcını belirtir. Aydınlık şeffaflıkla dolu gökyüzü şan, kahramanlığı ve Özgürlük için fedakarlığı temsil ediyor. El Salvador’un egemenliğini kutsayan efsaneyle taçlandırılmış olan Frigya başlığı, yabancı boyunduruğun kurtuluşunun sembolüdür. Barışın gökkuşağı, Orta Amerika’nın kaderini yerine getirmek için izlemesi gereken yolu sembolize ediyor.

Tarih

Dünyanın tepesindeki ikonik İsa Mesih heykeli, San Salvador. Dünyada hem El Salvador, hem de Salvadorlular'ı tanımlayan ve temsil eden semboldür.

İspanyol kaşif Pedro de Alvarado 1524 yılında Meksika’dan yola çıkarak El Salvador adını verdiği yere geldiğinde, burada yerliler yaşıyordu. İspanya, El Salvador ile birlikte etrafındaki birçok ülkeyi 300 sene boyunca işgal etti. 1821 yılına kadar Guatemala’ya bağlı bir eyalet olan ülke, buradaki İspanyol yönetiminin sona ermesinden sonra 1823 yılında Orta Amerika Federasyonu içerisinde bulunan bir ülke oldu. Federasyonun 1840’ta dağılmasından sonra 30 Ocak 1841’de bağımsızlığını ilân etti.

1970’li yıllarda sağ ve sol çatışmalarına sahne olan ülke, 1979 yılında cuntacıların iktidara gelmesi ile duruldu. Cunta bazı reformları başlattı fakat şiddet tırmanmaya devam etti. 1981’de Marksist gerillalara karşı ABD yardım yolladı.

Nüfus

San Salvador

Nüfusun etnik dağılımı: melez %90, Amerika yerlileri %1, beyaz ırk %9 olup halkın çoğunluğu Katoliktir (%86). 20 bin civarında Müslüman halk bulunur. Salvadorluların %12.7’si beyazdır. El Salvador’daki Orta Avrupalı göçmenlerin çoğu II. Dünya Savaşı sırasında Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Polonya ve İsviçre’den mülteci olarak geldi.

Ülkede İspanyolca, Nahua (Amerika yerlileri arasında yaygındır) dilleri konuşulur. Ülkenin okur yazar oranı %80.2 dir.

El Salvador, 14 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkenin en yoğun nüfusuna sahip olan San Salvado şehridir. Diğer önemli şehirler şöyledir: Santa Ana, Soyapango, San Miguel, Santa Tecla, Mejicanos, Apopa, Delgado, Ilopango.

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Hristiyan’dır. Yüzde 47 oranında Katolik, yüzde 33 oranında Protestan mevcuttur. Nüfusun yüzde 17’si herhangi bir dine mensup değildir.

Ekonomi

Las Chinamas'ta kutlamalar

Orta Amerika’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan El Salvador, bölgenin dördüncü büyük ekonomisine sahiptir. Gıda işleme, petrol, kimya, gübre, tekstil, mobilya, hafif metaller sanayii gelişmiş olan El Salvador’un başlıca tarım ürünleri ise kahve, şeker, mısır, pirinç, fasulye, yağlı tohumlar, pamuk ve sorgumdur. Ülkenin ekonomik olarak aktif nüfusunun beşte biri ABD’de yaşamaktadır. Dolayısıyla, yurtdışında çalışan işçi gelirleri ülkenin en önemli döviz ve özel tüketim harcamaları kaynağıdır.

Ülke topraklarının yüzde 25’i ekime elverişli olduğundan tarım önemli bir geçim kaynağıdır. Ekilen bitkilerin arasında mısır en büyük sahayı kaplar. İklimi sebebiyle tropik bitkiler özellikle pirinç, muz, turunçgiller ve ananasgiller bol miktarda yetişmektedir. Ülkenin en önemli ekonomik ürünü kahvedir. Hayvancılık, sığır, at gibi büyükbaş hayvanların beslenmesi şeklinde yapılır.

Mutfak

El Salvador mutfağı

El Salvador mutfağı Maya, Lenka ve Pipil halklarının yemeklerinden oluşur. Büyük ölçüde İspanyol mutfağından da etkilenmiştir. Geniş bir kıyı şeridine sahip olması sebebiyle deniz mahsulleri yönünden de zengindir.

En çok tüketilen yemeği “pupusa”dır. Mısırdan hazırlanan tortilla ile peynir, domuz eti, fasulye gibi pek çok yan malzeme kullanılarak tüketilir. Bir diğer yemek “yuca frita”dır. Kızartılmış manyok kökü, bölgeye özgü bir çeşit lahana ve domuz eti ile hazırlanır. “Panes con pollo” ise hindi ya da tavuk eti ile hazırlanan bir tür sandviçtir. İçerisine domates, salatalık, soğan ve yeşillik de eklenir.

El Salvador Cumhuriyeti Türk Temsilciliği

Guatemala Büyükelçiliği’nin görev bölgesindedir

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Aytaç Arman 1942 – 2019

Aytaç Arman

Aytaç Arman (gerçek adı Veysel İnce, 22 Haziran 1949, Adana – 26 Şubat 2019, İstanbul), 1949’da Adana’da doğdu. Erkek sanat enstitüsünden mezun olduktan sonra girdiği Ankara Devlet Mimarlık Ve Mühendislik Akademisi’nde okurken; 1969’da "Ekstra Ekspres" gazetesinin açtığı şikeli artist yarışmasında (yarışmanın birincileri önceden belirlenmişti) erkek adaylar arasında ikinci seçildi.

1971 yılında Ses dergisinin açtığı ciddi "Kapak Yıldızı Yarışması"nda, erkeklerde Tarık Akan’ın ardından ikinci seçilerek sinema oyunculuğuna ikinci sınıf rollerle başladı. Hemşehrisi Yılmaz Güney’in "Baba" filminde oynayarak dikkat çekti.

Kısa sürede başrol oyunculuğuna yükseldi. Sinemada ilk ödülünü 1981’de senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı "Düşman" adlı filmle Sinema Yazarları Derneği’nin "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"ne layık görüldü. Sinema kariyerinde, sıradan filmler yanında, dikkat çeken, festivallerde ödüller alan filmlerde rol aldı.

Aytaç Arman

1974 Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda "En İyi İkinci Film Ödülü"ne lâyık görülen Süreyya Duru’nun yönettiği ve Bekir Yıldız’ın öyküsünden sinemaya uyarlanan "Bedrana" adlı filmde Perihan Savaş’la paylaştı. 1977 yılında baş rolünü Semra Özdamar’la paylaştığı; Süreyya Duru’nun yönettiği "Kara Çarşaflı Gelin" 14’üncü Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda "En İyi Film Ödülü" kazandı. 1988 Antalya Altın Portakal Film Yarışması’nda, baş rolünü oynadığı, Ömer Kavur’un "Gece Yolculuğu", "En İyi Film Ödülü"nü alırken, Aytaç Arman da "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nü aldı. Bunları, sinema kariyerinde aldığı diğer ödüller takip etti. İlerleyen yıllarda oyunculuğunu, sinemanın yanında televizyon oyunculuğu ile sürdürdü.

Aytaç Arman 26 Şubat 2019’da kanser tedavisi gördüğü İstanbul’da 69 yaşında hayatını kaybetti.

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Ekvator Ginesi Cumhuriyeti

Ekvator Ginesi Cumhuriyeti

Baskent Malabo
Resmî diller İspanyolca, Fransızca, Portekizce
Yönetim Şekli Anayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü 28.050 km²
Nüfus 676.000
Nüfus Yoğunluğu 24 kişi/km²
Para birimi Central African CFA franc (XAF)
Zaman dilimi BRT (UTC +1)
Telefon kodu +240
İnternet TLD .gq

Ekvator Ginesi ya da resmî adıyla Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan bir ülke. Sahraaltı Afrikasında yer alan ülke, kıtanın en küçük ülkelerinden biri konumudadır. Ülke anakara ve adalar olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Ülkenin Mbini olarak adlandırılan anakarası kuzeyde Kamerun, güneyde ve doğuda Gabon ile komşu konumdayken, batıda Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Anakaranın güneybatısında Gabon açıklarında bulunan Annobón adası Ekvator çizgisinin 156 km güneyinde yer alırken, ülkenin başkenti Malabo’nun da bulunduğu Bioko adası anakaranın kuzeybatısında Kamerun açıklarında yer almaktadır. Kıyıya yakın bölgelerde bulunan Corisco, Elobey Grande ve Elobey Chico adaları da ülkeye aittir. Atlas Okyanusu üzerinde bulunan Sao Tome ve Principe ile de ülkenin deniz sınırı mevcuttur.

Ülke Ekvator’a yakın bir konumda bulunmaktadır. Ülkenin isminde bulunan Gine bir Tuareg kelimesi olan aginaw sözcüğünden gelmekte olup, sözcük siyahi anlamına gelmektedir. Bu kelimeden yola çıkarak ülke ismi Ekvator’da siyahilerin yaşadığı ülke anlamında kullanılmaktadır.

Bayrak

Ekvator Ginesi bayrağı ilk olarak 12 Ekim 1968 yılında göndere çekilmiş, 1978 ile 1979 arası kullanılan farklı armalı bayraktan sonra 21 Ağustos 1979 tarihinde günümüzdeki hali ile yeniden ülkenin resmi bayrağı yapılarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak, yatay olarak bayrağı üçe bölen yeşil, beyaz ve kırmızı renkler ile bayrağın sol köşesinde dikey olarak bulunan ve ucu içe doğru bakan üçgene renk veren maviden oluşmaktadır.

Bu renklerden yeşil ülkenin doğal zenginliklerini ve derin ormanlarını sembolize ederken, beyaz barışı, kırmızı ise bağımsızlık mücadelesini ifade etmektedir. Üçgen içerisinde bulunan mavi renk ise ana kara parçasını, kendisine bağlı adalar ile bağlayan denizi sembolize etmektedir. Beyaz zemin üzerinde, bayrağın tam ortasında ülkenin arması konumlandırılmış olup, armada üzerinde altı adet altı köşeli sarı yıldız bulunan Mangrova ağacı gösterilmektedir. Ağacın alt kısmında ise slogan olarak Birlik, Barış, Memnuniyet yazısı gözükmektedir. Ülkede arma olmayan bayrak ta olmasına rağmen, genellikle armayı da içeren bayrak kullanılmaktadır.

1973 ile 1979 yılları arasında ülkede hüküm süren diktatör rejim sırasında ülkenin armasında yaşanan değişiklik bayrağa da yansımış, 1978 ile 1979 yılları arasında bayrağın ortasında oluşturulan yeni arma gösterilmiştir.

Arma

Ekvator Ginesi arması

Ekvator Ginesi armasında bir kalkan içerisinde konumlandırılmış Mangrova ağacı gösterilmektedir. Ağacın alt kısmında ise slogan olarak Birlik, Barış, Adalet yazısı gözükmektedir. Kalkanın üzerinde ise ülkenin altı bölgesini ifade etmekte olan sarı renkte altı adet altı köşeli yıldız bulunmaktadır.

Arma Ekvator Ginesi bayrağında da kullanılmakta olup, 21 Ağustos 1979 tarihinde kabul edilmiştir. 1973 ile 1979 yılları arasında ülkede hüküm süren diktatör rejim sırasında ülkenin armasında değişiklik yaşanmış, bu değişiklik bayrağa da yansıtılmıştır. Ülke bayrağının ortasında 1978 ile 1979 yılları arasında oluşturulan yeni arma gösterilmiştir.

Tarih

Bugün Ekvator Ginesi olan ülke toprakları ilk olarak 16. yüzyıl başlarında Portekiz tarafından Fernando Póo ismi ile elde edilmiştir. 1778 yılında Portekiz bölgeden İspanya lehine çekilerek, İspanya’nın Sahraaltı Afrika’sındaki tek sömürge ve koloni sisteminin kurulmasının önünü açmıştır. İspanya her ne kadar 19. yüzyılda Bioko adasında Plantasyon kursa da, bölgenin kolonileşmesine ve sömürge sisteminin kurulmasına 1926 yılında başlamıştır ve 20. yüzyıl başlarında Mbini, Bioko ve Annobón adalarının oluşturduğu İspanyol Gine Körfezi Toprakları (Territorios Españoles del Golfo de Guinea) kolonisi kurulmuştur. Bölge 1963 yılında Ekvator Ginesi (İspanyolca: Guinea Ecuatorial) adı ile özerkliğini kazanmış, 12 Kasım 1968 tarihinde ise bağımsızlığına kavuşmuştur. Bağımsızlık ilanından üç hafta önce Francisco Macías Nguema ülkenin devlet başkanı olarak seçilerek göreve başlamıştır.

1968 baharında ülke içerisinde yaşanan huzursuzluklar anayasanın askıya alınmasına ve devlet başkanı Nguema’nın ülkeyi diktatör bir rejim ile yönetmesine olanak sağlamış, bu rejim Afrika kıtasının en kanlı rejimlerinden biri olmuştur. Bu rejim esnasında ülke nüfusun üçte biri yurtdışına kaçmış, binlerce kişi de rejim yanlıları tarafından öldürülmüştür. 4 Ağustos 1973 yılında oluşturulan yeni anayasanın yürürlüğe girmesi ile o güne kadar özerk bölgeleri oluşturan Bioko ve Rio Muni üniter devletin bir parçası haline getirilmiştir.

3 Ağustos 1979 yılında Francisco M. Nguema yeğeni Teodoro Obiang Nguema Mbasogo tarafından tahttan indirilerek öldürülmüştür. Bu olay sonrası ülkenin başına geçen Nguema Mbasogo her ne kadar dış dünya ile ilişkileri düzeltse de diktatör rejimini sürdürmüştür ve günümüzde de sürdürmeye devam etmektedir.

Coğrafya

Gine Körfezi Haritası

Afrika kıtasının en küçük ülkelerinden biri olarak ülke 28.051 km²’lik bir alana yayılmış durumdadır. Bu alanlardan 26.000 km²’si anakarayı oluştururken, geri kalan yüzölçümü adaları kapsamaktadır. Adalar içerisinde de Bioko 2017 km² ile en büyük ada konumundadır. Mbini anakara kıyıdan başlayarak iç kesimlerde 1.200 m’ye kadar çıkan yükseltilere ulaşmaktadır.

Ülkenin 296 km’lik bir kıyı şeriti mevcut olup, diğer ülkelerle olan kara sınırının toplamı, 350 km’si Gabon, 189 km’si de Kamerun ile olmak üzere 539 km’dir.

İklim

Ülkeye bağlı adalarda tropikal yağmur ormanları iklimi hakim olup, yağmurun en fazla yağdığı dönem Ekim ayıdır. Anakara üzerinde ise çoğu zaman kuru, kapalı ve rüzgarlı bir hava hakimdir.

Adalarda var olan yağmur ormanları gorila, şempanze, leopar ve orman filleri gibi birçok vahşi hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Anakara kıyı kesiminde bataklıklar ve sık ormanlar görülmekte olup, adalarda ve özellikle de Bioko adasında var olan ormanlık alanlar tarım alanlarına dönüştürülerek tarım yapılmaktadır.

Nüfus

Başkent Malabo

Ekvator Ginesi, Afrika kıtası üzerinde bulunan ülkeler içerisinde bir etnik grubun genel nüfus içerisinde çoğunluğu bu kadar yüksek oranda oluşturduğu nadir ülkelerden bir tanesidir. Ülke içerisinde Fang etnik grubu %85,7 ile nüfusun dörtte üçünden daha fazla bir bölümünü oluşturmaktadır. Fanglar’dan sonra en kalabalık topluluğu Bubiler oluşturmaktadır. Bioko adasında, dağlık iç kesimlerinde çoğu kolay ulaşılamayan köylerde yaşayan Bantu grubuna dahil Bubiler, ülke nüfusunun %6,5 ‘ini meydana getirmektedir. Günümüzde bu bölgelerde de Fangların ağırlığının hissedilmesi ile oranları gün geçtikçe düşen Bubiler, bir dönem ülkenin %20’sini oluşturmaktaydı. Özellikle ülkeyi diktatör bir rejim ile yöneten Francisco Macías Nguemas döneminde Bubiler, etnik kimliklerinden dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle başka ülkelere göç etmişlerdir.

Ülkenin toplam nüfusu hakkında net bir bilgi mevcut değildir. Ülkenin hükumeti resmi sitelerinde nüfusu 1.622.000 kişi (2010 verileri) olarak açıklarken, Dünya Bankası 720.000 kişi (2011 verileri), Almanya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi 693.000 kişi (2010 verileri) ve CIA The World Factbook sitesi ise 759.451 kişi (Temmuz 2016 tahmini verileri) olarak açıklamıştır.

Ekvator Ginesi genç bir nüfusa sahip olup, 2016 tahmini verilerine göre %59,78’i 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %3,98’i 65 yaş ve üzerindedir.

0-14 yaş: %40.15 (erkek 154,896/kadın 150,010)
15-24 yaş: %19.63 (erkek 75,914/kadın 73,194)
25-54 yaş: %31.94 (erkek 120,999/kadın 121,587)
55-64 yaş: %4.3 (erkek 14,052/kadın 18,583)
65 yaş ve üzeri: %3.98 (erkek 12,627/kadın 17,589)

Şehirde yaşayanların oranı 2015 verilerine göre %39,9 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2016 tahmini verilerine göre %2,48 düzeyindedir.

Din

Santa Isabel Katedrali

İspanya’nın ülkede sömürge döneminden sonra bıraktığı özelliklerinden bir tanesi de dini olmuştur. Ekvator Ginesi halkının %87’si katolik hristiyan inancına mensuptur. Nüfusun %5’i protestan hristiyan iken, ülkede 1.000 civarında Yehova’nın Şahitleri ‘ne inanan bir grup vardır. Yerel dinlere inananların oranı hemen hemen yok denecek kadar az bir konumdadır.

Dil

Ekvator Ginesi, tam bağımsız bir devlet statüsü konumunda olmayan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ile birlikte Afrika kıtasında resmi dili İspanyolca olan iki ülkeden bir tanesidir. Ülkenin çoğunluğu tarafından bu dil konuşulmasa da, ülkede eğitimler İspanyolca olarak verilmektedir.

Ülke içerisinde nüfusun %80’i Bantu grubuna dahil Fang dilini konuşuyor olsa da, ülkenin anayasada da belirtildiği gibi resmi dili İspanyolca (Ekvator Gine İspanyolcası) ve Fransızca olarak belirlenmiştir. Ülke 2006 yılından bu yana Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu içerisinde gözlemci statüsüne sahiptir. Bu durumdan dolayı ve ayrıca ülkesinin bu topluluğa tam üye olabilmesi adına 2010 yılında Ekvator Ginesi devlet başkanı Portekizce dilini de ülkesinin resmi dillerinden bir tanesi olarak görmek istediğini açıklamış ancak 2012 yılına kadar konu ile ilgili ciddi adımlar atılmamıştır. Ülke bu yönde atımlar atmamasına rağmen 2012 yılında topluluğa tam üye olabilmek için başvuruda bulunmuş, ancak Portekizce’nin resmi dil olmaması ve insan hakları ile demokraside ilerlemeler kaydedilemediği için üyelik başvurusu kabul edilmemiştir. Ülkede resmi dillerin yanı sıra 14 farklı yerel dil konuşulmaktadır.

Eğitim

Ülke eğitim sisteminde devletin neredeyse yok denecek kadar az katkısı bulunmaktadır. Devlet okullarının olmadığı Ekvator Ginesi’nde misyoner dini okullar ile İspanyol özel okullar mevcuttur. Geçtiğimiz dönemlerde içerisinde İspanya ve Fransa kültür merkezlerinin de bulunduğu ülkenin ilk üniversitesi başkent Malabo’da açılmıştır. Anakara şehirlerinde Bata’da da ayrıca İspanya kültür merkezi mevcuttur.

Ülke genelinde UNESCO verilerine göre okuma yazma oranı %93 dolaylarındadır. Bu oran Sahraaltı Afrika bölgesinde yer alan ülkeler içerisinde en yüksek oranı teşkil etmektedir.

Siyaset

Ülke anayasasında ülkenin yönetim şeklinin parlamenter demokrasi olarak belirtmesine rağmen, ülke diktatör bir rejim ile yönetilmektedir. Devlet başkanı Mbasogo tüm ülkedeki karar mekanizmalarının başında bulunmaktadır. Analistler ülkenin Kleptokrasi düzeni ile yönetildiğini söylemekte ve ülkenin dünya üzerindeki en yozlaşmış sistemlerden birine sahip olduğunu ifade etmektedirler. 1991 yılında yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanı yedi yıllık bir süre için seçilmektedir. Devlet başkanının başbakanı, yargı mensuplarını atama yetkisi vardır, ayrıca silahlı kuvvetlerin en üst kademesinde bulunmaktadır.

Ordu

Ülkenin resmi olarak 2.500 kişilik bir ordu mensubu vardır. Bu sayının yarı askeri personel ile belirsiz bir oranda arttırıldığı ifade edilmektedir. Ülkenin polis birimleri İsrail tarafından eğitilmektedir. Ülkenin kıyı kesiminde özellikle gerçekleştirilmeye çalışılan birkaç başarısız darbe girişimi nedeniyle radarlar bulunmaktadır. Bu radarların ve kıyı emniyeti botların bakımları İsrail tarafından sağlanmaktadır.

Parti

Ülkede Partido Democrático de Guinea Ecuatorial (PDGE) partisinin egemenliği vardır. Ülke her ne kadar çoklu bir parti sistemine sahipse de, iktidardaki Partido Democrático de Guinea Ecuatorial partisi yıllardır tek başına ülkeyi yönetmektedir. 1991 yılına kadar başka partilerin kurulmasına izin verilmeyen yasa, bu yılda yapılan değişiklikle kaldırılmış ve tek parti düzeninden çoklu bir sisteme geçiş gerçekleştirilmiştir. Bu süreçten sonra her ne kadar birçoğu iktidar partisinin şubesi olarak kurulan partiler olsa da, CPDS ve Unión Popular gibi muhalefet partileri mücadelelerini sürdürmektedir.

Dış politika

Malabo limanı

Ekvator Ginesi 1968 yılından bu yana Birleşmiş Milletler’e üye ülke konumundadır. Ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’nde gözlemci statüsü ile üyeliği mevcuttur.

Ülke genel olarak dış politika çerçevesini diğer komşu ülkeler ile iyi ilişkiler ve uluslararası tanınma olarak belirlemiştir. Nijerya ile var olan deniz sınırı sorunu 2000 yılında çözüme kavuşturulmuş. Ülke özellikle Kamerun ve Gabon’dan gelen yasadışı sınır geçişlerini engellemek adına bu ülkeler ile işbirliği içerisinde bulunmaktadır. Ülkenin bağımsızlık öncesi bağlı bulunduğu İspanya ile ilişkileri gergin bir düzeydedir. Ekvator Ginesi, İspanya’nın, ülke içerisinde yaşanan rejim nedeniyle kaçan binlerce kişiyi kabul etmesini kabul etmemektedir. İspanya’da ülkede var olan rejim nedeniyle Ekvator Ginesi’ne mesafeli yaklaşmaktadır. Devlet başkanı Mbasogo’nun 2006 yılında gerçekleştirdiği İspanya ziyaretinde ne kral I. Juan Carlos ne de başbakan José Luis Rodríguez Zapatero tarafından görüşme isteği gelmediği için ziyaretini yarıda keserek ülkesine geri dönmüştür.

Ülke içerisinde Avrupa Birliği üyesi sadece üç ülkenin (Almanya, İspanya, Fransa) konsolosluğu bulunmaktadır. Avrupa Birliği ülkede demokrasi ve insan hakları yönünde sorunlar olduğu gerekçesiyle genel olarak yatırım yapmamakta ve ülkeye kalkınma adına destek vermemektedir.

Ülkenin Gine Körfezi açıklarında var olan petrol rezervleri nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ile iyi ilişkiler içerisinde bulunmakta olup, sadece bu ülke vatandaşlarına ülkeye vizesiz giriş imkanı tanınmaktadır.

Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen 17. Afrika Birliği toplantısı başkent Malabo’da gerçekleştirilmiştir.

Mutfak

Ülke mutfağı tamamıyla çevre ülke yemeklerinden oluşmaktadır. Eski bir sömürge ülkesi olması sebebiyle İspanya’dan çok etkilenmişlerdir. Ülke mutfağı, Afrika mutfağıyla İspanyol mutfağının karışımıdır. Ülkede Fransız, Asya, Çin, Fas, Avrupa ve yerel mutfaklara dair pek çok restoran bulunmaktadır.

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Gurabahane-i Laklakan (Düşkün Leylek Evi) – Dünyanın İlk Hayvan Hastanesi

Gurabahane-i Laklakan

Düşkün leylek evi, 19. yüzyılda başta leylekler olmak üzere göçmen kuşların bakım ve tedavisinin yapılması amacıyla Osmanlı döneminde kurulmuştur.

Merkez, Osmangazi Belediyesi’nin desteğiyle tekrar açıldı. Dünyada bir benzeri daha olmadığı bildirilen ve Türk halkının hayvanlara verdiği önemin bir göstergesi olan Gurabahane-i Laklakan, dünyanın ilk hayvan hastanesidir. Osmanlıların leylekleri bile düşünerek onların yeme içme, barınma ve tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere açtığı bir hayır kurumu olduğu belirtilmektedir. Hastane tarihi Irgandı Köprüsü’nün batı ayağındaki binada hizmet vermektedir. Veteriner hekimler haftanın belirli günlerinde hastalanan hayvanları burada tedavi etmektedirler.

Hastane, başta leylekler olmak üzere göç eden tüm kuşların bakımını üstlenmek üzere yapılmıştır. Hastanenin Bursa’da inşa edilmesinin sebebi ise kuşların göç yollarının tam bu şehrin üzerinden geçiyor olması.

Ahmet Haşim’in yazılarından birine de konu olan hastane, 2008 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Tesis 3 katlı olmakla birlikte içerisinde BUFSAD üyesi fotoğraf sanatçılarının eserleri ve sosyal bir tesis de bulunuyor.

-

-

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Ekvador Cumhuriyeti

Ekvador Cumhuriyeti

Baskent Quito
Resmî diller İspanyolca
Yönetim Şekli Anayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü 283.561 km²
Nüfus 15.740.000
Nüfus Yoğunluğu 55 kişi/km²
Para birimi Amerikan doları (USD)
Zaman dilimi BRT (UTC−5, −6)
Telefon kodu +593
İnternet TLD .ec

Ekvador, Güney Amerika’da temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus’ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dahilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

Bayrak

Ekvador bayrağı, 26 Eylül 1860 tarihinden bu yana kullanımda olan, resmî olarak da 7 Kasım 1900 tarihinde göndere çekilen Ekvador’un ulusal bayrağıdır.

Bayrak altın sarısı, mavi ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Altın sarısı bayrağın üst yarısını kaplarken, kırmızı ve mavi renkleri ise yatay olarak bayrağın alt kısmında bulunmaktadır. Altın sarısı ülkenin zenginliğini sembolize ederken, mavi ülkenin doğal güzelliğini, gökyüzünü ve okyanusu ifade etmektedir. Kırmızı renk ise özgürlüğü, bağımsızlığı ve bu uğurda dökülen kanı sembolize etmektedir. Bayrağın tam ortasında gücün ve cesaretin simgesi And kondoru tarafından taşınan ülkenin arması bulunmaktadır. Bu üç renk ayrıca kardeş ülkeler Kolombiya, Ekvador ve Venezuela’yı temsil etmektedir. Her üç ülkenin Büyük Kolombiya olarak tarih sahnesinde yer aldığı ülkeninde bayrağından esinlenerek bu üç ülkede aynı bayrak modelini ve renklerini kullanmaktadır.

Ülkenin devlet kurumlarının kullanımında olan armalı resmi bayrağının yanı sıra, arma olmayan milli bayrağı da olmasın rağmen, armasız bayrak Kolombiya bayrağı ile örtüştüğü için Ekvador halkı da armalı bayrağı kullanmayı tercih etmektedir.

Tarih

Ekvador Arması

İspanya hâkimiyetinin ardından Quito on bin kişinin yaşadığı bir şehirdi. 10 Ağustos 1809 yılında Quito’da, Carlos Montúfar, Eugenio Espejo ve Piskopos Cuero y Caicedo liderliği altında İspanya’dan bağımsızlık için halkın talebi olmuştur.

Ekvador, aynı zamanda İspanya’dan ayrılmak için ilk çağrıyı yapan Latin Amerika ülkesidir. 9 ekim 1820’de Guayaquil bağımsızlığını kazanan ilk Ekvador şehridir. 24 Mayıs 1822’de Mareşal Antonio José de Sucre komutasındaki Ekvador ordusu,Quito yakınlarındaki Pichincha Savaşı’nda İspanya’yı mağlup ederek bağımsızlığını elde etmiştir.

19. yüzyılda Ekvador’da yöneticilerin çabuk değişmesinden kaynaklanan bir dengesizlik vardır. 1941 yılında ise Peru ile aralarında yaşanan tansiyon savaşa dönüşmüştür. Peru, kendi toprakları olarak beyan ettiği yerlerde, Ekvador’un askeri varlığının bulunduğunu, bunun da işgal olduğunu ileri sürmektedir. Ekvador ise tam tersini iddia etmektedir. 1941 Temmuz’unda iki ordu da harekete geçti. Peru, 11,681 asker ile savaşa girerken, karşılarında kötü eğitilmiş ve yeterince takviye yapılamamış 5,300 askerli Ekvador ordusyla karşılaştılar. 5 Temmuz 1941’de Peru güçleri Zarumilla ırmağını yerleşti. 23 Temmuz 1941’de ırmağı aşıp Ell Oro’nun içlerine doğru ilerlemeye başladı. Ekvador, böylece savaştan çekilmek zorunda kaldı.

1960’larda piyasalardaki durgunluk ve toplumsal husursuzluk popülist politikalara ve askeri müdahelelere neden oldu. Bu arada yabancı şirketler Amazon’a yakın yerlerde petrol yatakları keşfetti. 1972’de, petrolü doğudan sahil şeridine taşıyan And Dağları boru hattının inşaatı, Ekvador’u Güney Amerika’nın ikinci büyük petrol ihraç eden ülkesi haline getirdi. 1970li yıllarda askeri rejim döneminde ülkenin borçlarının kötü idare edilmesi ile başlayan kötü yönetim altındaki birçok yıl, ülkeyi esasen yönetilemez hale getirmiştir. 1990lı yılların ortalarından itibaren, Ekvador hükümeti, yasama ve yargıda temsil edilen idare sınıfını yatıştırmayla uğraşan zayıf bir sınıf olarak karakterize edildi.

Yerli halkın etken seçmenler olarak ortaya çıkması, son yıllarda ülkenin demokratik oynaklığına etki etti. Nüfus, hükümetteki daha önceki hataları telafi etmek için toprak reformu, işsizlikte azalma ve sosyal hizmetleri sağlamakla motive edildi. Bu hareket, yürütmenin bozulmasına neden oldu.

Ekonomi

Guayaquil (en kalabalık şehir)

Tarım ülkede başlıca geçim kaynağıdır. Kıyıdaki alçak nehir yataklarında tropikal meyveler yetişirken, yüksek nehir yataklarında ve iç bölgelerdeki dağ yamaçlarında ise meyve ve sebzecilik önem kazanır.

Ana üretim maddesi kakaodur. Yılda 20 bin tonu geçen kakao üretimi vardır. Dünyada muz üretimi yapan ülkelerin başında Ekvador gelmektedir. Pirinç, şeker, tütün, mısır, patates ve diğer sebzelerle, portakal, limon, ananas gibi meyveler üretilir. Tarımın dörtte birini ifade eden Tagua fındığından başka, ormanlardan elde edilen diğer maddeler arasında kapak lifi, kırmızı hindmeşesi (tanik asit elde edilir) ve pek az da kauçuk yer alır.

1923 ve 1948 tarihlerinde, Santa Elena Yarımadasında çıkan petrol, ülkenin ihtiyacını karşıladığı gibi, önemli bir bölümü de ihraç edilmektedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında altın çok çıkmıştır ama bugün eski önemini kaybetmiştir. Altınla beraber, bakır, gümüş ve kurşun da elde ediliyorsa da pek önemli değildir. Yılda 30.000 ton sülfür üretilir. Santa Elena Yarımadasında mutfak tuzu çıkarılır. Endüstri malları olarak tekstil, ilaç, kimyevi maddeler, süs eşyaları, konfeksiyonculuk, bisküvi, kauçuk mamulleri, selülozik maddeler ve çimento sıralanabilir. Bunların yanında şeker, ayakkabıcılık, mobilya sanayii, konservecilik, yemeklik yağlar, zımpara tozu, domuz yağı sayılabilir. Alkol, tütün, tuz ve kibrit hükumet tekelindedir. Ekvador petrol ihraç eden ülkelerin meydana getirdiği OPEC’in tam üyeleri arasına girmiştir.

Politika

Anayasa, başkana, başkan yardımcısına ve meclis üyelerine dört yıllık hizmet etme hakkı tanıyor. 15 tane bakanlık bulunuyor. Taşra yöneticileri ve meclis üyeleri doğrudan seçimle iş başına geliyor. Meclis, Temmuz ve Aralık’ta tatil nedeniyle toplanmıyor. 20 tane yedi üyeli meclis komisyonu bulunuyor. Yargıtay üyeleri, meclis tarafından süresiz bir dönem için seçiliyor.

Ekvador, Birleşmiş Milletler üyesidir. Aynı zamanda, birçok bölgesel toplulukların içinde yer alır.

Coğrafya

Chimborazo, 6310 metre yüksekliğinde sönmüş bir volkan. Ekvador'un en yüksek dağıdır. Zirvesi Yeryüzü'nün en uç noktasıdır.

Ekvador, üç temel bölgeden, bir de Büyük Okyanus’ta bulunan bir adadan meydana gelmiştir.

  • La Costa, ülkenin batısındaki, Büyük Okyanus’u da kapsayan alçakta bulunan kıyı şeridini içerir.
  • La Sierra, ülkenin ortasından geçen, kuzeyden güneye uzanan yüksek irtifadaki bölge.
  • El Oriente, ülkenin doğusundaki Amazon yağmur ormanlarını kapsar. Ülke yüzölçümünün yaklaşık yarısını kaplar.
  • Región Insular, ülkenin batısındaki Büyük Okyanus’ta bulunan Galapagos Adaları.

Ekvador’un üç temel bölgeden meydana gelmesi ile oluşan cografi konumu aynı zamanda iklim farklılığını oluşturur. Bu iklim farklılığı; muz, ananas gibi tropikal meyvelerin yanında kakao ve kahve gibi bitkiler ile pirinç, şeker, tütün, mısır, patates, elma, mandalina gibi değişik iklim tarımsal ürünlerinin yetişmesini de sağlar.

Ülke, 22 eyaletten meydana gelir ve her eyaletin kendi idari merkezi bulunur.

İklim

Kıyıdaki düz bölgeler, sıcak ve rutubetli olup, sıcaklık 24 derece ile eksi 30 derece arasında değişir. Guayaquil’in batısı sıcak ve kuraktır. İç bölgelerde sıcaklık 32°C, yüksek platolarda 10°C’dir. Dağların etek kısımlarında yatağan karlar vardır. (2310-2772 metre) arasında değişen And Dağları arasındaki düz bölgelerde iklim serin bir bahar havası niteliğinde olup, halkın çoğu burada yaşar. Buralarda bütün sene boyunca sıcaklık pek az değişir. İki mevsim vardır:

  1. Aralık’tan Mayıs’a kadar yağışlı geçen mevsim,
  2. Haziran’dan Kasım’a kadar süren kurak mevsim.
Kültür

García Moreno Sokağı - Quito

Ülkedeki en popüler spor, diğer Güney Amerika ülkeleri gibi futboldur. Ekvador millî takımının maçları ülkedeki en çok izlenen spor olayıdır. 2007 Haziranında FIFA, deniz seviyesinden 2,500 metre veya üzeri yükseklikteki yerlerde maç yapılmasını yasakladı. Rafael Correa ve Peru, Bolivya ve Kolombiya’daki meslektaşları bu kuralı protesto etmek için ortak bir mektup hazırladılar.

Ekvador, 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2006 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkı kazandı. 2006 FIFA Dünya Kupası’nda A Grubunda Polonya ve Kosta Rika’nın önünde bitirerek; Almanya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Futsal da toplum arasında popülerdir.

Ekvador’da yemek türleri çok çeşitlidir. Tarımsal şartlar ile yükseklikle birlikte değişir. Domuz eti, tavuk, sığır eti engin çeşitlilikteki tahıllar, patates veya pirinçle birlikte, dağlık bölgelerde popülerdir. Ekvador’un dağlık bölgelerinde satılan sokak yiyeceği ise kavrulmuş domuz ile birlikte patatestir. Özellikle alçak bölgelerde birçok meyve çeşidi bulunur. Karides ve ıstakoz kıyı kesimlerin vazgeçilmez yiyecek maddesidir.

1991 yapımı film olan Sensaciones Ekvador’da çekilmiştir ve Ekvadorlu kardeşler Juan Esteban Cordero ve Viviana Cordero tarafından yönetilmiştir. Viviana Cordero, daha sonraları Ratas, Ratones, y Rateros ve Un Titán en el Ring adlı filmlerde görev almıştır.

Filmlerin dışında, Ekvador’da bir yılda sayısız kitap basılmaktadır. Bunların en önemlileri Rod Glenn’in bilik kurgu romanı The King of America ve Kurt Vonnegut’un bilim kurgu romanı Galapagostur.

Mutfak

Ekvador mutfağı

Ekvador’da yemek türleri çok çeşitlidir. Dünyanın en lezzetli mutfaklarından birine sahiptir. Domuz eti, tavuk, sığır eti, kobay engin çeşitlilikteki tahılları, patates veya pirinçle birlikte, dağlık bölgelerde yaygın üretilir. Ekvador mutfağında patates ve mısır çok kullanılmaktadır. En az 100 çeşit patates olduğu bilinmektedir. Patatesin ana vatanı olarak kabullenilmektedir. Ekvador’un dağlık bölgelerinde satılan sokak yiyeceği ise kızartılmış domuz ve kobay ile birlikte patatestir.

Özellikle alçak bölgeler meyve çeşitliliğiyle çok zengindir ve egzotik meyve çeşitleri de çok fazladır. Portakal ile domates arası naranjilla, guanabana, maracuya ve papaya en çok görülenlerdendir. Özellikle muzu unutmamak gerekir. Türkiye’de 90’lı yıllardan itibaren ithal edilen ve en çok yenilen meşhur Chiqita muzları Ekvador’dan gelmektedir. "Muz Cumhuriyeti" sözcüğünde kastedilen ülke Ekvador Cumhuriyetidir.

Ekvador Cumhuriyeti Türk Temsilciliği

Kito Büyükelçiliği
Adres: Avenida Portugal E12-33 y Francisco Casanova esquina, Quito
Telefon: + 593-2-333 17 42, 333 11 55, 333 08 67, 333 19 67<br />
Faks: + 593-2-224 76 77
Mail: embassy.quito@mfa.gov.tr
İnternet sitesi: T.C. Dışişleri Bakanlığı Embajada de Turquia en Quito

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Dominika Milletler Topluluğu

Dominika

Baskent Roseau
Resmî diller İngilizce, Fransızca tabanlı Kreolce
Yönetim Şekli Parlamenter Cumhuriyet
Yüzölçümü 754 km²
Nüfus 72.660
Nüfus Yoğunluğu 96 kişi/km²
Para birimi Doğu karayip doları (XCD)
Zaman dilimi (UTC–4)
Telefon kodu +1-767
İnternet TLD .dm

Dominika, resmî adıyla Dominika Milletler Topluluğu, Küçük Antiller’de devlet. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinique Adası bulunur.

Tarih

Kristof Kolomb, 1493’te keşfettiği bu adaya Dominika adını verdi. İspanyol ve Fransızların egemenliğinde kaldı. 1763’te İngilizlerin eline geçti (Paris Antlaşması). 1967’de İngiliz Milletler Topluluğu’na katıldı, 1978’de bağımsızlığını elde etti. Ülkede süregelen şiddet ve siyasî istikrarsızlık ortamı, kronik az gelişmişliğe bağlıdır.

Bunda, sık sık yaşanan ve büyük yıkımlara yol açan kasırgaların da (Ağustos 1979) önemli payı vardır. 1980’deki genel seçimler muhafazakârların zaferiyle sonuçlanmış, iki darbe girişimi sonrası siyasî yaşam karışmıştır. Dominika, İngiliz Milletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve Karayip Topluluğu’na üyedir. Küba, Venezuela, Bolivya ve Nikaragua’nın içinde yer aldığı ALBA’nın üyesidir.

Bayrak

Dominika bayrağı günümüzdeki hali ile resmi olarak 1988 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Bayrak yeşil zemin üzerine, sarı, siyah ve beyaz renklerinin yatay ve dikey olarak oluşturduğu haçtan oluşmaktadır. Bayrağın tam ortasında yatay ve dikey sarı, siyah ve beyaz renklerin buluştuğu noktada, kırmızı bir daire içerisinde etrafında on adet limon yeşili yıldız bulunan bir Papağan bulunmaktadır.

Arka planda kullanılan yeşil, ada ülkesinin ormanlık alanlarını temsil etmektedir. Bu yeşil rengi dört eşit parçaya bölen sarı, siyah ve beyaz renklerin oluşturduğu haç ise hıristiyanlık dininde var olan üçlemeye (Teslis) gönderme yapmakta olup, ada ülkesinin Tanrı’ya olan inancını sembolize etmektedir.

Dominika  Armasi

Bayrağın ortasındaki kırmızı daire ülkenin sosyal adalet yükümlülüğünü, on yıldız ise, adanın her biri eşit şartlara sahip olan on bölgesini temsil etmektedir. Tam ortada bulunan papağan, ülkenin armasında da var olan, ülkenin ulusal simgesi olup, bayrakta gösterilmektedir.

Ülke, Büyük Britanya sömürge sisteminin bir parçası olduğu dönemlerde Birleşik Krallık bayrağını o dönemki ülkenin sömürge sistemi içerisinde ifade edilen arması ile kullanmaktaydı.

Ülke bağımsızlığına kavuştuktan sonra günümüzdeki kullanımına yakın bir bayrak kullanmaya başlamış, 1981 ve 1988 yıllarında gerçekleştirilen ufak değişiklikler ile günümüzdeki güncel bayrak oluşturulmuştur.

Yüzey biçimleri

Dominika  Coğrafyası

Ada, volkanik kökenlidir. Verimli topraklara ve dünyanın ikinci büyük kaynar gölüne sahiptir. Adanın omurgasını oluşturan yüksek sırttan, kıyı şeridine doğru birkaç ırmak iner.

İklim ve bitki örtüsü

Dominika’da tropikal iklim hakimdir. Yağmur ormanlarının da etkisiyle özellikle Haziran-Kasım ayları arasında oldukça yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 28 derecedir.

Zengin volkanik toprakta yetişen sık tropikal bitki örtüsü, adanın beşte ikisini kaplar. İklimi sıcak ve nemlidir. Topraklarının ancak onda biri ekilebilir durumdadır. Yaban hayatın korunduğu Morne Trios Pitos Ulusal Parkı, turistlerin gözde uğrak yeridir.

Ekonomi

Dominika, Karayipler bölgesindeki en dağlık coğrafyaya sahiptir. Dünya Bankası 2016 verilerine göre dünyanın 187. ekonomisidir. Son yıllara kadar ekonomisi başta muz üretimi olmak üzere tarıma dayanan Dominika’da meydana gelen fırtınalar ve kasırgalar, muz üretimine büyük darbe vurmuş ve ülke ekonomisi inşaat sektörü, sabun üretimi ve turizm gelirleri sayesinde ayakta durabilmiştir.

Ekonomi halen büyük ölçüde hizmet sektörüne dayalıdır. Son dönemde yenilenebilir enerji ve turizm sektörü önem kazanmakla birlikte, ülke kıyılarının kayalık olması, diğer Karayip devletleriyle karşılaştırıldığında az sayıda kumsalı bulunması ve uluslararası havaalanının yeterli büyüklükte olmaması gibi nedenlerle turizm sektörü istenilen hızda büyümemektedir. Bununla birlikte, Hükümet tarafından ülke bir ekoturizm beldesi olarak tanıtılmakta, yılda ortalama 300 bin turist Dominika’yı ziyaret etmektedir. Turistlerin çoğunluğu Karayip bölgesi ülkeleri, Kuzey Amerika ve İngiltere’den gelmektedir. Önümüzdeki dönemde turizm ve inşaat sektörlerinin ekonomideki payının daha da artması beklenmektedir.

Başkent ve Şehirleri

Dominika, 10 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkenin en kalabalık nüfusa sahip şehri olan Roseau’dur. Diğer önemli şehirleri ise şöyledir: Portsmouth, Marigot, Berekua, Mahaut, Saint Joseph, Wesley, Salisbury, Castle Bruce, La Plaine.

Dominika siyasi görünüm

Dominika, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olmakla birlikte, parlamenter sisteme sahip bir cumhuriyettir. Cumhurbaşkanı Parlamento tarafından beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Çoğunluk partisi lideri Cumhurbaşkanı tarafından Başbakan olarak atanmaktadır. Bakanlar Kurulu üyeleri ise Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Dominika, 21 üyesi seçimle, 9 üyesi ise atamayla işbaşına gelen 32 sandalyeli, tek kamaralı bir yasama sistemine sahiptir.

8 Aralık 2014 tarihinde yapılan son genel seçimlerde Başbakan Roosevelt Skerrit’in liderliğindeki Dominika İşçi Partisi (DLP) 21 seçim bölgesinin 15’inde birinci parti olmuştur.

Sonraki seçimlerin Aralık 2019’da yapılması öngörülmektedir.

Türkiye – Dominika Siyasi İlişkiler

Ülkemiz ile Dominika arasındaki ilişkiler, coğrafi uzaklık ve her iki ülkenin uzun yıllar daha çok kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle oldukça sınırlı kalmıştır. Ancak, son yıllarda ivme kazanan Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikamız kapsamında bölgeye daha çok ilgi gösterilmesi, bölgede yeni Büyükelçilikler açılması, TİKA kanalıyla kalkınma ve teknik işbirliği projeleri yürütülmeye başlanması ve bölgesel örgütler ile kurumsal ilişkiler kurulması, diğer bölge ülkeleri gibi Dominika’yı da içermektedir.

Türkiye ve Dominika, BM organlarına ve yan kuruluşlarına adaylıklar başta olmak üzere, uluslararası forumlarda birbirlerinin adaylıklarına şartlar elverdiği ölçüde destek vermektedirler. 2015-2016 BMGK adaylığımıza destek veren Dominika, ülkemizin Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasını, CARICOM ve Karayip Devletleri Birliği gibi bölgesel kuruluşlara gözlemci üye olmasını veya özel ilişkiler geliştirmesini de olumlu karşılamakta ve desteklemektedir.

Dominika Başbakanı Roosevelt Skerrit, 11-13 Ağustos 2011 tarihlerinde İstanbul’a özel bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Dominika’ya Santo Domingo Büyükelçiliğimiz akreditedir.

Din ve İnanç

Din ve İnanç

Dominika’da nüfusun yüzde 80’i Katolik’tir. Ancak son yıllarda Protestan kiliselerinin sayısında artış görülmektedir. Dominika’da yaşayan Müslüman bir kesim de mevcuttur. İlk cami, Ross Universitesi yakınında inşa edilmiştir.

Kültür

Geleneksel Dominika kıyafetine “wob dwiyet” denir. Üst üste giyilmiş pek çok parçadan oluşur. Ancak nesil değiştikçe, bu muhafazakarlık da yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Örneğin, geleneksel kıyafetler daha çok festival zamanı ya da özel günlerde giyilmektedir.

Dominika halkı müziği ve dansı çok sever. En sevdikleri spor ise krikettir.

Festivaller

Adanın en önemli etkinliklerinden biri Karnaval’dır. Her yıl, Paskalya‘dan önce gelen büyük perhiz süresinin ilk çarşambasından önceki hafta kutlanır. Diğer Karayip ülkelerine göre çok ticari olmayan festivalde, yerel kültürle ilgili pek çok şeyi yakından görebilirsiniz.

Dominika  Festivali

Dominika’da her yıl Nisan-Haziran ayları arasında Sanat Festivali vardır. Bu dönem boyunca galerilerde ilginç sergiler açılır, tiyatrolar yeni gösteriler sergiler ve adanın pek çok noktasında konserler düzenlenir.

Her yıl Nisan ya da Mayıs ayında Karayip Endemik Kuş Festivali düzenlenir. Amacı, kuşları korumaktır. Özel kuş gözlem turları düzenlenir.

Dominika’da adanın dışı kadar deniz altı dünyası da harikadır. Bu sebeple her yıl Temmuz ayında 9 gün boyunca Dalış Festivali düzenlenir. Yarışmalar yapılır, eğitimler verilir.

Dil

Dominika’nın resmi dili İngilizce’dir. Bunun dışında ülkenin geçmişinin de verdiği etkiyle halkın büyük bir kısmı Fransızca da konuşmaktadır.

Mutfak

Dominika  Mutfağı

Dominika mutfağı ve yemek kültürü, diğer Karayip adaları ile benzerlik gösterir. En önemli öğünleri kahvaltıdır. Yemek kültürlerinde tuzlu balık ve kızartmalar ön plandadır. Özellikle kızartmaları fast-food gibi kullanırlar. Sokak tezgahlarında kızartılmış tavuk ya da balık satanları görebilirsiniz. Bunu kahvaltı da tüketmeyi severler. Bir diğer kahvaltıları mısır unu ve sütle hazırladıkları lapadır. İngilizlerden kalma bir alışkanlık olarak yumurta, domuz pastırması ve ekmek de tüketirler.

Öğle ve akşam yemekleri için sebzeyi tercih ederler. Muz, yer elması, tatlı patates, pirinç ve bezelye sıkça kullanılan malzemelerdir. Et olaraksa en çok tavuğu severler, balık ve sığır etini de tüketirler. Etleri daha çok soğan, havuç, sarımsak, zencefil ve çeşitli baharatlarla birlikte haşlarlar.

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Dominik Cumhuriyeti

Dominik Cumhuriyeti

Baskent Santo Domingo
Resmî diller İspanyolca
Yönetim Şekli Başkanlık sistemi
Yüzölçümü 48.442 km²
Nüfus 10.090.000
Nüfus Yoğunluğu 208 kişi/km²
Para birimi Dominik pesosu (DOP)
Zaman dilimi (UTC -4)
Telefon kodu +1-809
+1-829
+1-849
İnternet TLD .do

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko’nun batısında, Küba ve Jamaika’nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında Haiti bulunur. Dominik Cumhuriyeti ile Dominika karıştırılmamalıdır.

Ekonomi temel olarak turizm ve sanayiye bağımlıdır. Resmi para birimi Dominik Pesosu’dur. Doğu karayip doları da kullanılmaktadır.

Tarih

Dominik Cumhuriyeti, Avrupalıların Amerika kıtasında oluşturduğu ilk yerleşimdir. Ülkenin bulunduğu Hispaniola Adası 1492’de Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. 18. yüzyıl sonlarına kadar İspanya’nın sömürgesi olarak kalan ada 1821’de Dominik Cumhuriyeti ilan edilmiştir. Daha sonra ülkeye giren Haiti birlikleri yönetime el koymuştur. 1844’te Haiti’nin işgaline son verilmesinin ardından ülke yeniden bağımsızlığına kavuşmuştur. ABD’nin 1905 yılında Dominik’in gümrük yönetimine el koymasının ardından 1916’da ülke işgal edilmiştir. 1930’da Rafael Leonidas Trujillo Molina diktatörlüğünü ilan ederek yönetime el koymuştur. Bu tarihten itibaren siyasi buhran yaşayan ülke 1961’de diktatör Rafael Leonidas Trujillo Molina’nın ölümünden sonra temsili demokrasiye geçmiştir.

Bayrak

Dominik Cumhuriyeti bayrağı günümüzdeki hali ile 1863 yılından bu yana kullanılmaktadır. Bayrak, mavi, kırmızı ve beyaz renklerden oluşmaktadır. Yatay ve dikey olarak bayrağı dört eşit parçaya bölen beyaz haç, ülkenin bağımsızlık mücadelesi esnasında hayatını kaybeden ulusunu sembolize etmektedir. Kırmızı renk özgürlük savaşı esnasında akan kanı, mavi ise daimi özgürlüğü ifade etmektedir.

Ülkenin resmi kurumları tarafından kullanılan bayrağında, ülkenin arması tam ortada yer almaktadır.

İklim

Dominik Cumhuriyeti’nin tropik bir iklimi vardır. Fakat mevsimsel sıcaklık değişimlerinden çok bölgesel sıcaklık farklılıkları görülmektedir. Ağustos ayı bunaltıcı şekilde sıcak olur. Ülkede iki yağmurlu mevsim vardır, Ekim’den Mayıs’a kadar kuzey kıyıları, Mayıs’tan Ekim’e kadar güney kıyıları yağmurlu olur. Bu yağmurlar, sadece serinletici etkilidir ve yarım gün sürer. Haziran-Eylül ayları kasırga mevsimidir.

Nüfus

Başkent Santo Domingo

Ülkenin 2007 yılında nüfusu Birleşmiş Milletler tarafından 9.760.000 olarak tahmin edilmiştir. Ortalama ömür 73,7 yıl (2002 tahmini), okur yazarlık oranı % 82,1 (1995 tahmini).

Turizm

Kristof Kolomb’un yeni dünyayı keşfinde ilk ayak bastığı yer Bahamalar’da San Salvador adasıdır, daha sonra Küba’nın kuzeyini gezmiş ve Dominik Cumhuriyetinin ve Haiti’nin bulunduğu Hispanyola adasına geçmiştir. Son yıllarda geçirdiği değişim zinciriyle Karayipler’in en lüks tatil mekanlarından biri haline gelmiştir. Dünya Turizm Örgütü istatistiklerine göre Dominik Cumhuriyeti Karayiplerin en popüler turizm yeridir. Turizm, Dominik Cumhuriyeti’nin ekonomisinde önemli yer tutar.

Doğal çevre

Bir plaj

Dominik Cumhuriyeti geçmişte yoğun yağmur ormanları ve başka hiçbir yerde bulunmayan 1500 türü kapsayan çeşitli bitki örtüsü ile kaplıydı. Bugün birçok bataklık kurumuş ve ağaçlar kömür için kesilmiştir fakat hala korunmuş kesimler vardır. Ülkede yoksulluk ve aşırı nüfus gibi ciddi problemler vardır. Dominik Cumhuriyeti’ndeki birçok örgüt artan nüfus ile ekosistem üzerindeki baskı arasında sağlam bir ilişki kurmak için çalışmaktadır. Tüm bunlara rağmen Dominik Cumhuriyeti sahip olduğu ciddi güzellikteki sayfiye yerleri, mangrov bataklıkları, dağlık ormanları, çiçek açan düzinelerce ağaçları ve 218’den fazla kuş türü bulunmaktadır.

Mutfak

Dominik mutfağı

Orta ve Güney Amerika mutfaklarıyla benzerlik gösteren Dominik Cumhuriyeti mutfağının ana malzemelerini deniz mahsülleri, siyah fasulye, pirinç, sebzeler ve et oluşturur. Ülkede yemek kültürü bölgeye göre farklılık gösterse de ana yemekler genelde aynıdır.

Dominik Cumhuriyeti mutfağının geleneksel yiyeceklerinden biri kahvaltıda servis edilen peynir, bacon ve yeşil muzla hazırlanan mangu’dur. Pirinç, fasulye, et, sebze ve kızarmış muzdan oluşan La Bandera Dominicana denilen yemek ise en ünlü öğle yemeği menüsüdür.

Dominik Cumhuriyeti Türk Temsilciliği

Santo Domingo Büyükelçiliği
Adres: Calle Los Laureles, No. 29, Bella Vista, D.N., Santo Domingo, Republica Dominica
Telefon: +1 809 532 77 83, +1 809 532 77 84 +1 809 532 77 85 +1 809 532 77 86
Faks: + 1 809 535 60 50
İnternet sitesi: T.C. Dışişleri Bakanlığı Santo Domingo Büyükelçiliği
Görev Bölgesi: Dominik Cumhuriyeti, Antigua ve Barbuda, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Dominika, Grenada, Haiti

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Türkiye’nin İlk ve Tek Yavru Cüce Su Aygırı Mela 2 Yaşına Girdi

Türkiye’nin ilk ve tek yavru cüce su aygırı Mela 2 yaşına girdi. Bakıcıları sevimli yavru için doğum günü partisi düzenledi. Barınağı afişler ve balonlarla süslendi, sebze ve meyvelerden doğum günü pastası hazırlandı.

https://twitter.com/i/web/status/1099342425552769024

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın

Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti

Doğu Timor

Baskent Dili
Resmî diller Tetum, Portekizce
Yönetim Şekli Parlamenter Cumhuriyet
Yüzölçümü 15.410 km²
Nüfus 1.066.409
Nüfus Yoğunluğu 69 kişi/km²
Para birimi Amerikan doları (USD)
Zaman dilimi (UTC+9)
Telefon kodu +670
İnternet TLD .tl

Doğu Timor resmî adıyla Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya’da Timor adasının doğusu, Atauro ve Jaco adaları ile Oecussi-Ambeno bölgesini kaplayan devlet. Tek komşusu Endonezya’ya bağlı Batı Timor’dur. 14,609 km² yüzölçümüne sahip olan Doğu Timor’un başkenti Dili’dir.

16. yüzyılda Portekiz kolonisi olan Doğu Timor asırlarca Portekiz Timoru adıyla Portekiz’e bağlı kaldı. Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya’nın 27. vilayeti oldu. 1999 yılında Endonezya bölgenin kontrolü üzerindeki iddialarından vazgeçti ve 20 Mayıs 2002’de bağımsız oldu. Doğu Timor Güneydoğu Asya’nın Katolik çoğunluklu nüfusuna sahip 2 devletinden biridir.

Kişi başına 800 $ millî geliri ile Doğu Timor Gayri safi yurtiçi hasıla ve Satın alma gücü paritesi bakımından Asya’nın ve Dünya’nın en fakir ülkelerinden biridir. İnsani Gelişme Endeksine göre orta gelimiş bir ülke olan Doğu Timor, dünya devletleri arasında gelişmişlik bakımından 142. gelmektedir.

Etimoloji

"Timor" sözcüğünün kökeni Timur sözcüğüdür. Resmî olarak Portekizce adı Timor-Leste ([ti’moɾ ‘lɛʃtɨ]), gayriresmî olarak Tetumca adı Timór Lorosa’e ve bazen İngilizce adı kullanılır. Birleşmiş Milletler Fransızca olan Timor-L’este’i kullanır. Lorosa (Tetumca’da dünyanın "doğu"su) harfi harfine "doğan güneş" anlamına gelir.

Tarih

Erken Tarih

Arma

Timor halkının kökenleri Güneydoğu Asya’ya ve Avustralya’ya dayanır. İlk başlarda göçen çok küçük halk nesilden nesile dalga dalga büyümüş ve halk kalabalıklaşmıştır. İlk akrabaları Yeni Gine ve Avustralya, 40.000 yıl önce Doğu Timor’a göçmeyi başarmıştır. Milattan 3000 yıl önce doğuya doğru göçmeye başlayan Avustranasya’lılar Okyanusya adaları’na gelmişlerdir.

Bu halk Timor’da mümkün olduğunca tarımı geliştirmiştir. Son olarak gelişmiş, uygar Malay toplumu güney Çin ve kuzey Çinhindi’nden gelir..

Portekiz Koloniliği

Portekizliler, Avrupa’nın ilk kolonilerini 16. yüzyılda Güneydoğu Asya’da kurdu. Onlar başta Timor adasını ve etrafındaki adaları yönetmeye çalıştılar ama sonra bir tek Doğu Timor’da kolonilerini sürdürebilmişlerdir. Bu sırada Habsburg Hanedanı Portekiz’de hükmetmekteydi (1580-1640).

Uzun yıllar Portekiz idaresinde kaldıktan sonra 1975 yılında komşusu Endonezya tarafından işgal edilen Doğu Timor 1975 yılında kesin olarak Endonezya’nın 27. vilayeti oldu. 1999 yılını takiben Birleşmiş Milletler’in araya girmesiyle özerkliğin verilmesinin ardından Endonezya bölgenin kontrolü üzerindeki iddialarından vazgeçti ve 1999 yılında yapılan referandumun ardından 20 Mayıs 2002’de bağımsızlığını kazandı. 1999 referandum sonrası ve 2006 yılında rakip siyasi partiler, çeteler ve kabileler arasındaki çatışmalar ve ayaklanmalar sırasında başkent Dili ve diğer Doğu Timor kasabaları yakılarak ağır hasar görmüştür. Nüfusun çoğu mülteci kamplarına kaçmıştır ve gerginlik hala devam etmektedir.

Bu 13 bölge 65 altbölge, 443 sucos ve 2,336 kasaba, köy ve küçük köy’e ayrılır.

Coğrafya

Doğu Timor bayrağı ya da Timor-Leste bayrağı, 2002’den beri kullanımdadır.

Doğu Timor Arması[/KRSAG]Malay Takımadalarına bağlı Küçük Sunda Adalarının bir parçası olan Timor adası bu takımadanın en büyük adasıdır. Kuzeydeki dağlık adalardan Ombai ve Wetar Boğazı ile ayrılan Timor Avustralya’dan güneydeki Timor Denizi ile ayrılır. Ülkenin batıdan Endonezya’ya bağlı olan Doğu Nusa Tenggara bölgesi ile komşudur. Doğu Timor’un en yüksek yeri Ramelau Dağı (ya da Tatamailau dağı) vardır 2,963m..

İklim

Ülkenin iklimi Tropikal İklim’dir. Ülke sıcak ve nemli’dir. Ülkede kurak ve yağmurlu geçen 2 mevsim vardır. Başkent, en büyük şehir ve liman olan Dili’dir ve ülkenin kent denilebilecek tek şehiridir. İkinci büyük şehir ise bir doğu kasabası olan Baucau’dur. Dili’de uluslararası bir havalimanı, Baucau, Suai ve Oecusse gibi daha küçük şehirlerde ise küçük Havaalanları vardır. Dili’deki Havalimanı’nın pistinden büyük uçaklar geçemez.

Demografi

Doğu Timor nüfusu yaklaşık 1 milyondur. Son zamanlarda yetişkin nüfus oranı, yüksek doğum oranları ile artmaya başlamıştır, nüfusun artmasında mültecilerin ülkelerine geri dönmesinin katkısı vardır. Nüfus özellikle başkent ve tek kenti Dili’de yoğunlaşmıştır.

Din

Doğu Timor Filipinler ile birlikte Asya’da Katolik nüfusun en yoğun olduğu 2 ülkeden biridir. Halkın %96,9’u Katolik, %2,2′ si Protestan, %0.3′ ü Müslüman ve geri kalanı Hinduizm, Budizm ile diğer yerel dinlere mensuptur.

Dil

Doğu Timor’da 2 resmî dil vardır. Bunlar; Portekizce ve Austronesian dillerinden biri olan Tetum’dur. Halk arasında Tetum daha çok kullanılır. Bu iki dilden sonra Endonezce ve yerli dilleri konuşulmaktadır.

En önemli 15 yerli dil: Bekais, Bunak, Dawan, Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka, Kawaimina, Kemak, Lovaia, Makalero, Makasai, Mambai, Tokodede ve Wetarese’dir.

Ekonomi

Doğu Timor, 2002 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra altyapı yatırımı, kamu yönetiminin güçlendirilmesi ve genç nüfusa istihdam sağlanması gibi bir dizi meseleyle mücadele etti.

Kişi başına düşen milli gelirin 800 dolar olduğu Doğu Timor, gayri safi yurtiçi hasıla ve satın alma gücü bakamından Asya’nın ve dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alıyor. Nüfusun büyük bölümü tarımla geçimini sağlıyor, ihraç ürünleri arasında pirinç ve kahve önemli yer tutuyor.

Petrol ve doğal gaz zengini ülkede, bu kaynaklardan elde ettiği gelirlerle yoksulluğun azaltılması ve ekonominin güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yürütülüyor.

Siyasi Durum

Güneydoğu Asya’nın en genç ülkesi olan Doğu Timor’da bağımsızlık sonrasında BM Doğu Timor’u Destekleme Gücü ve BM Doğu Timor Entegre Misyonu 2002-2012 yılları arasında görev yaptı.

2002 yılında hazırlanan ülke anayasasına göre, devlet başkanı ve 65 sandalyeli tek kamaralı Ulusal Meclis üyeleri halk tarafından 5 yıllığına seçiliyor.

Devlet başkanı sembolik yetkilere sahip, yürütmenin başı ise başbakan. Ülkede 20 Mart 2017’de yapılan devlet başkanı seçimini eski meclis başkanı Francisco Guterres, oyların yüzde 57’sini alarak kazandı.

Bir sonraki seçiminin 2022’de yapılacağı ülkede Rui Maria de Araujo başbakan olarak görev yapıyor.

Mutfak

Doğu Timor mutfağı domuz, balık, fesleğen, bakliyat, mısır, pirinç, kök sebzeler ve tropik meyveler gibi yerel ürünlerin etrafında şekillenmiştir. Ülke mutfağı güneydoğu Asya ülkelerinin ve uzun süre sömürgesi olduğu Portekiz’in mutfağından da izler taşır. Yüzlerce yıllık Portekiz hakimiyetinin bir neticesi olarak, yerel mutfak üzerinde diğer Portekiz sömürgesi ülkelerin mutfaklarından da etkiler görülür.

Doğu Timor Türk Temsilciliği

Cakarta Büyükelçiliği’nin Görev Bölgesindedir.

Posta adresi
Jl. H.R. Rasuna Said Kav.1 Kuningan Jakarta 12950 Indonesia
T:+62 21 525 62 50 / +62 21 526 41 43
F:+62 21 522 60 56
E: embassy.jakarta@mfa.gov.tr
: Cakarta Büyükelçiliği
:Cakarta Büyükelçiliği

Görev Bölgesi :
Endonezya Cumhuriyeti, Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)

Beğen
Beğen Muhteşem Haha İnanılmaz Üzgün Kızgın