Sağlık Anevrizma Hastalığı, Türleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anevrizma ne demek sorusunun yanıtı olarak verilecek yanıt vücutta bulunan kan damarlarının, çeperlerindeki zayıflama dolayısıyla bir balon şeklinde genişlemesi hastalığına anevrizma denmektedir şeklinde olacaktır.

Atardamarlarda da, toplardamarlarda da görülebilen anevrizmalar en çok aort ana atardamarında görülmektedir.
Ana arter olan aort vücutta bulunan damarlar içerisinde 2.5 cm’lik genişliğiyle en geniş arterdir ve görülen anevrizma rahatsızlıkları çoğunlukla bu damarda oluşmaktadır. Ven damarlarda anevrizma görülmesi ise seyrektir.

anevrizma-1.jpg anevrizma-1.jpg

Anevrizmanın görünümü


Anevrizmalar ortalama olarak toplumun yüzde beşlik kısmında görülmekte ve bunların yaklaşık yüzde ellisi aşırı genişleme sonucu basınçtan dolayı patlamaktadır. Anevrizmalar çeşitli şekillerde olabilirler. Sakküler anevrizma ve fuziform anevrizma en çok görülen anevrizma türleridir.

Anevrizmaların tedavisinde günümüzde en çok kullanılan yöntem stent yardımıyla anevrizmanın tedavi edilmesidir. Metal tellerle güçlendirilerek dayanıklı kumaşların tüp haline getirilmesiyle üretilen stentler genel anestezi altındaki hastanın kasık bölgesinden girilen kateter yardımıyla anevrizma bulunan damara yerleştirilir. Bu sayede anevrizmalı bölge devre dışı kalır ve kan bu tüp şeklindeki stentin içinden akar.

Anevrizmalar doğuştan gelebileceği gibi daha sonradan sigara kullanımı gibi şartlarla kişinin kendisinden de kaynaklanabilmektedir.

Anevrizma Çeşitleri

Anevrizmaların birçok farklı türü bulunmaktadır. Nasıl meydana geldikleri ve hangi bölgede bulunduklarına göre değişen bu çeşitlerin birbirlerinden farklı belirtileri ve sonuçları bulunur. Bunlardan en ölümcül olanlardan birisi dissekan anevrizmadır.

Dissekan anevrizma aortun çeperini oluşturan üç katmandan birisi olan intimanın yırtılarak kanın orta katmana sızması durumudur. Teşhis ve tespit edilmesi oldukça zordur ve çoğunlukla ölümle neticelenir. Tespit edilebilip tedavi altına alınırsa ölüm oranı yüzde 50’ye düşmektedir. Büyük çoğunlukla erkeklerde görülen bu anevrizma 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Teşhis edilmesinin zor olmasının nedeni kendisini gösterdiği belirtilerin ortaya çıkmasıyla hastalık neticesi ölümün gerçekleşmesi arasında oldukça kısa bir süre bulunmasıdır. Hastalığın kendisini gösterdiği ağrı oldukça şiddetli bir ağrıdır.

İAS anevrizmatik nedir sorusunun yanıtı kalp odacıklarının ayrım yeri olan bölgede meydana gelen anevrizmalar olarak verilebilir. Orta Serebral Arterde meydana gelen Mca anevrizması patlamadan oldukça geniş boyutlarda şişebilmektedir. Serebral korteksin patlamayı önlemesi nedeniyle gerçekleşen bu durum neticesinde esas anevrizma dışında daha ufak boyutlarda bebek anevrizma olarak tabir edilen daha küçük olanların da gelişmesi mümkündür. Bu anevrizma türünde en kokulan durum anevrizmanın patlayarak beyin kanaması meydana getirmesidir. Mca anevrizmasında kanama riski kadınlarda erkeklere kıyasla biraz daha fazladır.

Anevrizmaların bakteriler tarafından enfekte edilmesi durumu olan mikotik anevrizma vücudun herhangi bir bölgesinde olan anevrizmada gerçekleşebilir. Miktotik anevrizma bulunduğu bölgeye göre değişik şekillerde belirti gösterebilmektedir. Nadir gerçekleşen anevrizma türlerinden birisidir. Bu rahatsızlığın yenidoğanlarda görülen bir türü olan galen ven anevrizması serebral hemisferin aşağı kısmında olan galen venin genişlemesi ile meydana gelmektedir. Anne karnındayken oluşan bu rahatsızlık eskiden tamamen ölümle neticelenirken son yıllardaki teşhis ve tedavi olanaklarının artmasıyla biraz gerilemiştir.

Çok nadir görülen diğer bir anevrizma türü de sinüs valsalva anevrizmasıdır. Aortik sinüslerde meydana gelen genişleme durumudur. Belirti göstermez fakat eğer patlayıp kanama yaparsa kalp yetmezliğinde görülen belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Anevrizma TürüBelirtileriDissekan AnevrizmaAniden başlayan göğüs, sırt ve karın ağrısıMca AnevrizmasıBaş ağrısı, sinir felciMikotik AnevrizmaTedaviye rağmen devam eden ateş durumuSinüs Valsalva AnevrizmasıNefes darlığı

Anevrizmanın Nedenleri

Anevrizmaların oluşumu için birçok neden bulunmaktadır. Anevrizma neden olur sorusunun cevabı olarak en önde gelen neden damar sertliğidir. Damarlarda meydana gelen iltihaplanma diğer bir etken olarak kabul edilmektedir.

Anevrizma oluşumundaki en büyük risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Diyabet
  • Sigara Kullanımı
  • Yüksek Koletrol
  • Yüksek Tansiyon
  • Stres
Bunların dışında genetik yatkınlık da anevrizma oluşuma neden olan durumlardandır. Bazı anevrizmalar doğuştan meydana gelir ve kimi durumlarda hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar boyunca büyüyüp genişleyebilir. İlerleyen yaş durumu da bir diğer önemli nedendir. Yüksek bir oranda anevrizmalar 50 yaşından sonra ortaya çıkmakta, özellikle 65 yaşından sonra anevrizma görülme durumu aşırı bir şekilde artmaktadır.

Anevrizma oluşumunda sigara kullanımının yoğun bir etkisi olduğu için kesinlikle sigara kullanılmamalı, kullanılıyorsa bırakılmalıdır.

Genetik yatkınlık durumu bu rahatsızlığın oluşumunda rol oynadığı için özellikle ailesinde bu rahatsızlık olan kişiler bu hastalık normal şartlarda kolaylıkla teşhis edilemediği için belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeden uzman bir doktora tedavi olarak anevrizma açısından kendisini kontrol ettirmelidir.

anevrizma-nedir-2-674x429.jpg anevrizma-nedir-2-674x429.jpg

Beyinde oluşan anevrizmanın görünümü


Anevrizmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Anevrizma hastaları bu konuda oldukça hassas olmalı anevrizmanın gelişip büyüyerek patlamasını engellemek için tedavi süreci içerisindeki gerekli ilaç alımı, hareket tarzı gibi doktorun tavsiyelerine kesinlikle uymalıdırlar. Stresten kaçınmak, sigara kullanmayı bırakmak, alkol alımını azaltmak, en az altı aylık periyotlar halinde anevrizmanın büyüyüp büyümediğini kontrol etmek için uygulanan testlere katılarak bu tetkiki aksatmamak da sonu hayat kaybıyla neticelenen bu rahatsızlık için hastaların dikkat etmesi gereken yaklaşım tarzlarındandır.

Yüksek tansiyonu olan hastalarda sıcak havalar bu durumu tetiklediği için anevrizmanın patlaması için bir uyarıcı fonksiyonu gördüğü için yüksek tansiyonlu anevrizma hastaları yaz mevsiminde çok daha dikkatli olmalıdırlar. Bu rahatsızlığa sahip kişiler yoğun ve ağır spor yapmaktan da kaçınmalı, hafif egzersizlerle yetinmelidirler. Ayrıca kilolarına dikkat etmeli kilo alımından uzak durarak kişinin kendisini sıktığı kabızlık gibi bir rahatsızlıkla karşılaşamamak için beslenmelerini buna göre düzenlemelidirler.

Kaynak
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Fil Ayağı Hastalığı - Lenfödem
  • Ugur
  • Ugur,
  • Sağlık
  • 0    509
Cam Kemik Hastalığı (OI) Nedir?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Sağlık
  • 0    3K
Yılancık Hastalığı - Erizipel
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Huntington Hastalığı
  • Ugur
  • Ugur,
  • Sağlık
  • 0    748
Geri