Gezi Turizm İstanbul'da en güzel piknik yerleri ve ulaşım imkanları

İstanbul'un en güzel piknik yerlerine ulaşım imkanları


AYDOS MESİRE YERİ

aydos.jpg aydos.jpg


Aydos Tepesi ve eteklerindeki doğal güzelliklerle bezeli mesire yeri, günlük dinlenme ve aktiviteler için ideal bir atmosfer sunmaktadır. Adını tarım tanrıçası Damatrys'dan alan saha içinden, 537 metreyle İstanbul'un en yüksek noktası olan Aydos Tepesi rahatlıkla görülebilir.

Osmanlı imparatorluğu döneminde av alanı olarak kullanılması çam ağaçlarından oluşan ormanının ne denli zengin olduğunu ortaya koymaktadır. 15 dakikalık bir yürüyüşle tırmanacağız yükseltilerin güzelliği bütün yorgunluğunuzu unutturacaktır. Hele hele akşam vakti, adalar üzerinde güneşin batışını seyretmek hiçbir şeye değişilmez. 4 farklı giriş bölümü bulunan 6620 dönümlük mesire yerindeki gölet, çevresindeki ekolojik bütünlük i küçük bir Uzun Göl manzarası oluşturmaktadır. Piknik sahaları, büfesi ve koşu parkurları oldukça bakımlıdır.


Ulaşım: E-5 ve TEM bağlantılarıyla Kartal-Yakacık ve Sultanbeyli istikametlerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca, toplu taşıma araçlarında da yararlanılabilir.




AYVAT BENDİ MESİRE YERİ


ayvat.jpg ayvat.jpg


Kağıthane Deresi'nin kollarından olan Ayvat Deresi üzerinde kurulmuştur. 1765'te 3. Mustafa döneminde yapılan tarihi bendin yüksekliği 13.45, tepe uzunluğu ise düz hat olarak 63 metredir. Küçük yükseltilerin arasındaki su toplama havzası Beigrad Ormanları'ndaki en güzel manzaralardan biridir.

Yabani bir çok hayvan türünün bulunması ekolojik açıdan bölgeyi önemi kılıyor. Tabiat ve fotoğraf meraklıları için zengin bir mekan özelliğinin yanısıra giriş yerindeki düzlükler piknik ve dinlenme için idealdir. Osmanlı imparatorluğu'nun İstanbul için inşaa ettiği su yollarının önemli bir halkası olan Kurtkemeri de büyük ilgi çekmektedir.

Ulaşım: Kemerburgaz'dan Belgrad Ormanları'na giriş kapısı olan Kurtkemeri Giriş Mesiresi'nin içinden geçilerek toprak bir yolla ulaşılmaktadır.





AZİZPAŞA MESİRE YERİ


azizpasa.jpg azizpasa.jpg


Maslak-Gültepe-Levent-Kağıthane- Eyüp gibi yerleşimlere yakınlığı, ilginç bitki örtüsü ve geniş piknik alanlarıyla çok tercih edilen bir bölgedir.

Giriş bölümünde sizi karşılayacak düzlüklerde konaklayabileceğiniz gibi biraz daha yolu göze alıp tepelere doğru çıkabilirsiniz. Bu aynı zamanda ciğerlerinizi oksijenle doldurmanızı sağlayacaktır. Tepedeki çimenlik saha, özellikle şirket, dernek, okul ve benzeri özellik taşıyan grupların aktiviteleri için çok uygundur. Kafeteryadan piknik için gerekli malzemeleri temin edebileceğiniz gibi, size sunulan ızgaralardan da afiyetle yiyebilirsiniz.


Ulaşım: Maslak'tan aşağıya inen Cendere yolu üzerinde sağ taraftadır. Hasdal üzerinden gelinen Kemerburgaz'dan da hemen sağ tarafa dönülerek ulaşılabilir.





BAHÇEKÖY FİDANLIĞI

137.jpg 137.jpg


Çevre ve Orman il Müdürlüğü'nün 1944'ten beri fidan üretimi ve dağıtım merkezidir. Orman mühendisleriyle birlikte uzman personelin çalıştığı fidanlık, çok farklı ağaç türlerini barındırıyor, İstanbullular istedikleri fidanı çok uygun fiyatlarla alabilecekleri gibi, uzmanların bilgisinden de yararlanabilirler.

Yeşilin her tonuyla bezenmiş çevreyi gezerken kendinizi aynı zamanda bir oksijen çadırında hissedersiniz. Bahçeköy fidanlığı, laboratuar çalışmalarıyla da ülkemizin tabiat varlığına çok önemli katkılarda bulunmaktadır. Fidanlık 83 dönüm olup, fidan yetiştirme alanı 43 dönümdür. Genelde iğne yapraklı ağaçlar (ladin, göknar, servi, mazı, ardıç türleri) ve Süs Bitkileri (akuba,taflan,şimşir, ortanca, dağ muşmulası, kartopu) üretilmektedir. Az miktarda aşılı fidan (mavi ladin, mavi sedir) üretimi de yapılmaktadır.

Ulaşım: Maslak-Sarıyer yolu üzerinden ulaşılan Bahçeköy'ün hemen içindedir. Belgrad Ormanları'na da giden yolun sol tarafı tamamen fidanlığa aittir.



BELGRAD ORMANLARI - BENTLER

138.jpg 138.jpg


Belgrad Ormanları'ndaki en güzel mesire alanlarındandır. Osmanlı imparatorluğu döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla birbiri ardına inşa edilen, Topuzlu Bendi (1750) Valide Bendi (1796) ile 2. Sultan Mahmut Bendi (1839) buradadır. Büfeden piknik için gerekli hizmeti alabilmeniz mümkün. Ormanın derinliklerine kadar uzanan yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu sizi her mevsim ayrı bir güzelliğe taşır. Bahar ayındaki yeşil örtü, yazdaki serinlik, sonbaharda sarıdan kırmızıya dönen renkler ve kışın yalınlığı tabiatla bir olma duygularınızı coşturacaktır...

Ulaşım: Belgrad Ormanları'nın Bahçeköy girişinden hemen sağa dönen asfalt yol ile çok rahat bir ulaşım imkanına sahiptir.


BELGRAD ORMANLARI - FALİH RIFKI ATAY

Ağaç denizi Belgrad Ormanları'nda daha bir sakin köşe dilenirse gidilecek yer, ünlü edebiyatçımız / Falih Rıfkı Atay'ın adını taşıyan mesire yeridir. Neşet Suyu ve Kömürcübent arasındaki 200 dönümlük alanda misafirlerini ağırlar. Ahşap oturma mekanlarıyla donatılmış alanlar her şartta piknik yapma imkanı sağlamaktadır. İçerisindeki mini kafetaryanın ızgaraları hayli leziz. Su kaynakları bol olan Falik Rıfkı Atay Mesire Yeri'nin içindeki mini futbol sahası özellikle gençler ve çocuklar için bulunmaz bir şans. Ormanın derinliklerine yapılacak yürüyüşlerde bir çok çiçek ve bitki türü sizleri karşılayacaktır.

Ulaşım: Belgrad Ormanları'nın Bahçeköy girişinden sonra gelen Neşet Suyu'yla komşudur. Kemerburgaz-Göktürk-Kurtkemeri'ni takiben de ulaşılabilir.


BELGRAD ORMANLARI - NEŞET SUYU

Adını, Belgrad Ormanlan'nın ıslahı için büyük gayret sarfeden Müderris Neşet Bey'den (1881-1929) alan serin suyun etrafında kurulan önemli bir mesire yeridir. Ulaşım kolaylığı ve Belgrad Ormanlan'nın tam ortasındaki konumuyla yılın dört mevsimi, haftanın 7 günü tabiat severlerin akınına uğrar. Güzel suyunun yanısıra, Büyükbent etrafında ring yapan 8 kilometrelik koşu parkuru, temiz piknik alanları, kafeteryası ve otoparkı ile istanbullular için ideal imkanlar sunar. Spor kulüplerinin kros ve nefes açma çalışmaları için değerlendirdiği Neşetsuyu Mesire Yeri, zengin flora ve faunasıyla doğa bilimcilere de hizmet vermektedir.

Ulaşım: Levent-Maslak- Bahçeköy ya da Kemerburgaz istikametlerinden giriş yapılan Belgrad Ormanları'nda tabelalar size yön verecektir. Her iki yönden ortalama 3 kilometrelik bir asfalt yoldan sonra Neşet Suyu'na varılır.
 
BÜYÜKADA MESİRE YERİ


174.png 174.png


Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı bir güzel beldede hem tatil yapıp hem de çalışabilmek fikri kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Bu hiç de zor değil. Büyükada Mesire Yeri içindeki 85 oda 200 yataklı pırıl pırıl tesislerde bu hayalinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz, Büyükada Resort'te tatil yaparken kısa bir vapur yolculuğu ile İstanbul'daki işinize de gidip gelebilirsiniz. Tesis, açık havuzu, enfes yemekleri, bakımlı çevresi, spor aktivite merkezi ve güler yüzlü personeliyle sizi bu imkandan yararlanmaya çağırıyor. Üstelik, Adalar'ın kendine has güzelliği ve bol oksijeni de cabası...

Ulaşım: Vapur yolculuğundan sonra ulaşacağınız Büyükada iskelesi'nin sol tarafına düşmektedir. Fayton ya da bisiklet kiralamak size kolaylık sağlayacaktır.




BİNBAŞI MESİRE YERİ

130.jpg 130.jpg


Kemerburgaz ya da Belgrad Ormanları v içinden rahatlıkla ulaşabileceğiniz zengin bir ağaç ve bitki örtüsüne sahip piknik yeridir. Yürüyüş parkuru ve oturma mekanlarıyla dikkat çekiyor. Rivayet edilir ki, Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarındaki savaşlarda bir bölük asker bölgeye sığınmak zorunda kalır. Açlık ve susuzluk giderek artmaktadır. Asker huzursuzdur ancak kamp yerinden ayrılmak da mümkün değildir. Bunun üzerine günlerce çare arayan bölük komutanı binbaşı, geceden sabaha kadar açtığı kuyudan su çıkarmayı başarır ve bölgeye de adını vermiş olur. Girişteki kafeterya ziyaretçilerin birçok ihtiyacını karşılayacak donanıma sahiptir. Mesire yerinde çocuklar da unutulmayarak şirin bir oyun bahçesi kurulmuştur...

Ulaşım: Kemerburgaz ile Bahçeköy'ü birbirine bağlayan yol üzerindedir.




DEĞİRMENBURNU MESİRE YERİ

131.jpg 131.jpg



Adalar deyince akla bir çok güzellik gelir. Bunların arasında Heybeliada'daki Değirmenburnu mevkii ayrı bir cazibeye sahiptir. Bölgeye adını veren tarihi değirmene çıkıp, diğer adaları ve İstanbul kıyılarını seyredebileceğiniz gibi, şehir hatları vapurlarını da selamlayabilirsiniz. Aşıklar yolunda yürüyebilir, koşabilir veya hemen kenarında nefis bir piknik yapabilirsiniz. Çam ağaçlarının kokusu yosunlara karışır, sizi başka bir dünyaya taşır. Faytonla renklendirebileceğiniz geziniz süresince mesire yerindeki büfeden her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, istenirse, küçük koylar, deniz sefasına da imkan vermektedir.

Ulaşım: Şehir hatları vapuru veya özel teknelerle Heybeli Ada iskelesine ulaştıktan sonra sağa giden yolla varılır.




DİLBURNU MESİRE YERİ

132.jpg 132.jpg


Sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin de en nadide köşelerinden biri. Adalara has mimari, Marmara mavisi ve çam ağaçlarının fıstıki yeşili ile bir araya geldiğinde ortaya çıkan tablo gerçekten hayranlık verici. Böyle bir ortamda piknik, plaj, yürüyüş ya da yelken gibi aktivitelerden birini seçmek tamamen size bağlı. Kızılçamlar arasından koyları, biraz vaktiniz varsa güneşin batışını seyretmek çok az bulunabilecek bir keyiftir. Dilburnu, kafeterya, piknik ve doğa yürüyüşleriyle de sizi gün boyu kendinde tutmayı bilecektir...

Ulaşım: Sirkeci, Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Kartal'dan kalkan Adalar-Yalova vapurlarıyla Büyükada'ya ulaşılır. Sonrasında yürüyüş, fayton ya da bisikletle mesire yerine gidebilirsiniz.



ELMASBURNU MESİRE YERİ

133.jpg 133.jpg


Karadeniz'in maviliğini bölen siyah kayaların korumasıyla oluşan enfes bir koy... Uzun kumsalı, çam ormanı ve sessizliği ile bir çok tatil merkezinin bile ötesinde. Deyim yerindeyse 'Elmas' değerindeki mesire yerinde isterseniz çadırınızla rahatlıkla geceleyebilir, denizin sesiyle güne merhaba diyebilirsiniz. Tepelerden denizin derinliklerine kadar inen kayalıklar özellikle zıpkınla balık avcılığı için çok idealdir ve büyük ilgi görmektedir. Koyun hemen karşısındaki Martı Adası çok sayıda deniz kuşunu barındırırken, bu güzelliğe zaman zaman yunuslar da eşlik etmektedir. Riva'ya kadar gitmişken çevre ve ırmak boyu yürüyüşlerini ihma etmeyin. Tabiat, insanlara hayli cömert davranmış, tarım ve meyvecilik imkanları da vermiştir.

Ulaşım: TEM bağlantılı Kavacık mevkiinden Riva'ya kadar uzanan otoyol ile 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Beykoz Mahmut Şevket Paşa köyü ile bağlantılı olarak da gidilebilir.
 
FATİH ORMANI MESİRE YERİ


547.jpg 547.jpg


Orman sevgisiyle de tarihe geçen Fatih Sultan Mehmet'in adını taşıyan önemli bir mesire yeridir. Yerleşim merkezlerine çok yakın olması yanında 1500 dönüme yayılan gür ağaçları ve rekreasyon alanlarıyla günün her saati gezip görülebilir. Giriş bölümündeki kafeterya, güler yüzlü personeli ve nefis yiyecekleriyle sizleri ağırlayacaktır, istediğinizde ise ana yolu takiben ormanın derinliklerine inip oturma gruplarında kendinize iyi bir sofra kurabilirsiniz. Bisiklet tutkunlarının sıkça uğradığı Fatih Ormanı, giriş kısmının sol tarafındaki geniş çocuk bahçesiyle de aileler tarafından tercih edilmektedir.

Ulaşım: Maslak Büyükdere Cd-Sarıyer Yolu üzerindeki Bahçeköy tabelası takip edilir.3 km den sonra sol taraftadır.Alt girişi ise,Şişli-Ayazağa yönündedir.




FATİH ÇOCUK ORMANI - PARKORMAN

126.jpg 126.jpg


Tabiatın kucağında, her yaşın ihtiyaç duyacağı her şeye cevap veren bir mekan, Parkorman... İstanbul'un içinde, karmaşa, koşuşturma ya da bildik metropol problemlerinin ise tamamen dışında... Çocuklara ayrılan bölümde çok sayıda oyun grubu bulunuyor. Spor, müzik, sanat ve sosyal etkinlikleri ile günün 24 saati misafirlerine unutulmaz keyifler sunuyor. 'Dört mevsim eğlencenin merkez üssü' olarak sloganlaşan hizmet anlayışı tabiatla da hayli barışık. Mekanların kurulmasında ağaç ve bitki örtüsüne dikkat edildiği daha ilk anda göze çarpıyor. Bisiklet, kros ve yürüyüş gibi aktivitelerden sonra havuzunda serinleyebilir, akşam yemeğinizi canlı müzik eşliğinde yiyebilirsiniz. Ya da, çam ağaçlarının altına uzanıp sadece kendinizi dinleyebilirsiniz, tercih sizin...

Ulaşım: Maslak'tan Sarıyer'e uzanan Büyükdere Caddesi üzerindedir.




GAZİ MAHALLESİ MESİRE YERİ

127.jpg 127.jpg



İstanbul'un hemen yanı başında gözden kaçan güzelliklerinden biridir. Alibeyköy Barajı olarak da bilinen mesire yeri, Gazi Mahallesi, Alibeyköy ve Yeşilpınar gibi yerleşimlere sınır olarak 785 dönüm üzerine kurulmuştur. Oturma mekanları bulunmamasına rağmen yürüyüş ve piknik için uygun şartlara sahiptir. Baraj gölünün kıvrımları göze çok hoş gelirken, martıların su üzerindeki danslarını izlemek hayli keyiflidir. Gün batımında, Levent-Maslak hattındaki gökdelenlerden suya ulaşan yansımalar renk zenginliğini artırmaktadır. 1972 yılında hizmete açılan baraj gölünde balık avcılığına ve suya girilmesine izin verilmiyor.

Ulaşım: Şehir içinde kalması sebebiyle ulaşımı son derece kolaydır. Gaziosmanpaşa'dan devamla Gazi Mahallesi içinden gidebileceğiniz gibi Kağıthane-Alibeyköy üzerinden de ulaşabilirsiniz.




GÖKTÜRK GÖLETİ MESİRE YERİ

128.jpg 128.jpg


Dinlenme, gezi ve İstanbul'u çevreleyen geniş ormanlardan gelen suyu tutmak için 560 dönümde oluşturulan Göktürk Göleti çevrenin önemli cazibe merkezlerinden biridir. Göktürk bölgesinde yerleşimin artması bu tür yerlerin varlığını daha önemli kılıyor. İSKİ'nin denetimindeki baraj gölü, görsel zenginliğinin yanı sıra dinlenme ve yürüyüş aktiviteleri için çok uygundur. Fotoğraf makinenizi kurup, martıların maviyle yeşil arasında süren yaşamlarını görüntüleyebilirsiniz. Buna karşılık, göletlerde yüzme ve balık avcılığına risk taşıdığı için izin verilmediğini hatırlatmakta fayda vardır.

Ulaşım: Hasdal-Kemerburgaz yoluyla ulaşılan Göktürk merkezine çok yakın olup, İhsaniye yolunun hemen başlangıcında sağ taraftadır.




GÖZTEPE MESİRE YERİ

129.jpg 129.jpg


İstanbul'u ve Boğaz'ı farklı bir panoramadan seyretmek istediğinizde Anadolu yakasında mutlaka bulunmanız gereken noktalardan biridir. Hele hele güzel bir günde Göztepe Mesire Yeri'ndeyseniz karşı kıyıdaki Maslak, Sarıyer ve Belgrad Ormanları'nı rahatlıkla seçebilirsiniz. Oturma masaları henüz bulunmamasına rağmen çam ağaçlarıyla çevrili düzlükler güzel bir piknik için uygun sayılabilir.

Ulaşım: 2. Boğaz Köprüsü yakınındaki Kavacık-Çavuşbaşı istikametinde sola dönüp Mahmut Şevket Paşa'ya giden yol üzerindedir.
 
HACET DERESİ MESİRE YERİ

121.jpg 121.jpg



Küçük hacmine rağmen devasa çam ağaçlarıyla Tuzla çevresinin önemli piknik alanlarından biridir. Düzlük sahada küçük oyun bahçeleri ve oturma grupları vardır. Etrafındaki yerleşimler nedeniyle mesire yerine adını veren derede bazen çevre kirliliği oluşmaktadır. Buna rağmen, bölgedeki vatandaşlar için özellikle yaz aylarında dinlenme ve piknik yapmak için tercih edilmektedir. İstanbul'da Adalar'a özgü olarak bilinen kızılcam, Anadolu yakasında sadece Hacet Deresi mesire yerinde görülebilir.

Ulaşım: Tuzla'nın kuzey yönüne düşen yükseltiler içindeki Aydınlı Köyü'nün içindedir.




IRMAK MESİRE YERİ

122.jpg 122.jpg



Küçük bir ırmak boyunca yükselen anıt değerindeki ağaçların rengini ve havasını verdiği , önemli bir dinlenme sahası. Hemen girişte özenle kurulmuş tahta masalar ve düzgün alanlar piknik yapmak isteyenler için uygundur. Suyunun berraklığı ve çevrenin temizliği daha ilk anda dikkat çekiyor. Neşet Suyu'ndan başlayan koşu parkuru bu mesire yerinin içinden geçer. Ayrıca patika yollarla ormanın derinliklerine ulaşabilirsiniz. Özellikle hafta sonu başta aileler ve kalabalık gruplar olmak üzere geniş bir ziyaretçi yelpazesine hitap eder.

Ulaşım: Maslak-Bahçeköy girişindeki işaretle sola dönülür. 4 kilometrelik yolun sağında tabelasıyla sizi karşılar. Kemerburgaz istikametinden ise, sağa girilip Binbaşı ve Fatih Çeşmesi'nden sonra ulaşılır.




KAYMAKDONDURAN MESİRE YERİ

123.jpg 123.jpg


Boğaz'ın girişine uzanan Beykoz'da; 'Havası suyu bir başka' denir ya, işte öyle bir yer. Belli ki suyunun soğukluğunu anlatmak için 'Kaymakdonduran' adıyla anılıyor yüzyıllardan beri. Osmanlı döneminin ünlü Kanije Beylerbeyi Ahmet Paşa tarafından yaptırılan çeşmesinin suyu doya doya içilecek güzelliktedir. Ahşap masalarla donatılmış çimenliklerde harika bir piknik yapabilir, ya da küçük büfenin mönüsünden tadabilirsiniz. 650 dönümlük mesire yerinde, 200 yaşındaki anıt değerindeki ağaçlar hayranlık vericidir. Sonbaharda bol bol kestane toplayabileceğiniz bu sahada sincaplarla karşılaşmak da hoş bir sürpriz olacaktır.

Ulaşım: Beykoz - Akbaba Köyü istikametinden 3 kilometre sonra mesire yeri sapağı, 1 kilometre sonra da giriş bölümü yer alır. 5 dakika uzaklıkta stabilize yolla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.




KURT KEMERİ MESİRE YERİ

124.jpg 124.jpg


Osmanlı imparatorluğu'nun aynı zamanda bir su medeniyeti olduğunu gösteren ilk örneklerden biri. Karanlıkbent adıyla da bilinen bent, 2. Osman tarafından 1620 yılında Kağıthane deresiyle buluşan Topuz Dereciği üzerine inşa edilmiştir. Küçük su havzası aynı zamanda bir çok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Hemen bitişiğinde bulunan geyik üretme sahasında bu şirin hayvanları uzaktan da olsa görmek mümkündür. Arazi biraz engebeli olmakla birlikte göğe uzanan ağaçlarıyla farklı bir güzelliğe sahiptir. Piknik ve oturma sahaları oldukça bakımlıdır. Mesire yerinin içinden geçen asfalt yol Kısırkaya Köyü'ne bağlantılıdır.

Ulaşım: Belgrad Ormanlan'nın Bahçeköy girişinden sonra gelen Neşet Suyu ve Fatih Rıfkı Atay mesire yerlerini takiben gidilir. Yaban Hayvanları Üretme Sahası bitişiğindedir.




MARMARACIK MESİRE YERİ

125.jpg 125.jpg


Hırçın Karadeniz'in dinlenip nefes aldığı, küçük bir koyla çam ağaçlarına doğru uzandığı yerdir, ister koşup oynayın, ister balık tutup yüzün, ister tabiatın sessizliğini dinleyin. Bütün bu aktiviteler, kamp yeri, ahşap evler, kır kahvesi, lokanta, plaj, mini golf sahası ve yelken tesisleriyle birleşince Marmaracık Koyu yılın her mevsiminde ziyaretçi akınına uğruyor. Tesislerin tamamında ahşap ve tabii taşın kullanılmış olması çevreci hassasiyeti göstermesi bakımından önemli. Bir dönem, VVolksvagen otomobil tutkunlarının toplanma yeri olarak ünlenen bölge, görsel güzelliğiyle film ve fotoğraf çalışmaları için de uygun atmofsere sahiptir.

Ulaşım: Sarıyer üzerinden ulaşılan Rumeli Kavağı'ndan sol tarafa dönüp, sahili takip eden yolun sonundadır.
 
MİHRABAD MESİRE YERİ

116.jpg 116.jpg



Kanlıca'nın hemen üstünde yıllara, şarkılara ve istanbul'un bütün renklerine şahitlik etmiş bir tabiat mirası, istanbul Boğazı'na hakim bir tepe üzerine kurulan koruluk, fıstık çamları, erguvanlar, çınarlar, serviler başta olmak üzere bir çok ağaç ve bitki türünü barındırır. Özellikle bahar aylarında katır tırnakları ve defne kokuları arasında dolaşmak ayrı bir keyiftir. Bölge, Boğaz'ın kıyısındaki yalısıyla birlikte Abdülhamit'in Berlin Büyükelçisi Sadullah Paşa'nın eşi Necibe Hanım tarafından Mısırlı Abbah Halim Paşa'nın kızı olan Rukiye Hanım'a yüz görümlüğü olarak verilmiş, prenses de yalıyı bugünkü haliyle yeniden inşa ettirmiştir. 200 dönüm üzerine yayılan mesire yeri, oturma alanları, büfesi, koşu parkuru, çocuk parkı ve diğer birimleriyle günün her saati dolup taşmaktadır. Boğaz'ın ikinci gerdanlığı F. Sultan Mehmet Köprüsü'nün en iyi göründüğü alanlardan biri olan Mihrabad, istanbul'a gelen yabancıların da önemli uğrak noktalarındandır.

Ulaşım: Mihrabad Mesire Yerine sahilden (Kanlıca yönü) girilebildiği gibi, TEM bağlantı yolu Kavacık Tekke mevkiinden de ulaşılabilir.




POLONEZKÖY TABİAT PARKI

117.jpg 117.jpg


Ülkelerinin 1842'de işgal edilmesiyle, mücadelelerini yurt dışında sürdürmek isteyen bir gurup Polonyalı'nın kurduğu ve adlarını verdikleri tabiat ve yaşam diyarı. Binbir çeşit ağaç ve bitki türüyle gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Polonyalılar'ın ağırlıkta olduğu köyde, farklı bir kültür ve hayat tarzının da yansımalarını görebilirsiniz, ve camping alanları özellikle hafta sonları için idealdir. Güzelliği dillere destan bölge, Mustafa Kemal Atatürk'ün yamsıra Franz List, Gustave Flaubert ve daha bir çok ünlü ismi ağırlamıştır. Dünyaca tanınan sopranomuz Leyla Gencer de burada doğmuştur.

Ulaşım: Popüler bir yer olması avantajıyla bir çok noktadan ulaşım imkanına sahiptir. Kavacık-Çavuşbaşı üzerinden tabelaları takiben gidilebileceği Beykoz-Riva ve Alemdağ-Şile istikametinden de karayolu mevcuttur.



TAYAKADIN MESİRE YERİ

118.jpg 118.jpg


Yeşili,bakımlı üniteleri ve hizmet kalitesiyle Avrupa yakasının önemli buluşma noktasıdır. Aileler, okul kafileleri ve benzeri kalabalık gruplar, orman içine serpilmiş düzlüklerde nefis bir gün geçirebilirler. Çam ve meşe ağaçlarının oluşturduğu floranın oksijeni bütün yorgunluğunuzu alacaktır. Kendi imkanlarınızla yapacağınız piknik keyfinin yanı sıra, kafeteryasında hizmete sunulan menüden yararlanabilirsiniz. Geniş saha içinde, yaban hayvanları dikkat çekici bir popülasyona sahiptir. Tilki, sincap, şahin ve kartal gibi türler zaman zaman size eşlik edeceklerdir. Tayakadın Mesire Yeri'nden sonra , başta Terkos Gölü olmak üzere çevredeki bir çok tabiat zenginliği gezip görülebilir.

Ulaşım: Gaziosmanpaşa - Arnavutköy'ü geçtikten sonra sol tarafta yolu paralel olarak takip eden alan.



TAŞDELEN MESİRE YERİ

119.jpg 119.jpg


Çam, Meşe, Kayın ve Göknar ağaçlarıyla kaplı nezih bir mesire yeridir. 800 dönüme yayılan bu güzelliği öne çıkaran asıl zenginlik ise, orman içindeki çeşmelerden gürül gürül akan ünlü Taşdelen Suyu'dur. Taşdelen'in tabiat değerleri, güler yüzlü personeli, bakımlı sahaları ve ulaşım kolaylığı ile bütünleşince Anadolu yakasının cazibe merkezi olarak öne çıkıyor. Orman içi yollarla çeşitli yönlere yürüyüş ve koşu yapma imkanı bulunmaktadır. Ailenizle oturup kendi sofranızı hazırlayabileceğiniz gibi, restoran ve büfe kısmından da bu hizmetleri talep edebilirsiniz.

Ulaşım: Üsküdar-Şile TEM yolu üzerinden girilen Taşdelen'in merkezinden 1 kilometre uzaklıkta. Kendi aracınızın yanısıra toplu taşıma vasıtalarıyla da ulaşabilirsiniz.



ÇATALCA MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK MESİRE YERİ

120.jpg 120.jpg


Türkiye Cumhuriyetinin kurucu isimlerinden Mareşal Fevzi Çakmak'ın adını taşıyan bu mesire yeri, Çatalca'nın önemli dinlenme ve piknik yerlerinden biridir. Yer yer çam ağaçlarıyla kaplı olması renk örtüsüne ayrı bir güzellik katmaktadır, içindeki açık yüzme havuzu yaz mevsiminde hizmet vermektedir. Mesire yerine girişteki yükseltiden Trakya'nın geniş topraklarını ve Çatalca Tren istasyonu'nu seyredebilirsiniz, ilçenin hemen yanında olmasıyla avantajıyla da her mevsim ziyaretçi akınına uğrar.

Ulaşım: TEM yoluyla rahatlıkla ulaşılan Çatalca merkezinden sağ tarafa doğru inildiğinde karşınıza çıkar, ilçe stadına 100 metre uzaklıktadır.
 
İMRAHOR MESİRE YERİ

90.jpg 90.jpg


Ormanlık arazinin korunması ve su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan İmrahor Göleti, aynı adı taşıdığı yerleşim yerine çok yakındır. Zamanla oluşan bitki ve canlı türleri bölgeyi neredeyse doğal bir park haline getirdi. Mavi ve yeşilin içice girdiği mesire yeri tabiat severlerin hayli ilgisini çekmektedir. Göl kıyısında oluşturulan oturma ve yürüyüş alanları hizmete açıktır. Özellikle hafta sonu başta aileler olmak üzere, okul, dernek ve işyerlerine ait gruplar tarafından tercih ediliyor, imrahor Göleti'nde suya girilmesi ve balık tutulmasına benzeri yerlerde olduğu gibi izin verilmiyor.

Ulaşım: Gaziosmanpaşa'dan Tayakadın'a giden ana yolun 5. kilometresindeki imrahor Köyü sapağına girilir. Stablize yolu takiben hemen köyün üst kısmında yer almaktadır.




İNCEĞİZ MESİRE YERİ

91.jpg 91.jpg


Tarihin ve tabiatın cömert davrandığı şirin bir vadi... Çatalca'nın yaklaşık 2500 yıl önce ilk kurulduğu bölge... Cenevizliler'in 9. yüzyılda yüksek kayalara oyduğu 3 büyük mağara. Ve toprağın bereketiyle göğe uzanan ağaçlar... Böyle biryerde geçecek saatler insanı elbette dinlendirecek, ruhunu okşayacaktır. Piknik sahası, hemen yanından geçen dereyle ayrı bir güzelliğe bürünür. Mesire yeri içindeki restoran ve kafeterya hayli beğeni toplarken, yukarılardan süzüle süzüle gelen su kaynağı da ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Ulaşım: Çatalca'dan Subaşı'na giden asfalt yolun 3. kilometresinde sol tarafa dönüp, yaklaşık 6 kilometrelik mesafeden sonra rahatlıkla ulaşılabilir.




ŞAMLAR - ARNAVUTKÖY MESİRE YERİ

92.jpg 92.jpg


Şehirleşmenin yıkıcı gücünün durdurulduğu ormanlar olarak Şamlar ve Arnavutköy Mesire Yerleri büyük önem taşıyor. Fıstık çamları altındaki geniş düzlükler, yürüyüş yolları, tilki, şahin ve diğer yabani hayvanlarıyla İstanbullular için ideal bir tabiat köşesidir. Birbirlerine sınır olan Kayabaşı Samlar ve Arnavutköy Mesire Yerleri özellikle hafta sonları kalabalık gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Yeni oluşturulan sosyal tesisler ve oturma sahaları bölgenin çekiciliğini daha da artırmaktadır. Ulaşım kolaylığı ve başarılı işletmecilik ziyaretçiler için hayli memnuniyet vericidir.

Ulaşım: Gaziosmanpaşa yoluyla Arnavutköy'e yaklaşıldığında 'Nokta' mevkiinden hemen sola doğru inen asfalt yol ile ulaşılması son derece kolaydır. Kamu ve özel işletmelere ait toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
1923 Yılında İstanbul'da Güzel Bir Gün (Renkli Video)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Video Galerisi
  • 1    2K
'Şahin' ile İstanbul'dan Kuzey Kutbu'na Gittiler
  • Ugur
  • Ugur,
  • İlginçler
  • 0    939
İstanbul'da Trafik Sorunu (1974) | TRT Arşiv
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Video Galerisi
  • 0    921
İstanbul'un Fethi (29 Mayıs 1453)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 1    2K
Geri