Üst
Kaptan43

Kredi Kartındaki Limitler Yeniden Yapılandırılıyor

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kredi kartlarıyla ilgili önemli bir kararaimza attı. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı yüzde 30'a yükseltildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartı limitleriyle ilgili olarak harekete geçti. BDDK bankacılık sektöründe, bireysel kredi kartı ve taksitli kredi kartı alacakları ile takipteki bireysel kredi oranındaki artışa sınırlama getirmesi öngörülen, sermaye yeterliliği mevzuatı, karşılık mevzuatı ve kredi kartları mevzuatında değişiklikler yapmak için 3 farklı taslak hazırladı. Hazırlanan taslağa göre, aylık veya yıllık ortalama net gelir düzeyi tespit edilemeyenler ya da geliri 1.000 TL ve altındakiler için kredi kartı limiti 1.000 TL ile sınırlandırılacak.

Geliri kontrol edilecek

Limiti 1.000 TL üzerinde olanların gelirini belgelendirmesi gerekecek. Ayrıca gelirin sürekliliği de kontrol edilecek. BDDK yaptığı açıklamada, “Kart çıkaran kuruluşlar, kredi kartı almak isteyen kişilerin yasaklık veya engel durumu, ekonomik ve sosyal durumu, aylık veya yıllık ortalama geliri, diğer kart çıkaran kuruluşlarca bu kişilere tahsis edilen kredi kartı limiti, bir model veya skorlama sistemi sonuçları, müşterini tanı ilkeleri ile 27’nci madde uyarınca kurulacak bilgi alışverişi şirketlerinden temin edilecek bilgileri dikkate alarak yapacakları değerlendirmeye istinaden kullanım limiti tespit etmek zorundadır” denildi.

BDDK kredi kartı limitlerinin yanında asgari ödeme oranlarında da değişikliğe gitti. Asgarî ödeme tutarı, kredi kartı limiti 15 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 25’inden yüzde 30’una, kredi kartı limiti 15 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar olan kredi kartlarında dönem borcunun yüzde 30’undan yüzde 35’ine çıkarılacak ve bu oranlara kademeli bir şekilde ulaşılacak.

BDDK karşılık oranlarında da değişiklik hazırlığında. Taslağa göre, genel karşılık oranları, ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0’a, KOBİ kredilerinde ise yüzde 1’den yüzde 0.5’e indirilecek.

Kredi kartının risk ağırlığını artırdı

BDDK kredi kartlarının sermaye yeterliliğindeki risk oranlarını da artırdı. Taslakta şöyle devam edildi: “Kredi kartıyla, mal ve hizmet alımı için veya nakit olarak kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine hali hazırda yüzde 75 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 100’e çıkarılmaktadır. Vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemeleri tutarlarına ilişkin hali hazırda yüzde 150 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 200’e, kalan vadesi 12 ayı aşanlara ilişkin yüzde 200 olarak uygulanan risk ağırlığı yüzde 250’ye çıkarılmakta.”
 
Geri
Üst