Pangolin - Nesli Tükenmekte Olan Sevimli Hayvan

Ugur

Administrator
Pangolin (Malayca pang goling), monotipik pangolinler ya da pullu memeliler (Pholidota) takımının pangolingiller (Manidae) adlı tek familyasının Manis adlı tek cinsinde toplanan memeli hayvanlardır.



Gececil hayvanlardır. Gündüzleri genellikle mağaralarda saklanırlar. Toprak üzerinde ya da ağaçta yaşarlar. Karınca ve termit yerler. Yavrular anne tarafından vücut üzerinde taşınırlar. Tehlike anında tostoparlak olmalarıyla tanınırlar. Pangolinler, tehlike anında sadece bir top haline gelip öylece kaldıkları için avcılar tarafından kolayca avlanırlar.

Orta ve Güney Afrika, Hindistan, Çin, Tayland, Burma, Endonezya ve Malezya'da görülen bu sevimli hayvanları kendi habitatı dışında görmek hemen hemen imkansızdır. Fakat bu onları dünyanın en çok avlanan hayvanı da yapmıştır. Her yıl 2,7 milyon pangolin, ilaç sektöründe ve takı yapımında kullanılmak için öldürülmektedir.



Vücutları, kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar sebebiyle, kozalaksı görünümdedirler. Vücudun yalnızca üst bölümünde olan bu pullar kuyruğun tamamında bulunur. Vücudun pulsuz olan alt kısmı ve bacakların iç tarafı ise kıllıdır. Pullar arasında da kıl vardır.



Başları uzun yapılıdır. Zygomatic yay ortadan kalkmış ya da körelmiş, ptygoidea ise iyi gelişmiştir. Alt çene, basit iki kemik köprü kalacak biçimde körelmiş, angular ve articular çıkıntı yoktur. Bel omurları eklem çıkıntılarından yoksun, köprücük kemiği oluşmamıştır. Kısa yapılı ön ayakları kazmak için kuvvetli kazıcı tırnaklar taşır. Ön ve arka ayaklar 5 ışınlı ve parmakları tırnaklıdır. Dişleri yoktur, dilleri uzun ve solucan şeklindedir. Tükürük bezleri iri yapılı, mideleri çok kaslı ve öğütücü mide dişleri vardır. Beynin koklama lobu büyük, büyük beyin ilkel yapılıdır. Midenin iç çeperi keratin çıkıntılıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Muhtazaf
Üst