Sağlık Aronya Meyvesi Nedir? Aronya Meyvesi Neye İyi Gelir? Aronya Çayı Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?

Anavatanı Kuzey Amerika olan, “süper meyve” olarak da bilinen aronya meyvesi nedir? Aronya meyvesi neye iyi gelir? Aronya Türkiye’de yetişir mi? Yan etkileri var mı? Nasıl Kullanılır? Tüm merak edilenleri sizler için araştırdık…

aronia.jpg


Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi son günblerde oldukça popüler olmaya başladı. Sağlığa bir çok faydası olan aronya “süper meyve” olarak da biliniyor. Hücre yenileyici olan bu meyve, vücudu tepeden tırnağa yeniliyor, kanser riskini azaltıyor. Peki, aronya meyvesi nedir? Önce bu sorunun cevabını bulalım…

Aronya Meyvesi Nedir?

Aronya meyvesi veya süper meyve, aronia bitkisinin meyvesidir. Meyvenin tarihçesi Antik çağa kadar dayanır. Kuzey Amerika’nın doğusunda yetişen bu meyve gül familyasındandır. Islak ormanları ve bataklıklarda büyümeyi sever. Bitki, çok yıllık, çalı formunda olup yapraklarını döker. İçeriği zengin olan bu bitke yüksek oranda C vitamini ve antioksidan barındırır. Bu nedenle sağlığa oldukça faydalıdır. Bu nedenle yardımcı tıp da oldukça kullanılır. Aronya meyvesi olarak bilinsede orjinal adı “aronia”dır. Süper meyvenin, kanser riskini azaltma, hücre yenileme ve kanser riskini azaltma başlıca faydalarıdır.

Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Aronya Meyvesi C vitamini kaynağıdır

Süper meyve, yüksek oranda C vitamini barındırdığı bilinen kaynaklarından biridir. Limondan daha fazla C vitamini barındırır. Kahvaltıdan sonra bir bardak aronya içeceği günlük enerji ihtiyacını karşılar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.

Antioksidandır, kansere karşı korur

Aronya meyvesi bilinen en yüksek oksidan olan, ORAC ve OPC değerlerini içerir. Bu özelliği sayesinde mucize meyve ismini almıştır. Barındırdığı yüksek antioksidan sayesinde hücre hasarını önler ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede vücudun sağlıklı çalışmasına yardımcı olur, sinir, stres, kaygı gibi sorunları ortadan kaldırır.

Meyve, vücuda çevrenin etkisiyle ve yanlış beslenme sonucu yerleşen serbest radikalleri yok eder ve hücrelerin kısa zamanda yenilenmesini sağlar. Böylelikle kanser riskini azaltır, kanserli hücrenin iyileşmesini sağlar, dağılmasını önler.

Aronya Meyvesi Bağışıklık sistemini güçlendirir

Antioksidan ve C vitamini kaynağı olan mucize meyve, kronik hastalıkların tedavisini destekler, bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir.

Ayrıca kronik stres, kaygı bozukluğu gibi ruhsal problemlerin tedavisinde etkilidir.

Aronya Meyvesi Akciğer ve karaciğer sağlığını korur

Düzenli tüketilen meyve akciğer ve karaciğeri temizler, sağlıklı çalışmasını sağlar.Vücuda zararlı maddeleri idrar yolu sayesinde uzaklaştırır. Ayrıca sindirim sistemini korur, enfeksiyon riskini azaltır.

Radyasyon zehirlenmesi
Bu mucizevi bitkinin en önemli etkilerinden biri de radyasyon zehirlenmesine iyi gelmesidir.

Kolesterol

Aronya meyvesi, kandaki kolesterol dengesini sağlar. Böylelikle damar tıkanıklığı riskini azaltır. Damar sağlığını koruyan bu meyve kalp krizi, yüksek tansiyon ve felç gibi önemli hastalıklara karşı vücudu korur.

Aronya Meyvesi Yaşlanmayı geciktirir

C vitamini ve antioksidan deposu olan bu meyve, vücudun kolajen üretimini destekler. Böylelikle cilt sağlığını ve cilt elastikiyetini korur. Ciltte meydana gelen kırışıklıkları önler, yaşlanmayı geciktirir. Hücre yenileyen bu meyve cilt lekelerine de çözüm olur.

Kemik sağlığını korur

Vücudun kolajen üretmesinde C vitamini oldukça önemlidir. Kolajen başta cilt ve kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Aronia meyvesi içerdiği kolojen ve lifler sayesinde kemik sağlığını korur, kemik kalitesini artırır.

Şeker hastalığına iyi gelir

Zengin içeriği olan bu meyve, yüksek şekeri düşürerek şekeri dengeler.

Beyin sağlığı

Beyin fonksiyonlarını sağlıklı çalıştırır, sinir sisteminde oluşan hasarı onarır. Ayrıca parkinson tedavisini destekler.

Aronya Meyvesi Kabızlığı giderir

İçerisinde lif barındıran bu meyve sindirim sistemini çalıştırır, kabızlığı önler. Ayrıca şişlik, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarını önler, bağırsak hareketlerini düzenler.

Aronya Meyvesi Zayıflatır mı?

Aronia meyvesi içeriğinde lif ve protein barındırır. Bu sayede açlık krizlerini önler, vücuda tokluk hissi verir. Sindirim sistemini düzene sokan ve metabolizmayı çalıştıran bu meyve zayıflamak isteyenlerin diyet listesine eklenebilir. Vücutta doğal yağ yakımı sağlayan aronia meyvesi, depolanmış yağların yakılmasını sağlar ve vücutta sarkma olmadan kilo vermeyi gerçekleştirir.

Aronya Meyvesi Nasıl Kullanılır?

Aronya meyvesi ilaç sanayisinde kullanılmaya çalışılmış fakat olumlu sonuç alınmamıştır. Bunun en büyük nedeni; aronya meyvesinde bulunan yüksek antioksidanların işlem gördüğünde etkisinin azalmış olmasıdır. Bu nedenle aronya meyve olarak veya suyu çıkarılarak tüketilmelidir. Aronya meyvesinden çay yapılabileceği gibi reçel de yapılabilir.

Aronya meyvesinden yapılan meyve suyu sabah ve akşam birer bardak tüketilebilir. Böylelikle gün boyu ihtiyaç duyulan enerji karşılanır, akşam ise rahat bir uyku çekilir.

Aronia meyvesi ayrıca “gluten” içermez.

Aronya Çayı Nasıl Yapılır?

Aronia meyvesi çayı hazır paketler halinde satılır. Bir bardak kaynar suyun içine bir paket aronya çayı eklenir ve 3-4 dakika demlenmesi sağlanır. Ardından afiyetle tüketilir. İçine limon eklenebilir.

Aronya Çayının Faydaları Nelerdir?

İçeriğinde kimyasal bulunmayan, C vitamini, antioksidan, lif, magnezyum, selenyum, protein barındıran aroniameyvesi çay olarak tüketilebilir. Aronia meyvesi çayının faydaları şunlardır:

  • Antioksidan olan aronia çayı bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
  • Kolajen üretimini artırır, kemik ve cilt sağlığını korur.
  • Yaşlanayı geciktirir.
  • Kabızlık, şişkinlik sorunlarına iyi gelir.
  • Kalp ve damar sağlığını korur, kolesterolü dengeler.
  • Bağırsak hareketlerini düzenler.
  • Karaciğer ve akciğer temizliği yapar.
  • Hücre yeniler, vücudun yenilenmesini sağlar.
  • Metabolizmayı çalıştırır, tokluk hissi verir, depolanmış yağların yakılmasını sağlar, sarkmadan kilo vermeye yardımcı olur.
  • Enerji verir, yorgunluk ve halsizlik sorunlarını giderir.
  • Yüksek antioksidan barındıran aronia çayı kanser riskini azaltır.

Aronia Meyvesinin Zararı Var mıdır?

Bu meyvenin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak dozundan fazla kullanılması tavsiye edilmez.

Hamilelerin ve emziren kadınların doktora danışmadan kullanımı önerilmez. Kronik hastalığı olanlar, kronik ilaç kullananlar doktora danışmadan kullanması önerilmez.

Aronia Meyvesi Nerede Satılır?

Güvenilir aktarlarda ve internet sitelerinde aronia meyvesine ve çayına ulaşabilirsiniz.

Aronya Meyvesi Türkiye’de Yetişir mi?

Mordan siyaha çalan rengi ve lezzetl tadı olan aronia meyvesi, ülkemizde son yıllarda yetiştirilmeye başlamıştır. 1 kilosu 25 kilo limon kadar C vitamini barındıran aronia meyvesi Şanlıurfa ve Yalova gibi şehirlerimizde yetiştirilmekte.

Aronya Meyvesi Saksıda Yetişir mi?

Çalı formunda olan bu
bitki saksıda yetiştirmeye uygundur. Ancak en az 20-30 litrelik saksılar kullanılmalıdır.
İç mekanda yetiştirilen aronya kışın mutlaka 2-3 gün dışarı çıkarılmalıdır.



Kaynak : baksanabi.com
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Guava  Meyvesi nedir? Faydaları  nelerdir?
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Bitkiler
  • 1    5K
Yasak Aşkın Meyvesi Çoraplı Eşşek
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Güncel
  • 7    8K
Galvanizm Nedir?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    57
Geri