Üst
Vladimir Petrovich Demikhov ve Yaşayan Bir Köpeğin Kafasını Başka Bir Köpeğe Nakli

Vladimir Petrovich Demikhov ve Yaşayan Bir Köpeğin Kafasını Başka Bir Köpeğe Nakli

Vladimir Petrovich Demikhov (Kulini, 18 Temmuz 1916 - Moskova, 22 Kasım 1998) Sovyet bilim insanı ve transplantasyon öncüsüdür. 1930'larda ve 1950'lerde yaptığı çeşitli organ transplantasyonlarıyla, özellikle de köpek başı transplantasyonu ile tanınmıştır.

Yaşayan Bir Köpeğin Kafasını Başka Bir Köpeğe Nakli​


Vladimir Petrovich Demikhov 1959'da bir köpek yavrusunun başını, ön ayaklarıyla birlikte yetişkin bir köpeğe naklederek çift başlı köpek elde etmiş ve köpekler 1 aydan az yaşamışlardır. Nakledilen köpek yavru olduğu için yetişkin ev sahibi köpeğin kalbi iki başa da yeterli kanı pompalayabilmekteydi. Her iki baş da ayrı ayrı süt içebilmekte, hatta birbirlerinin kulaklarını ısırabilmekteydi. O günün şartlarında yeni bir organı bedenin hemen kabul etmediği ve bağışıklık sisteminin yeni organı vücut kabul edene kadar geçici olarak zayıflatıldığının bilinmediği düşünüldüğünde yapılan operasyonun tarihi bir öneme sahip olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Köpekler daha sonra tıp tarihine Frankeştayn'ın Köpekleri olarak geçmiştir. Bu çalışmalar Amerikalı cerrah Robert J. White'a ilham vererek Dr. White maymunlarda baş naklini gerçekleştirmiştir. Uzun çalışmaları sonucunda bir maymunun başı başka bir maymunun gövdesine nakledilmiş ve hayvan bu şekilde yaşayabilmiştir. Gelecekte insanların ciddi vücut yaralanmalarında uygun beden bulunana kadar geçici olarak bu yönteme başvurulabileceği öngörülebilir. Başka bir alternatif de; birden fazla organı hasar görmüş veya felç geçirmiş insanların başlarının, sağlam bir vücuda nakledilebilmesidir.

Dr. Demikhov çalışmalarına bir köpeğe yapay kan pompalayıcısı takarak başlamıştır. Ardından bir köpeğin göğsüne ikinci bir kalp takarak devam etmiştir. İkinci kalp için akciğerin bir bölümünü çıkarmıştır. İkinci kalp ritmini koruyarak orijinal kalpten bağımsız atmaya devam etmiştir. Sürekli denemelerin ardından iki kalpli köpekler iki buçuk ay yaşayabilmeye başlamıştır. Bazen orijinal kalp çalışmayı kesiyordu ve sonradan nakledilmiş kalp durana kadar vücudu idare ediyordu.

Demikhov ve ekibi, 20 civarında çift başlı köpek meydana getirdi ve insanlarda organ nakli hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştı. Ancak deneylerde kullanılan hayvanlar bir aydan fazla yaşamadı.

demikhov_1_zpsnvrsv2fp.jpg
demikhov_1_zpsnvrsv2fp.jpg


demikhov_2_zpsyj8wvupt.jpg
demikhov_2_zpsyj8wvupt.jpg


demikhov_3_zpsfmse9b99.jpg
demikhov_3_zpsfmse9b99.jpg


demikhov_4_zpssnho13de.jpg
demikhov_4_zpssnho13de.jpg


demikhov_5_zps9wdwce0z.jpg
demikhov_5_zps9wdwce0z.jpg


demikhov_6_zps3i4xik9v.jpg
demikhov_6_zps3i4xik9v.jpg


demikhov_8_zpsegvnhimr.jpg
demikhov_8_zpsegvnhimr.jpg


demikhov_9_zpsedob5t4m.jpg
demikhov_9_zpsedob5t4m.jpg


Vücutsuz başı hayatta tutabilmesi​


Dr. Demikhov'un bir başka çalışması kesilen bir köpek başına takılan yapay kalp ve akciğerle kesik başı vücutsuz bir süre hayatta tutabilmesidir. Kesik baş yapay aygıta bağlı haldeyken refleksleri çalışıyordu, ışığa ve sese tepki verebilmekteydi.

Kaynak: wikipedia, motherboard.vice.com, patipedia.com
 
Son düzenleme:
Doktor için guççük insanlık için böyük bir adım .

yazık değil mi o hayvanlara. Ne yapmaya çalıştığınıda söyleseydi belki hak verirdik ama öylesine bir başarı için hayvanlara bu zulm çok kötü.

Yine de çok ilginç. uzaylıya dönmüş .
 
Geri
Üst