Üst
Yıldız İstihbarat Teşkilatı

Yıldız İstihbarat Teşkilatı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan BULUT
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yıldız İstihbarat Teşkilatı’nın Tüm Detaylarıyla Kuruluşu, Amacı, Görevleri ve Mücadelesi

Herkes için merak konusu ve ilgi çekici olan İstihbarat teşkilatı II. Abdülhamit tarafından kurulmuştur. Yetkiyi ise Enver Paşa’ya vermiştir. Teşkilat-ı Mahsusa döneminde bir çok yerden istihbarat sağlamış, devleti dış güçlere karşı önceden tedbirli olmasını sağlama amacını taşımıştır. Hatta ilginç bir gerçek olarak şunu söyleyebilirim II. Abdülhamit tahttan indirildiğinde Japonya’dan, Mısır’dan ve bir çok yerden istihbarat bildirileri gelmiştir.

Buna İttihat ve Terakki Fırkası (Partisi) çok şaşırmıştır. Teşkilat-ı Mahsusada bulunan kişiler kimlerdi sorusunu hepimiz merak ediyoruz açıkçası ve neler yaptıklarınıda. Artık öğrenmemizin vakti geldi. I. Dünya savaşı sonrasında oluşan Kuvay-ı Milliye ve Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinde bulunan kişiler ve askeriye içersindeki bir takım komutanlar Teşkilat-ı Mahsusa’da yer almıştır. Ve bunların asıl görevi Osmanlı Devletine yapılacak herhangi bir saldırıda ve ya başka bir olayda bildiride bulunmaları ve devleti önceden hazırlamaları. İlginç bir olay daha anlatayım.

II. Abdülhamit tahttan indirilmeseydi dediği üzere “Eğer ben tahttan indirilmeseydim II. Dünya savaşını Rusya ve İngiltere arasında çıkartacaktım” demiştir. Ve ilginçtir ki Osmanlı Devleti sadece II. Abdülhamit döneminde toprak kaybetmemiştir.

II. Abdülhamit (1876-1909) döneminde Osmanlı Devleti’nde devlet istihbaratı gelişmiş, fakat özel çıkarlara hizmet eden bir araç olarak kullanılmıştır. Balkanlardaki milliyetçilik hareketleri, bunları destekleyen Avusturya ve Rusya’nın faaliyetleri gibi dış olaylar ile ülke içindeki komploları ortaya çıkarmak için Abdülhamit “Yıldız İstihbarat Teşkilatı”nı kurmuştur (1880-1908).
9jknc2cc.webp
9jknc2cc.webp

2.Abdulhamid Han
2.Abdulhamid Han

II. Abdülhamit hatıralarında “yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse, devlet emniyet içinde olamazdı.

Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir istihbarat teşkilatı kurmaya, bu düşünce ile karar verdim.

İşte düşmanlarımın jurnalcılık dedikleri budur” diyerek istihbarat örgütüne neden ihtiyaç duyduğunu ifade etmektedir.

Türk Tarihi’nin ilk organize istihbarat teşkilatı: Yıldız İstihbarat Teşkilatı’dır.

Osmanlı’da İlk Gizli Polis Teşkilatı​


II. Abdülhamit tahta kaldığı otuz üç yıllık süre içinde kurduğu istihbarat ağının yardımı ile devleti idare etmiş; bu süre zarfında Osmanlı Devleti fazla bir toprak kaybına uğramamıştır. Bu dönemde iki türlü casus vardı. Biri Sultan adına çalışan ve daha çok hafiye denen kişiler, diğeri Sultan’a karşı olanlar ve çoğunlukla azınlıklar arasından yetişenlerdi. Ayrıca casusluk örgütleri de ikiye ayrılmıştı. Bunlar dış politika ile ilgili olan casuslar, diğer ise Sultan’ın özel yaşantısıyla ilgilenenlerdi. Osmanlı’da ilk gizli polis teşkilatı, II. Abdülhamit devrinde, İngiliz elçisi Startford Canning’in telkiniyle kurulmuştur. Bu konuda 1891 yılında Sultan II. Abdülhamit tarafından hazırlanan, yazarı konusunda net bilgi bulunmayan, 51 sayfalık bir kitapçık bulunmaktadır.

Fransız Ulusal Kütüphanesi’nde kıymetli kitaplar bölümünde halen iki nüshası saklanan kitapçık, Osmanlı Gizli Polisi’nin öyküsünü anlatmaktadır. Bu kitabın Sultan II. Abdülhamit’in özel doktoru Mavroyani Paşa tarafından yazıldığı iddia edilmiştir. Kitabı, Fransız Ulusal Kütüphanesi’nde gönderen kişinin Mavroyani olduğu belirtilmiştir. Kitap II. Abdülhamit’in isteğiyle hazırlandıktan sonra yine Sultan’ın isteğiyle toplatılmış ve yok edilmiştir.

Yıldız İstihbarat Teşkilatı’na Karşı Yahudilerin Gizli Ajanları​


II. Abdülhamit’in sıkı çalışan istihbarat örgütüne karşın, Osmanlı Devleti aleyhine faaliyet gösteren, devlet topraklarından pay almak isteyen azınlıklar da gizli faaliyetlere yönelmişlerdir. Bu faaliyetlerde en çok kullanılan Yahudilerdi. Filistin topraklarını Osmanlı Devleti’nden satın almak isteyen Yahudilerin, II. Abdülhamit tarafından geri çevrilmesi, onları kızdırmıştı. Emanuel Carasso (Karasu) adındaki Yahudi, Abdülhamit’i tahttan indirmek için birçok hareketin içine girmiştir.

Yıldız İstihbarat Teşkilatı, hasım ülkelerin istihbarat ve Balkanlardaki isyanları kontrol dışında II. Abdülhamid’in kendi tahtına yönelik komploları da ortaya çıkarmakla yükümlüydü. Yıldız İstihbarat Teşkilatı, Avrupa’da kendisine karşı gruplaşan Jön Türklerin bulunduğu Paris, Londra, Brüksel, Cenevre ve Kahire gibi şehirlerde, bahse konu kişilerin faaliyetlerini kontrol ediyordu.

Yıldız İstihbarat Teşkilatı Neden Durduruldu?​


İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Makedonya’da başlattığı hareket sonunda, 23 Temmuz 1908 tarihinde II. Meşrutiyetin ilanıyla II. Abdülhamid’in 33 yıllık saltanat dönemi sona erdir. İttihat ve Terakki yönetimi etkisiyle Meclis-i Vûkelâ (Bakanlar Kurulunun) 29 Temmuz 1908 Sayılı kararnamesi ile “Yıldız İstihbarat Teşkilatı’nın faaliyetine son verilmiş, II. Abdülhamid’in tahtan indirilmesiyle teşkilata ait yüz binlerce rapor (jurnal) yakılmıştır.
Ali  Suavi
Ali Suavi
Çırağan Baskını ya da Çırağan Sarayı Vak'ası, 20 Mayıs 1878'de gerçekleştirilen, Çırağan Sarayı'nda tutulan eski Osmanlı padişahlarından V. Murad'ı kurtarmak ve tekrar tahta geçirmek amacıyla yapılan ihtilâl girişimidir.

Vak'a Oluşumu

20 mayıs 1878. Dönemin önemli simalarından gazeteci Ali Suavi veberaberindeki 200 kadar Balkan göçmeni, teknelerle Çırağan Sarayı'na yanaşmaktadır.

Denizden sessizce ilerleyen bu grubun maksadı; akli dengesi yerinde olmadığı için tahtan indirilen eski Osmanlı Padişahı V. Murad'ı kaçırıp, Sultan II. Abdülhamid'in yerine yeniden tahta geçirmektir.

Bir süredir padişah tarafından kullanılmayan, hanedan üyelerine tahsis edilmiş Çırağan Sarayı'na girmek hiç de zor olmaz.

Ali Suavi önderliğindeki darbeciler, V. Murad'ın yaşadığı bölmeye ulaşırlar ama akli dengesi yerinde olmayan V. Murad korkuya kapılınca onlarla gitmeyi reddeder. Ali Suavi, bir türlü ikna edemediği V. Murad'ı koluna girip sürüklemeye başlar.

Tam bu sırada Beşiktaş Muhafız Komutanı "Yedi Sekiz" Hasan Ağa ve beraberindeki inzibatlar yetişerek duruma müdahale eder.

İhtilal denemesi yarım saat içinde bastırılır ve darbecilerden 23'ü öldürülür. Ali Suavi de, kafasına aldığı sopa darbesiyle, Hasan Ağa tarafından öldürülmüştür.

İhtilal engellenir ama arkasında kimler var, devletin içinden bu işe dahil olanlar var mı, yoksa yabancı güçler mi destekledi sorularının cevabı bulunamaz.
[ATTACH align="right" alt="Okuma yazması olmadığından imzasında şeklini çizmesi kolay olan Arapça "7 8" sayılarını kullandığı için Hasan Ağa'nın lakabı Yedi Sekiz'dir. "]17715[/ATTACH]Sonuç

İhtilâl başarısızlıkla ve isyancıların başı olan Ali Suavi'nin öldürülmesi ile sonuçlanmıştır. V. Murad II. Abdülhamid için artık bir rakip olmaktan çıkmıştır.
Mimlenmek

Bu teşebbüs, Sultan Abdülhamîd’i sıkı tedbirler almaya itti ve Türk tarihinin ilk organize istihbarat teşkilatı "Yıldız Teşkilatı" kuruldu.

Teşkilat tek bir kişiye, yalnızca Sultan Abdülhamid Han'a hizmet veriyordu. Teşkilatın ana görevi, Abdülhamid'e karşı düzenlenen komploları ortaya çıkarmaktı.

Bu amaçla, sadece yurt içinde değil, Paris, Roma, Londra, Cenevre ve Kahire gibi çeşitli merkezlerde, Abdülhamid karşıtı kişi ve kurumlar, özellikle de Jön Türkler yakından takip edilmekteydi. II. Abdülhamid'in uzun yıllar iktidarda kalmasında, Yıldız İstihbarat Teşkilatı'nın payı yadsınamaz.

Jurnaller, her sabah ağzı mühürlü bir torbada Yıldız Sarayı'na getirilir, bizzat Abdülhamit Han tarafından okunurdu.

Önceden yazılı belgelerde, kitaplarda önemli görülen yerlere kırmızı kalemle 'mühim' kelimesinin ilk harfi (mim) harfi konulurmuş. Abdülhamid Han da önemli olduğunu düşündüğü jurnallerin üzerine "mim" harfini yazarmış. Bir kişi hakkındaki jurnal mimlendiyse, artık o vatandaş sürekli takip altında tutulurmuş.

Günümüzde sıkça kullanılan ve "olumsuz bir hareketi sebebiyle hakkında iyi düşünülmeyenler arasına girmek" anlamına gelen 'mimlenmek' ifadesinin buradan geldiği düşünülüyor.

 
Geri
Üst