Sıla Yolu Yurtdışından Gelen Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

Ugur

Administrator
Katılım
8 Nisan 2013
Türkiye'ye izine gelen yerli ve yabancı vatandaşların Türkiye'de Cep telefonlarını Türkiye SIM Hatlarıyla120 gün süre ile kullanılmasına izin verilmektedir.

tt3322a0e113cbe00e.jpgYurtdışından gelenlerin telefonu bir başkasının adına kaydettirmesi mümkün değil. Telefonu getiren kişilerin mecburen kendi pasaportuna kayıt ettirmesi gerekir. Telefon sadece kayıt yapılan kişinin hattı ile çalışmaktadır. 2019 yılından itibaren yurtdışından ticaret maksadı ile satılmak için getirilen Cihazların Türkiye’de satışı da bu şekilde önlenmiş oldu.

1 Haziran 2019 itibariyle IMEI kaydı yapılan telefonlar, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışabilecek. Yani sizin pasaportunuza kaydı yapılmış bir telefon, Anne, Baba veya kardeşinizin adına kayıtlı bir SIM kartla çalışmıyor.

Yurtdışı telefon kaydı​

Yurt dışından dönüşünüzün üzerinden 120 günü geçmediyse telefonu sadece kendi adınıza kayıt yapabiliyorsunuz. Pasaporta 3 yılda bir kez yeni telefon kaydı yaptırılabiliyor. Eğer üzerine telefon kaydı yapacağınız pasaportun süresi 120 günü geçmişse yeniden yurt dışında gidiş dönüş yapmanız gerekiyor.

E-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda pasaport ile ilgili bir evrak istenmiyor. Abone merkezinden kayıt yaptıracağınız zaman pasaport sahibinin bizzat pasaportuyla veya yurt dışı çıkış ve dönüş makbuzuyla başvuru yapması gerekiyor.

Yurt dışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yapmadan kullanılabiliyor. Kapan telefonların kullanıma açtırılması için vergisinin ödenmesi gerekiyor. Telefon vergisini bankalara, vergi dairelerine nakit veya internet vergi dairesinden kredi kartıyla yatırabiliyorsunuz. Telefon harcı yatırırken, getirtilen cep telefonunun 15 rakamlı IMEI numarası, pasaportunuzdaki adınız ve soyadınız, TC Kimlik numaranız lazım. Kayıt edilmeyen telefon 120 günde kullanıma kapatılıyor. Kapatılan telefon vergisi ödenince yeniden açılıyor.

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır?​

Yasaya göre, yolcu beraberinde getirilen cihazları 120 gün süre ile Türkiye’deki GSM şirketlerinin SIM kartları ile kullanabilir. Yurtdışından getirilen cihazların 120 günden fazla süre ile kullanılması durumunda kayıt ettirilmesi gerekmektedir. Kayıt işlemi için pasaport sahibi olan kişilerin e-devlet sitesine veya abone kayıt merkezlerinden başvurması gerekiyor. Abone kayıt merkezine şahsen başvurularda pasaportun yanı sıra telefon harcı ödendiğini gösterir belgenin aslı ile başvuruda bulunulması isteniyor. Yurt dışından gelen telefon kapandı nasıl açılır, adım adım yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır:

  • Yurt dışı telefon kayıt harcı 2021 yılı için 2006 TL ödenecek
  • E-devlet üzerinden belge gerekmeden kaydı yapılabilir
  • E-Devlet yoksa Abone kayıt merkezinden kaydını yaptırabilirsiniz
  • Kendi pasaportunuza kaydettirmek zorundasınız

Kaynak: Gurbetçiler Türkiye’de cep telefonunu ne kadar kullanabilir?
 
Fiyat aşırı derece abartı olduğunu düşünüyorum, 2006 lira ciddi anlamda fazla. Bu kayıt işlemlerini hiçbir zaman anlamıyorum zaten. Eğer bir telefon var ise Dünya'nın her yerinde kullanmalı insan, bir hattı olduğunda bulunduğu Ülkede kullanıyor gibi kullansın. Bilmiyorum sanırım işsiz olduğumdan kaynaklı, bana çok pahalı geldi :)
 
Geri