Argan Ağacı ve Argan Yağı

Argan YağıAnavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisinde ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan, oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır....

  1. #1
    Argan Ağacı ve Argan Yağı
    Anavatanı Fas'ın güneybatısında bulunan kireçli topraklara sahip, yarı çöl olan Sous vadisinde ve meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilen kozmetik ve mutfakta kullanılan, oldukça değerli yağı için yetiştirilen fundagillerden bir ağaçtır. Unesco tarafından koruma altına alınan Argan ağacının meyvesinden elde edilen Argan Yağı, son zamanların en çok konuşulan ürünlerinden biri olmaya adaydır. Tıpta Argania Spinosa olarak tanımlanan Argan Yağı, genellikle güzellik uzmanları tarafından kullanılıyor.

    Argan Ağacının boyu 10 metre kadardır. Çevresi de 15 metreyi bulmaktadır. 150 – 200 yıllık ömürleri vardır.Yaprakları zeytini andırmaktadır. Bu yüzden Türkçe adı "Fas zeytin ağacı" olarak da bilinmektedir. Çiçekleri sarı ve yeşil renkte olup küçüktür. Argan yağı elde edilen meyvesi ise ceviz, badem gibi sert kabukludur. Bu meyvenin içerisinden de yumuşak meyve çıkmaktadır. Mayıs ayında meyveler olgunlaşır. Haziran ve Temmuz aylarında ağaçtan düşmeye başlarlar. Ağaç oldukça büyük ( parmak uzunluğunda) dikenlere sahiptir. Bu yüzden meyvelerinin toplanması oldukça zordur. Ayrıca ağacın yetiştiği topraklar yarı kurak olduğu için bitki suyu bulmak için köküyle toprağın derinliklerine kadar uzanmaktadır. Böylece o bölgede erozyonu de önlemektedir. Argan ağacının nesli tükenmekte olduğu için 1998 yılında Fas Argan bölgesi UNESCO Biyosfer Rezervleri Programı’na dahil edilmiştir. Böylece Argan ağaçları koruma altına alınmıştır.

    Argan Yağı Nasıl Elde Edilir?


    Yöre halkı tarafından ağacının altından toplanan yemişler tek tek taşla kırılıp içinde bulunan yumuşak çekirdeği çıkartılıyor. Ardından çekirdekler kavruluyor (kozmetikte kullanılan yağ için kavurma işlemi yapılmaz) ve el değirmeninde kadınlar döndürmek suretiyle öğütüyorlar. Öğütülen çekirdek içlerinden kahverengi bir hamur elde edilir. Bu hamura sürekli su katılarak yoğrulur. Yoğurma işlemi devam ettikçe argan yağı hamurun üzerine çıkmaya başlar. Bu işlemlerin hepsi Fas’lı kadınlar tarafından yapılmaktadır. Bunun için kadın kooparatifleri bile kurulmuş durumda. Bunların hepsinin yapılması 2 günlük zorlu bir çalışmanın sonucunda elde ediliyor.

    Ayrıca,100 kg olgunlaşmış meyve kuruduğunda 60 kg olur.
    60 kg kuru meyveden 30 kg çekirdek çıkartılır.
    30 kg çekirdeğin 3 kg bölümü bademdir.
    Bundan da geleneksel yöntemle üretilmiş 1,8 litre Argan Yağı elde edilmektedir.

    Argan Yağı, E vitamini yönünden, cilt bakımı ve sağlık amaçlı olarak kullanılan diğer doğan ürünlerden (palmiye ve zeytin yağı vs.) birkaç kat daha üstündür. Doğal Yapısı içinde ;

    70 mg üzerinde E vitamini
    47,1% oranıda Omega 9 olarak bilenen “Oleik Asit"
    33,8% oranında Omega 6 olarak bilenen “Linoelik Asit" içerir.
    Ayrıca yüksek oranda “Tekoferol" “Squqlene" “Steroller" ve “Polifenoller" gibi bileşenlere sahiptir.

    Argan Yağının Faydaları


    Faslı kadınların yüzyıllar boyunca kullandığı Argan Yağ’ının saç, cilt, tırnak, ayak ve vücut üzerinde birçok faydası bulunuyor. Özellikle cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayan Argan Yağı deri yaşlanmasının önüne geçiyor. Yaşlanmayı geciktirici etkisiyle cildin ölü deri tabakasında kurtulmasını sağlayan Argan Yağı içeriğindeki E vitamini ile cildi besliyor.

    Argan Yağı, pekçok uzman tarafından Egzama ve Sedef hastalığı için önerilmektedir.

    Argan Yağının Cilde Faydaları


    Argan Yağı, cilde uygun şekilde uyguandıkdan sonra deri tarafından oldukça hızlı bir şekilde emilir. Bu durum deride hızlı bir nemlenme sağlar. İçerdiği E vitamini ve diğer bileşenler sayesinde, cildi kuru ve ölü deri hücrelerinde arındırarak, deri hücrelerinin yenilenmesini sağlar.

    Argan yağının, insan cildindeki en belirgin özelliği ise, ciltteki çatlak, kırışıklık ve derideki küçük gözenekleri iyileştiren “ANTI AGING" özelliğidir. Bu özellik sayesinde insan cildinde yaşlanmanın etkileri giderilmiş olmaktadır.

    Fas’lı yerel halk, uzun yılardır, dudak ve cilt çatlaklarının ve kırışıklıklarıın tedavisinde "Argan Yağı" kullanmaktadır.

    Argan Yağının Saça Olan Faydaları


    İnsan bedeninde yaşlanmanın en önemli ve belirgin özelliklerinden biride saç tellerindeki doğal değişikliklerdir. Orta yaşlarla birlikte, deri içindeki saç kökleri ve saç telleri kurumaya, nemini ve parlaklığını kaybetmeye başlar. Bunun neticesinde saç telleri zamanla incelir ve dökülür.

    Bu durumun tedavisinde kullanılan en etkili çözümlerden biride E vitamini takviyesidir. Argan Yağı içerdiği yüksek E vitamini sayesinde, saç diplerine ve saç tellerine doğru şekilde uygulanarak, saç derisi saç kökleri ve saç tellerine doğal yollarla E vitamini takviyesi yaparak, saç tellerinin köklerden uçlara dek nemlenmesini parlaklığını geri kazanmasını sağlar. Ayrıca saçlara gerekli bakımı yaparak incelme ve dökülme sorunlarını ortadan kaldırarak dolgun ve parlak saç tellerine kavuşmanızı sağlar.

  2. #2
    Türkiye'de yetişmez mi acaba?

Facebook Yorumları

Konu Bilgileri

Şu An Görüntüleyenler

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

    Bu Konu için Etiketler