Karadeniz Bölgesinde yaygın biçimde yetişen, içinde komar, zifin çiçeği ya da dağ gülü çiçeklerinin özünün bulunduğu bala "deli bal" deniliyor.

Bu balın aşırı tüketimi, zehirlenmelere sebep oluyor ancak ölçülü tüketildiğinde pek çok hastalığa şifa olduğu biliniyor.


Alternatif tıpta, mide, bağırsak, hipertansiyon ve KOAH tedavilerinde kullanılıyor.


Doç. Dr. Abdülkadir Gündüz , "İlaç olarak da tüketiliyor. Az miktarda tüketildiği zaman genellikle zehirli olmuyor şifa niyetine kullanılıyor" dedi.


Zehirlenmede ilk belirti, uyuşma ve baş dönmesi şeklinde olduğu belirtiliyor. Bazı bünyelerde felce hatta ölüme bile yol açabiliyor.


Gündüz belirtilerin bayılma ve kusma şeklinde olması halinde bir an önce acil servislere başvurulması gerektiğini belirtti.


Özellikle bugünlerde bal sağımının yapıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, deli balın tüketiminde çok dikkatli olunması gerekiyor.


Kaynak: TRT Haber