Bergamot



Bergamot (Citrus bergamia), turunçgiller familyasından ortalama 4 m boyunda bir ağaç türüdür. Esas vatanı Batı Hindistan'dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.

Türkiye'de yetiştiği yer Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay). Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (ıtriyat) sanayisinde kullanılmaktadır.

Özsuyundan (Usaresinden) kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Çay sektöründe kullanılan aromasına Earl Grey (bergamot meyvesinin kabuğundan çıkarılan rayihalı yağla tat verilen çay harmanı aroması) ismi de verilir. Ayrıca reçeli de yapılır.

Bergamot ismi Türkçe "Bey Armudu" sözcüğünün bozularak önce İtalyanca'ya (Bergamotta) ardından da Fransızca'ya (Bergamote) geçmesiyle oluşmuştur.

Bergamotun Faydaları



  • Bergamot bitkisinin esansı başta çay ve ilaçlar olmak üzere bir çok maddeye hoş bir koku vermek amacıyla kullanılabilir.
  • Rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi ile uykuyu düzenler ve uyku bozukluklarına iyi gelir.
  • Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak vücut direncini arttırır ve buna bağlı olarak mikropları öldürür.
  • Bergamot bitkisinden elde edilen bergamot yağı birçok tedavi için kullanılmaktadır.
  • Sinek ısırıklarında, yağlı ciltlerde ve sivilceler de ayrıca da boğaz ağrılarında da kullanılmaktadır.
  • Sindirim sistemi hastalıklarına, bağırsaktaki gaz birikintilerine ve mide ağrıları olmak üzere daha bir çok hastalığa yararı bulunmaktadır.
  • Ayrıca kabuklarıyla da bergamot reçeli yapılmaktadır.















.





.