Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal,ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Kazık ve saçak kök yapısına sahiptir. Ağacın pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.

Sıcağı, güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz.Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddelerine ek olarak bol miktarda magnezyum, çinko, mangenez ve az miktarda da bakır ve bor gereksinimi vardır.

Yurtdışından kontrolsüz, hastalıklı hurma ithalatı kırmızı palmiye böceği gibi çok tehlikeli hurma ağacı zararlılarının yayılmasına yol açmıştır. Farkedilmesi oldukça zor olan ve sürekli gözetim gerektiren bu böcek hurma ağaçları için genellikle ölümcüldür. Kontrolsüz ve hastalıklı hurma ağaçlarının ithal edilmesi sonucu sadece hurmalar (phoneix dactyliferia) değil, Türkiye'deki çoğu palmiye türü bu böcek tarafından tehdit edilmekte ve bu böcek sonucu ölmektedir.

Hurmanın Faydaları


Besleyici değeri oldukça yüksek olan hurma en temel vitaminler açısından oldukça zengindir. Özellikle de B9 vitamini yani Folik Asit, ve proteinleri bünyesinde barındırır. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleri ile meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.

Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Kansızlığı iyi gelir, kan yapıcıdır. Karaciğeri güçlendirir. Hamile ve yeni doğum yapmış olanların kendilerini toparlamasına çok yardımcı olur. Hamile kadının bebeğini besler, yapısındaki potasyum çocukların büyümesini sağlar. Ayrıca anne sütünü arttırır. Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar. Sindirim sistemi ve boşaltım sistemini temizler. Stresi ve gerginliği azaltır. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir. Hafıza kaybına da mani olur. Kansere, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir. Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir.

Ramazan ayının vazgeçilmez meyvesi hurma tam bir şifa deposu çıktı. Uzmanlar, her bir adedinde kanserden kalbe, hafızadan karaciğere, gözden anemiye kadar fayda sağladığını belirtti. İşte Ramazanla özdeşlenen hurmanın sağlığa faydaları:

KANSERDEN KORUR:


Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Çok yüksek lif içeriyor.
Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından da koruyor. Ayrıca kolon, rahim ve göğüz kanserlerinden de koruyor.


VÜCUDU TEMİZLER KALBİ KORUR:


Antioksidan görevi görüyor.

Damar ve kalp tıkanıklarını engelliyor.

Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyor.


HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR:


Hurma beyni ve hafızayı ciddi şekilde destekliyor. A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine Retinal'e dönüşen karoten içeriyor. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.


DİYABET VE YÜKSEK TANSİYONU TEDAVİ EDER:


Hurma, uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye ediliyor. Sürekli olarak tüketilmesi bu tür şikayetlerin azalmasına yardımcı oluyor.


ANEMİYE İYİ GELİR:


Kansızlığa karşı şifa oluyor. İçerdiği demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini dengeliyor.

Günde 12-17 hurma tüketimi vücudun bir günde ihtiyacı olan bütün demir ihtiyacını karşılıyor.


KARACİĞERİ YENİLER:


Karaciğerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında B1 ve B2 vitaminleri geliyor. Bu vitaminler hurmada fazlasıyla bulunuyor.karaciğerin güçlenmesini ve görevini sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlıyor.

Bunun yanında sarılık hastalığından koruyor.



GÖZLERİ KUVVETLENDİRİYOR:


İçerdiğindeki zengin A vitamini ile göz sağlığını ve göz sinirlerini koruyor.


KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR:


Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında kemikleri güçlendiriyor.

Vitamin eksikliği nedeniyle oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyor.

ENERJİYİ DEPOLAR


Oruç tutarken enerji ihtiyacı yeteri kadar karşılanamıyor. Ancak, sahurda ve iftar sonsanında tüketilince tüm gün ihtiyaç duyulan dinginliği ve enerdjiyi veriyor.Hurmanın  faydaları