Portakal, vişne, kayısı, elma ve üzüm... Pazar sepetlerimizden eksik etmediğimiz bu meyvelerin suları, içerdikleri vitamin ve antioksidanlarla birçok hastalığı önlüyor. Uzmanlar, hangi meyvenin suyunun hangi şikayetlere iyi geldiğini şöyle anlatıyor...

PORTAKAL SUYU


  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek bizleri soğuk algınlığı ve gripten koruyan meyvelerin başında portakal gelir.
  • İçerdiği C vitamini vefolik asit sayesinde öksürüğü azaltır.
  • Bir antioksidan olan bioflavin damarları ve kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engeller.
  • Bol potasyumu ile tansiyonun dengeler, cildin yaşlanmasını önler.
  • İçerdiği vitaminler ve antioksidanlar ile portakal, kanın pıhtılaşmasını, mide ve pankreas kanserini engeller. Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar.


VİŞNE SUYU


  • Ateşi düşürüp susuzluğu giderir, ateşli hastalıklardan sonra asitleşen kanı temizlemeye yardımcı olur.
  • Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasında da etkin rol oynar.
  • Mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlar.
  • İdrar söktürücüdür.


KAYISI SUYU


  • Grip ve soğuk algınlığına karşı kayısı, içerdiği A, B3 vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansızlığa iyi gelir, kan yapımına yardımcı olur ve sinirleri gevşetip uyku getirir.
  • Kemik erimesini önler.
  • Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir.
  • Kayısıda bulunan betakaroten ise, kanserin, özellikle akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır.

ELMA SUYU


  • Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan B3 ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içerir.
  • Kan şekerini kontrol altında tutar, baş ağrısına da iyi gelir.
  • Böbreklerin temizlenmesine yarar ve kolesterolü düşürür.
  • Bağırsaklardaki parazitlerin dökülmesini sağlar.
  • Romatizma ve mide rahatsızlıklarının panzehiridir.
  • Kalp ve akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır.
  • Damar sertliğini önler, kan basıncını düşürür.

ŞEFTALİ SUYU


  • İçerdiği A, B3 ve C vitaminleriyle, folik asit, betakaroten, potasyum ile gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
  • Antioksidan özelliği ile atık maddelerin vücuttan atar.
  • Uykusuzluğu giderir.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar.
  • İdrar söktürür.

ÜZÜM SUYU


  • Bol miktarda A ve C vitaminleri, mineraller en çok da demir ile potasyum içeren üzüm suyu vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
  • Cildin yaşlanmasını geciktirir.Cildin parlak olmasını sağlar.
  • Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ve mafsal ağrılarına iyi gelen üzüm suyu, kalp sistemini düzenler.
  • Bedensel ve zihinsel yorgunlukları önemli ölçüde giderir.
  • Vücudun enerji ihtiyacını karşılar, bağırsakları yumuşatıcı ve idrar söktürücü özelliği ile organizmayı toksinlerden arındırıp temizler.


Sabah/Saglik..