Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır. Kırmızı toprak rengindedir.


Şıranın Faydaları



Mayalanıp, fermante olmuş taze üzüm suyu olan şıra, olgunlaşmış üzümden farklı yöntemler kullanılarak oluşturulur. İçerdiği mineral ve vitaminlerle son derece yararlıdır.

Doğal üzüm suyu, A, B1, B2 vitaminleri açısından çok zengindir. Önemli bir demir kaynağı olduğu için kansızlığı önler. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunur. İçeriğinde bulunan potasyum kalp-damar sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Bu besleyici özellikleri sebebiyle üzüm şırası 'bitkisel süt' olarak da adlandırılır.

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan üzüm suyunun kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.

İçeriğindeki maddeler sayesinde kanı sulandırır, kalp hastalıklarından, yüksek tansiyona, varisten, emboliye kadar birçok hastalığa karşı korunma sağlar. Özellikle kan pıhtılaşması ve damar hastalıkları konusunda problem yaşayan hastalar günde en az bir bardak üzüm suyu içmelidir.

Kanda oksijen taşıyan hemoglobin hücrelerinin oluşumunda gerekli olan demir ve potasyum açısından zengin olan üzüm suyu, toksit maddelerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca bu özellikleri vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Kaynak:
wikipedia,
Üzüm Suyu İle Kanser ve Kalp Hastalıklarından Korunun | Online Doktor