Kayısı Çekirdeği Kuru Kayısıdan Daha Pahalı

"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor. Geçen yıl yaşanan zirai don olayının ardından üretimi ciddi oranda azalmasına rağmen bu yıl rekoltesi 8'e...

  1. #1
    Kayısı Çekirdeği Kuru Kayısıdan Daha Pahalı
    "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da kilogramı kalitesine göre 8-18 lira arasında değişen kayısının çekirdeği, 11-19 liradan alıcı buluyor.

    Geçen yıl yaşanan zirai don olayının ardından üretimi ciddi oranda azalmasına rağmen bu yıl rekoltesi 8'e katlanan Malatya kayısı, üreticiye çekirdeğiyle de ekonomik getiri sağlıyor.

    Sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda kullanıldığı için dünyada rağbet gören kayısı çekirdeğinde bu yıl 4 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

    Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (TSO) Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'da yaklaşık 8 milyon kayısı ağacı bulunduğunu kaydetti.

    Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı kentte kayısı çekirdeğinin de önemli bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Erkoç, kayısının hem meyvesinin hem de çekirdeğinin kent için önemli bir değer olduğunu söyledi.

    Erkoç, 100 bin ton kuru kayısıdan 25 bin ton kabuklu, 6-7 bin ton da iç çekirdek üretilebildiğini belirterek, "Kayısı içi çekirdeği hem iç piyasada hem de dış piyasada tüketilen bir mamül. ABD, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelere ihraç yapılıyor. Bu yıl islimsiz yani kükürtsüz kayısı çekirdeği 17-19, islimli kayısı çekirdeği ise 11-13 lira aralığında satılıyor" dedi.

    Çekirdek fiyatlarında geçen yıla oranla ciddi bir düşüş yaşanmadığını vurgulayan Erkoç, "Bu yıl özellikle Türk cumhuriyetlerinde çok fazla kayısı olmadı. Kayısı çekirdeği de olmadı. Öyle olunca bu da çekirdek fiyatlarına çok yansımadı. Malatya üretime göre yıllık 35-50 milyon dolarlık kayısı çekirdeği ihraç ediyor. Çekirdeğin acısı da tatlısı da ülkeler tarafından tercih edilebiliyor. Acı çekirdeğin en büyük alıcısı Fransa. Onlar bunu kozmetik sanayisinde kullanıyor. Tatlı çekirdeği ise ABD, Almanya, Fransa, İtalya gibi Avrupa ülkeleri alıyor" diye konuştu.

    Bu yıl tahmini rekolte 4 bin ton



    Erkoç, bu yıl mevsim şartları dolayısıyla kayısıda yüzde 40-50 civarında yanmalar meydana geldiğini belirterek, bu nedenle yaklaşık 80 bin ton kuru kayısı rekoltesi beklendiğini söyledi.

    Rekoltenin önceki yıla göre artmasına bağlı olarak çekirdekte de artış yaşandığını ifade eden Erkoç, "Bu sene rekolte 80 bin ton civarında. Bunun yaklaşık 15-20 bin tonu kabuklu çekirdek. Bu da 4 bin ton dolayında iç çekirdeğe tekabül eder" ifadesini kullandı.

    Hasan Hüseyin Erkoç, "Dünyanın en iyi kayısıları Malatya'da yetiştiriliyor. Bizim yıllık gelirimizi, 350-400 milyon dolar değil, ambalaj sistemlerimizi, satış şekillerimizi değiştirerek en az 700-800 milyon dolarlara hatta 1 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor" dedi.

    Kaynak: trthaber

  2. #2
    çok pahalı az ucuz olsa eyiydi

    malatya çok zengin olmalı
    Kayısı Çekirdeği Kuru Kayısıdan Daha Pahalı

  3. #3
    * Güzel bir tadı vardır. Ancak acı kayısı çekirdeği en faydalısıdır ama tüketmekte biraz zorlanabilirsiniz.
    * Cildinizi kayısı çekirdeği tüketerek içten, aktarlardan temin edebileceğiniz kayısı çekirdeğinin ezilip damıtılması ile elde edilen kayısı çekirdeği yağı ile de dıştan kayısı çekirdeğinin faydaları ve cilt mucizelerinden faydalanabilirsiniz.
    * Kayısı bitkisinin tohumu olan kayısı çekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor.
    * Özellikle kansere karşı iyi bir kalkandır.
    * İçeriğindeki B17 vitamini kansere karşı korunmada çok etkili bir vitamindir ve tüm kayısı çekirdeklerinde yoğun olarak bulunmakla birlikte en fazla acı kayısı çekirdeğinde bulunuyor. *Bu vitamin başka hiçbir besinde bulunmaz. Kayısı bitkisi gerçekten özel bir bitkidir ve küçücük çekirdeğinde çok büyük faydalar saklar. A, D, E, K vitaminleri kayısı çekirdeğinde bulunan önemli vitaminlerdir. Özellikle A vitamini sivilce ve akne problemlerini giderir. Yağlı ciltlerde müthiş bir düzenleyici olan kayısı çekirdeğinin faydaları arasında kuru ciltleri çeşitli yıpranmalardan korumak da vardır. Yağlı ciltlere göre çok daha çabuk yaşlanan kuru ciltler kayısı çekirdeği yağı ile korunabilir.
    * Kırışıklıklarınız var ise özellikle 35 yaş sonrası ortaya çıkan ince kırışıklıklardan kayısı çekirdeği yağı ile kurtulabilirsiniz. Kayısı çekirdeğinin faydaları bu kişilerde gözle görülür ölçüde düzelme sağlamaktadır. Haftada iki kez kırışıklık şikayeti olan bölgelere uygulama yaparak kayısı çekirdeği yağından istifade edebilirsiniz.
    * Kayısı çekirdeği cilt ile ilgili oluşabilecek her türlü soruna tek başına bir ecza deposu gibi yaratılmıştır.
    * Kayısı çekirdeğinin faydaları arasında selülitleri gidermek de bulunur. Aktarlardan temin edebileceğiniz kayısı çekirdeği yağı ile selülit sorunu olan bölgelere haftada bir uygulama yaparak şikayetinizi giderebilirsiniz. Uygulama yaparken gözeneklere iyice nüfuz etmesi için aşağıdan yukarıya doğru yağı tatbik etmeye özen gösterilmelidir.

    Besin değerleri 100 g:
    Protein-23.5
    Doymamış Yağ-46.4
    Kolesterol – 0
    Karbonhidrat – 0
    Enerji Değeri - 581

    Çekirdeğin içindeki siyanür öyle bir ayarlanmış ki, vücut için faydlı. Ama fazlası biraz zarar. günde bir vuçtan fazla yemek uygun olmaz. Zararı yok gerçi sadece fazlası mideyi yorar :F

  4. #4
    VuSLaT Nickli Üyeden Alıntı
    çok pahalı az ucuz olsa eyiydi

    malatya çok zengin olmalı
    Malatyada zengin Malatyalıda zengin Yinede pahalı olduğu doğru. Az daha ucuz olsa iyiydi.

Facebook Yorumları

Konu Bilgileri

Şu An Görüntüleyenler

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

    Bu Konu için Etiketler