Plastik Damacanaya Alternatif Toprak Damacana

Aydın'ın Karacasu ilçesinde çömlek ustalığı yapan Ali Bardak, plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretiyor. Üretimi 4 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan çömlekçilik, Karacasu'daki atölyelerde yüzyıllardır sürdürülüyor. ...

  1. #1
    Plastik Damacanaya Alternatif Toprak Damacana
    Aydın'ın Karacasu ilçesinde çömlek ustalığı yapan Ali Bardak, plastik damacanaya alternatif olarak toprak damacana üretiyor.

    Üretimi 4 bin 600 yıl öncesine kadar uzanan çömlekçilik, Karacasu'daki atölyelerde yüzyıllardır sürdürülüyor.

    İlçedeki atölyesinde 8'inci kuşak olarak çömlek imalatı yapan Ali Bardak, toprağı kendine has kırmızı rengiyle diğerlerinden ayrılan Karacasu'da 35 senedir yaptığı çömlekçilikte testi, güveç, bardak gibi ürünler hazırladığını ancak son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle ürünlerinin geri plana düştüğünü söyledi.

    Mesleği tekrar canlandırmak için farklı arayışlara girdiklerini anlatan Bardak, "Artık değişiklikler yapmak, piyasanın talebine göre işler yapmak zorundaydık. Evlerde kullanılan plastik damacanalar ve bunlardaki hijyen sorunlarından yola çıkarak, testiden su içmenin keyfini ve sağlıklı yönünü bilenlere tekrar bu nostaljiyi yaşatmak için topraktan damacanalar yapmaya başladık." dedi.

    Bardak, topraktan damacana yapmanın oldukça zor olduğunu belirterek, 30 civarında çömlekçinin bulunduğu Karacasu'da damacana yapan tek usta olduğunu vurguladı.

    [TRT]247450[/TRT]

    Suyu soğuk tutması, suyun içinde kireci ve zararlı maddeleri süzmesi nedeniyle toprak damacanaların yoğun ilgi gördüğünü dile getiren Bardak, şunları kaydetti:

    "Talebine yetişmeye çalışıyoruz ama mümkün değil, herkes almak ve sağlıklı olması nedeniyle evinde bulundurmak istiyor. Plastik damacanaya göre daha sağlıklı olduğunu bilenler yoğun talep gösteriyor ama yörede tek üreten ben olduğum için yetişmekte zorlanıyorum. Günde 20-25 toprak damacana yapabiliyorum, birinin yapımı 15-20 dakika sürüyor ve 30 liradan satıyoruz. En çok testiden su içmenin keyfini bilenler istiyor, özellikle Aydın dışında çok fazla doktor müşterim var. İstanbul'dan da çok büyük talep var, siparişler geliyor."

    Bardak, çömlekçilerin sadece güveç ve testi yaparak geçinmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, mesleklerini sürdürebilmek adına ürün çeşitliliğini artırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

    Kaynak: Trthaber

  2. #2
    çok daha sağlıklı,,yazın bile su içinde buz gibi oluyor...toprak her zaman sağlıktır...pilastiklerle ömrümüzü bitirdiler
    Ugur bunu beğendi

Facebook Yorumları

Konu Bilgileri

Şu An Görüntüleyenler

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

    Bu Konu için Etiketler