Üst

Kick boks

  • Konuyu Başlatan sc_glossary_term_poster Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kick boks, yumruk, tekme, diz ve sınırlı clinch uygulamalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş eklektik bir yakın dövüş stili ve dövüş sporudur. Egzersiz sistemi olarak uygulanabildiği gibi tam temaslı bir mücadele sporu olarak da uygulanabilmektedir. Bu spor dalının küresel federasyonu WAKO'dur.

1990'lardan beri kickboks, Brezilya Jiujitsusu'su ve halk güreşinden gelen kara dövüşü teknikleriyle karma dövüş sanatlarının ortaya çıkmasına katkıda bulundu.

Tek bir uluslararası yönetim organı yoktur, ancak bazı uluslararası yönetim organları arasında Dünya Kickboks Organizasyonları Birliği (WAKO olarak da bilinir), Dünya Kickboks Birliği, Uluslararası Spor Karate Birliği, Uluslararası Kickboks Federasyonu ve Dünya Kickboks Ağı yer alır. Sonuç olarak, tek bir kickboks dünya şampiyonası yoktur ve şampiyon unvanları, diğerlerinin yanı sıra Glory, K-1 ve ONE Championship gibi bireysel promosyonlar tarafından verilmektedir. Farklı yönetim organları altında düzenlenen maçlarda dizlerin kullanılmasına veya perçinlenmeye izin verilmesi gibi farklı kurallar uygulanır.

Dövüş, normalde boks eldivenleri, ağız koruyucuları, şortlar ve tekme kullanımını kolaylaştırmak için çıplak ayakla bir boks ringinde gerçekleşir. Kickboks, nefsi müdafaa, genel kondisyon veya rekabet amacıyla yapılır. Kickboksun bazı stilleri şunlardır: Karate, Muay Thai, Japon kickboks, Lethwei, Sanda ve Savate.

Kick boks aynı zamanda benzeri spor türlerini tanımlamakta kullanılan genel (generic) bir terimdir. Bu ad altındaki stiller:


  • Pradal Serey (Kmer kick boksu) — Muay Thai'nin (Tayland Boksu) öncülü olduğunu varsayanlar bulunmaktadır. Diz ve dirsek vuruşları vardır.
  • Japon kick boksu - Muay Thai'ye benzemekte fakat farklı bir puanlama sistemine sahiptir.
  • Full Contact (Amerikan boksu) - Vücut koruyucuları kullanılır.
  • Aynı zamanda K-1, Light Contact, Semi contact, Kick Light,Point Fighting gibi dalları vardır.
Görüntüleme 7

Sözlük İstatistikleri

Sözlükler
6
Terimler
80,286
Görüntüleme
320,058
Geri
Üst