Üst

Ritmik jimnastik

  • Konuyu Başlatan tb_dictinary_term_poster Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma Süresi Okuma Süresi 2 dakika
  • Görüntüleme 23
Ritmik jimnastik, jimnastik sporunun genelde kadınlara ait bir dalıdır. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yer alan bir spordur. Jimnastik ve bale'nin bu kombinasyonunda yarışmacılar, bireysel olarak ya da takımlar hâlinde, müzik eşliğinde zarif bir şekilde çalışılmış gösterilerini sergiler. Gösteri sırasında; labut, çember, top, ip veya kurdele gibi farklı el aletleri kullanabilir.

Tarihçe​

Ritmik Jimnastik, 1800'lerde bir grup jimnastikçi tarafından basit koreografi şeklinde icra edildi. 1930'larda Doğu Avrupa'daki ilk deneme yarışlarına kadar yavaş gelişti, yeni karmaşık yapısı ile daha geniş bir kitleye hitap etti. İlk yarışmaları 1940'ta Sovyetler Birliği'nde başladı ve Sovyetler Birliği'nden Ludmila Savinkova ilk Dünya Şampiyonu oldu. Ritmik Cimnastik, 1961 yılında FIG tarafından resmi bir branş olarak tanındı. İlk Bireysel Dünya Şampiyonası 1963'te Budapeşte'de yapıldı.Ritmik Cimnastik diğer benzer branşlar ile gelişmiştir. Ritmik Cimnastik klasik bale figürleri de içerir, bununla beraber kas gelişimi için Alman sistemi ve serbest egzersizler ile ritim geliştirmek için İsveç metodu uygulanır. Sporcu sayısı ile beraber ilgi de artarak dünyanın her yerine yayıldı. Amerikalı sporcular ilk defa 1973 şampiyonasında yer aldılar ve Ritmik Cimnastik yavaş yavaş artistik branşın gölgesinden kurtulup 1984'te Olimpik programa dahil edildi.

Yapılışı ve kuralları​

Sayıları 5 ile 15 arasında değişen hakemler, hem yarışmacının gösteri kompozisyonunu hem de onu icra etmedeki başarısını değerlendirir.

Performans alanı​

Platform olarak da bilinen döşeli alan, jimnastik yer hareketlerinde kullanılan alana benzer, fakat daha geniştir. Sıçratmasız olarak yapılan minderin tabanında dayanımı yüksek köpükler üstünde ahşaptan yapılan zemin ve onun da üstünde halı kaplaması konulmaktadır. Tavan, yarışmacının elindeki aletleri rahatça yükseğe fırlatabilmesi için en az 8 metre olmalıdır. Jimnastikçiler belirlenmiş alanın tamamını kullanmak zorundadırlar.

Günün Kelimesi

acembuselik

* Klâsik Türk müziğinde kullanılan birleşik bir makam.

Günün Deyimi

Hakkını yemek

Birinin hakkı olan şeyi vermemek, onu kendisine maletmek. "Dürüst ol, milletin hakkını yeme, yoksa b...

Bunu Biliyor muydun?

Gelinliklerin rengi niçin beyazdır?

Eski Roma'da gelinliklerin rengi sarıydı. Gelinler yine sarı renkte peçe takıyorlardı. Peçe evli ve ...

Sözlük İstatistikleri

Sözlükler
7
Terimler
80,501
Görüntüleme
1,316,170
Geri