Üst

tövbe

  • Konuyu Başlatan tb_dictinary_term_poster Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma Süresi Okuma Süresi 2 dakika
  • Görüntüleme 17
1. Dönüş, günahtan pişmanlık, günahı terk etme, vazgeçme, istiğfar.
2. İnsanın, bilerek veya bilmeyerek yaptığı hata, kusur, büyük ve küçük günahlarından dolayı pişman olup bir daha aynı günahları yapmamaya karar vererek vazgeçmesi. “Günahına tövbe eden sanki onu işlememiş gibi olur.” (Hadis)
3. İnkârcıların, inkârlarından vazgeçip mümin olmaları. “Kim inkârından tövbe eder, namazını kılar, zekâtını verirse onlar artık sizin dinde kardeşleriniz olur.” (Kur’an-ı Kerim 9/11)
4. Müslüman bir kişinin, ibadetleri terk etmesinden ve işlediği günahlardan dolayı pişman olması, bir daha günaha dönmeme ve ibadetlerini aksatmama konusunda kesin karar vermesi. “O Allah ki, kullarının tövbelerini kabul eder ve onların günahlarını bağışlar.” (Kur’an-ı Kerim 42/25)
5. Allah’ın emirlerine, Hz. Peygamber’in hayat tarzına aykırı bir söz ve davranıştan dolayı kalben kirlenme, yaratılıştaki günahsızlık hâlinden uzaklaşma sebebiyle yeniden Allah’ın emrine, bağışına, korumasına dönme, bir daha günahlara dönmeme konusunda Allah’tan özür dileme. Tövbenin kabul edilebilmesi için şu şartların yerine getirilmesi gerekir: Geçmiş günahlardan pişmanlık, farzları yerine getirme, her türlü haksızlığı terk etme, hak sahiplerine haklarını vererek helalleşme, bir daha günaha dönmemeye kararlı olma. Kur’an-ı Kerim, bir daha günahlara dönmeme konusundaki kararlılığa “tövbeyinasuh” adını vermiştir. “Kim yaptığı zulümden (şirk, küfür, isyandan) tövbe eder, durumunu düzeltirse şüphesiz, Allah onun tövbesini kabul eder. Çünkü, Allah kullarını bağışlayan ve merhamet edendir.” (Kur’an-ı Kerim 5/39)

Günün Kelimesi

acembuselik

* Klâsik Türk müziğinde kullanılan birleşik bir makam.

Günün Deyimi

Hakkını yemek

Birinin hakkı olan şeyi vermemek, onu kendisine maletmek. "Dürüst ol, milletin hakkını yeme, yoksa b...

Bunu Biliyor muydun?

Gelinliklerin rengi niçin beyazdır?

Eski Roma'da gelinliklerin rengi sarıydı. Gelinler yine sarı renkte peçe takıyorlardı. Peçe evli ve ...

Sözlük İstatistikleri

Sözlükler
7
Terimler
80,501
Görüntüleme
1,343,625
Geri