Üst

Einstein Halkası

Gözlemsel astronomide bir Einstein halkası; bir galaksi ya da yıldız gibi bir kaynaktan bir başka galaksi ya da kara delik gibi devasa bir kütleden kaynaklı ışık kaynağının yerçekimsel merceklemesine doğru giden ışığın deformasyonudur.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta, Einstein halkası olarak isimlendirilen olgunun en ilgi çekici örneklerinden biri görülüyor
James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta, Einstein halkası olarak isimlendirilen olgunun en ilgi çekici örneklerinden biri görülüyor
Einstein halkası, “kütle çekimsel mercekleme” olarak isimlendirilen bir olgudan kaynaklanır. Kütle çekimsel merceklemede, Dünya’dan bakıldığında aynı hizadaki iki gök adadan, arkada olandan gelen ışınlar öndeki gök adanın kütle çekiminden etkilenerek yön değiştirir ve arkadaki gök ada olduğundan daha büyük görünür.

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafta, Dünya’dan 12 milyar ışık yılı uzaktaki SPT0418-47’den gelen ışınlar, daha yakındaki diğer gök adanın kütle çekiminden etkilenerek yön değiştiriyor ve SPT0418-47’nin olduğundan büyük görünmesine yol açıyor.

Fotoğrafın merkezindeki mavi renkte görünen kısım öndeki gök adadan, dıştaki turuncu halka ise SPT0418-47’den kaynaklanıyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun elde ettiği verileri analiz eden gök bilimciler, SPT0418-47’den gelen ışıkta halkalı yapıdaki organik moleküllerden kaynaklandığını düşündükleri sinyaller tespit etti. Bu bilgiler sayesinde evrenin ilk dönemlerinde gök adaların nasıl oluştuğu ve ne tür değişimler geçirdiği ile ilgili önemli bilgiler edinilebileceği düşünülüyor.

Kaynak: wikipedia, tubitak
 
Geri