Üst

Su Jeti (Waterjet) Nedir?

su-jeti---waterjet.webp
su-jeti---waterjet.webp
Su Jeti (Waterjet) ile kesme teknolojisi; lazer, plazma ve oksijenle kesme gibi bilinen kesme yöntemlerine göre oldukça üstünlük sağlayan bir kesme yöntemidir.

Hidrolik bir pompa vasıtasıyla üretilen 4000 bar ultra yüksek basınca sahip sıkıştırılmış su, yine çok yüksek basınca dayanıklı özel alaşımlı çelik borular vasıtasıyla pnömatik kontrollü on-off valfi de denilebilen bir kesme kafasına sevk edilir. Bu kesme kafası içerisinde 0.15 mm – 0.35 mm çapları arasında değişen elmas veya ruby orifis mevcuttur. Yüksek basınca haiz sıkıştırılmış su, bu elmas orifis içerisinden geçmeye zorlanarak ses hızının yaklaşık üç katına çıkması sağlanır ve sujeti adı verilen su hüzmesi elde edilir.

Ses hızının 3 katındaki bu su hüzmesi aşınmaya dayanıklı bir karışım içerisinden geçerken Garnet Abrasive adı verilen aşındırıcıyı vakumlayarak 1mm veya 0.76 mm çapındaki bir nozzle içerisinden geçer. Nozzle ucundan ses hızının 3 katında çıkan bu sujeti + abrasive karışımı, doğada bulunan demir, çelik, paslanmaz çelik, aluminyum, sert takım çeliği, mermer, granit, traverten, seramik, cam, pleksiglas gibi bütün malzemeleri 150 mm kalınlığa kadar kesebilmektedir.

2 Çeşit Sujeti Kesim yöntemi vardır :

1- Abrasive Jet :

En yaygın kullanılan kesme yöntemidir. . Sujeti kesim suyuna Garnet Abrasive denilen aşındırıcı kum karıştırılarak yapılan kesme yöntemidir. Abrasive Jet ile doğada bulunan bütün sert malzemelerin kesimi yapılabilmektedir..

2- Saf Su ile Kesim (Pure Water Jet) :
Bu kesme yönteminde garnet abrasive denilen aşındırıcı kullanılmaz. Bu kesme yöntemi ile kağıt, plastik, conta, sünger gibi yumuşak malzemelerin kesimi kolaylıkla yapılabilmektedir.


Su jeti insan derisini keser mi?

 
Şaban Ağa Camii
Borsa İstanbul (BIST)
Aslında kesmesi lazım. Yüksek basınçta zarar vermemesi imkansız gibi. Videoda adam elini suyun altından geçiriyor ve zarar görmüyor. Araştırmak lazım.

Su Jetiyle yapılan kesme işlerinde son derece yüksek basınç (400 Mpa’ya kadar) altındaki su kullanılır. Vücut yüzeyine çarpan bir su jeti hüzmesi derhal cildi deler. Koruyucu ekipman kullanılsa bile bu durum meydana gelebilir. Su, demet boyunca deri altında derhal yayılabilir.Alttaki iskelet kısımlarının kortikali de (dış zarı) delinebilir ve bu durumda suyun, kemik merkezine baskı yapmasına neden olur. En çok yaralanan yerler ellerdir. Kullanılan suya bakteri bulaşmışsa, yaralı alanın tamamına bakteri yayılabilir.

Başlangıçta, minimal bir yara ve yumuşak kısımların çevresinde hafif şişmeler şeklinde nispeten küçük semptomlar görünür. Sudaki bakteri içeriğine ve virulansına bağlı olarak dokularda enfeksiyon başlayabilir.

En kötü senaryoda bu durum birkaç saat içinde oluşur. Bunu takiben ciddi doku hasarı meydana gelebilir.

Ortaya çıkan enfeksiyonlarda tavsiye edilen tedavi, ayırma şeklinde acil cerrahi müdahaledir. Ayrıca, ilk muayenede semptomlar küçük ise, enfeksiyon riski nedeniyle hasarın izlenmesi tavsiye edilir. Antibiyotik laksi düşünülmelidir.
 
Yapay zeka da keser diyor?

Evet, su jeti (su kesici veya su jeti kesme makinesi olarak da bilinir) yüksek basınçlı su kullanarak çeşitli malzemeleri kesebilen bir kesme aracıdır ve insan derisini de kesebilir. Su jeti, suyu çok yüksek bir basınca (genellikle 30,000 ila 90,000 psi arasında) sıkıştırarak ince bir nozuldan geçirir ve suyun ince, güçlü bir akış halinde çıkmasını sağlar. Bu yüksek basınçlı su akışı, metaller, taşlar, camlar ve kompozit malzemeler gibi sert malzemeleri bile kesebilecek kadar güçlüdür. Dolayısıyla, insan derisine temas ettiğinde kesme veya ciddi yaralanmalara neden olabilir.

Su jeti kesiciler genellikle güvenlik önlemleri alınarak kullanılır ve operatörlerin bu tür kazaları önlemek için uygun eğitim alması gerekmektedir.
 
Konu bulunamadı...
Geri