Hayvanlar Alemi Alpaka

alpakaff40dfe375cd0706.jpg alpakaff40dfe375cd0706.jpg
Alpaka, çiftparmaklılar takımının devegiller sınıfından, Güney Amerika’da And sıradağlarının yüksek, soğuk yerlerinde sürüler halinde yaşayan, uzun tüylü, MÖ 3000 yıllarında evcilleştirilmiş bir deve türüdür. Kökeninin guanakolardan mı yoksa vikunyalardan mı geldiği ya da kendine özgü bir cins mi olduğu ya da her iki türün bir melezi olup olmadığı tartışma konusudur.

Alpakaların evcilleştirilmesi lamalar gibi yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarına uzanır. Alpaka, Güney Amerika'da yük hayvanı olarak hizmet etmesinin yanında yünleri için de üretilmişlerdir. Alpaka yünü ile yapılan elbiseler İnka kültüründe bir refah işareti olarak kabul edilmiş, İnkaların ileri gelenleri, sahip oldukları büyük alpaka sürülerini güçlerinin bir göstergesi olarak kabul etmişlerdir. İspanyol işgali sonrası önemini kaybeden Alpakaların bir ara nesli tükenme noktasına geldiyse de yapılan çalışmalar sonucu günümüzde sayıları artmıştır.

Özellikleri​

Tüm deve türlerinde olduğu gibi alpakalar da görece uzun vücuda sahip olup, ince bacaklar, uzun ve ince boyun, küçük bir kafa karakteristik özellikleridir. Bütün Yeni Dünya develeri gibi hörgücü bulunmaz. Lamalardan biraz daha küçük olmakla birlikte 55 ile 65 kg ağırlıklarıyla onlardan belirgin şekilde daha hafiftirler. Renk, genelde tek renkli kahverengi, siyah ya da mavi-gri olup, ender olarak lekelidir. Dikkat çekici olan, 50 cm'ye kadar ulaşabilen uzun tüylerdir.

Yaşam şekli​

Alpakalar, sosyal hayvanlardır ve grup içinde rahattırlar. Neredeyse sadece otlarla beslenirler. Tüm develer gibi sindirimde onlara yardımcı olan çok odalı mideye sahiptirler.

Hamilelikleri 240 ile 345 gün arasında değişir ve dişi, Güney Amerika'da Cria adı verilen yavru dünyaya getirir. Bu yavru yaklaşık altı ile sekiz aya kadar emzirilir ve 12 ile 24 ay arasında cinsel olgunluğa ulaşır.

Alpaka Lifi

Alpakadan lifler kırkım yolu ile elde edilir. Görünüş bakımından tiftik yünlerine benzer. Beyaz, gri, kahverengi ve siyaha kadar giden renkleri vardır. Renk, genelde tek renkli kahverengi, siyah ya da mavi-gri olup, ender olarak lekelidir. Dikkat çekici olan, 50 cm'ye kadar ulaşabilen uzun tüylerdir ancak bu liflerin ortalama uzunlukları 15–30 cm civarındadır. Doğal renkleri ile kullanılan alpakanın en değerli olanları siyah ve kahverengidir. Mukavemetleri, uzunluk ve incelikleri tiftik lifine benzer. Alpaka yünü, mukavemeti ve ipeksi yumuşaklığı nedeniyle çok değerlidir. Bu yünlerden alpaka kumaşlar yapılır. Alpaka lifinin mikroskop altındaki görüntüleri incelendiğinde lama ile aynı yapıda olduğu görülür.

Kaynak: Alpaka - Vikipedi , Alpaka Nedir, Alpaka Lifleri, Alpaka Yünü
 
Geri