Ülke Belize

Belize, Orta Amerika'da yer alan bir ülkedir. Kuzeyinde Meksika, batı ve güneyinde Guatemala, doğusunda ise Karaib Denizi yer almaktadır. 1973'e kadar İngiliz Honduras'ı olarak bilinen ülke 1981 yılında bağımsızlığını ilân etmiştir. El Salvador'dan sonra Orta Amerika ülkeleri sıralamasında en küçük ikinci ülke olan Belize, aynı zamanda bayrağında insan resmi olan dünyanın tek ülkesidir.

Tarihçe​

İlk zamanlar Maya topraklarının bir parçası olan Belize'ye Amerika'nın keşfinden sonra 1500'lerde ilk yerleşen İspanyollardır.

1600'lü yılların ortasında İngilizler yerleşmişler ve tabii kaynaklarını Avrupa'ya taşıdıkları gibi Afrika'dan insanları getirerek köle olarak kullanmışlardır. 1860 senesinde tamamen İngilizlerin sömürgesi olan Belize, Britanya Hondurası olarak biliniyordu.

1964 senesinde içişlerinde bağımsızlık kazanan Belize, 1980'de Birleşmiş Milletler Teşkilatının denetimi altında yapılacak bir referandumla kendi yönetim şeklini seçme şansına sahip oldu. Yapılan referandum neticesinde 21 Eylül 1981 tarihinde tam bağımsızlığını ilan etti. Guatemala buna karşı çıktı ve Belize üzerinde hak iddia etti. Bunun üzerine, Guatemala tehdidine karşı ülkenin savunması İngilizlere verildi. 1984'te İngiliz birliklerinin çoğu ülkeden çekildi.

Bayrak​

Belize bayrağı Belize'nin resmi bayrağı. 21 Eylül 1981 kabul edilmiştir. Bayrağın ortasında Belize arması gösterilir. Dairenin solundaki beyaz adam yerli halkı; sağındaki adam ise Afrikalıları temsil etmektedir. Ulusal slogan Sub Umbra Floreo bayrağın altında yer almaktadır. Üst ve altta bulunan kırmızı çizgiler ise bağımsızlığı simgelemektedir.

Belize arması​

Arma Arma
Belize arması, Orta Amerika'da yer alan Belize'nin resmi devlet armasıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1981 yılından itibaren resmi arma olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Armanın merkezinde yer alan kalkan üçe bölünmüş durumda bulunmaktadır. Kalkanda ki gümüş zemine sahip ilk bölümde çapraz olarak konumlandırılan çekiç ve kürek yer almakta olup, yanında yer alan ve altın sarısı zemine sahip ikinci bölümde ise yine çapraz olarak konumlandırılan balta ve testere bulunmaktadır. Kalkanın bu bölümlerinde bulunan semboller ülkenin geneli itibarıyla çok sayıda var olan değerli olarak kabul edilen ağaçlarını simgelemektedir. Kalkanın alt kısmında yer alan üçüncü bölümde ise heraldik açıdan sağ tarafa bakan, beyaz yelkeni olan ve flamaları sallanan üç direkli bir gemi yer almakta olup, bu gemi ülkeye denizden gerçekleştirilen yerleşimi ifade etmektedir. Kalkanın arka kısmında yeşil bir zemin üzerinde duran Mahagoni ağacı gözükmekte olup, bu ağaç ülkenin ahşap sanayisini simgelemektedir. Kalkan heraldik açıdan sağ tarafından kreol toplumunu temsilen omuzunda balta taşıyan kreol bir kişi tarafından, heraldik açıdan da sol tarafından siyahi toplumu temsilen omuzunda kürek taşıyan siyahi bir kişi tarafından tutulmaktadır. Bu kalkan tutucular ile ülkede var olan etnik çeşitlilik ifade edilmektedir. Kalkanın alt kısmında yer alan beyaz zemine sahip logo bandında ise latince olarak Sub Umbra Floreo (Türkçe:Gölgede büyürüm ben) yazmaktadır. Tüm bu belirtilen semboller çelenk şeklinde konumlandırılan ve yeşil yaprakları bulunan ağaç dalı ile çevrelenmiştir.

Coğrafya​

Küçük bir ülke olan Belize'nin fizikî yapısı, genel olarak iki bölüme ayrılır: Kuzeyde ovalık bölge ve güneyde dağlık ve ormanlarla kaplı bir bölge vardır. Doğusunu çevreleyen Karayip Denizinin kıyı kesimleri mercan adacıklarıyla çevrilidir. Kuzeydeki verimli alüvyon ovaları, memleketin en büyük ve önemli akarsuyu olan Belize Nehri ve kolları olan küçük derecikler tarafından sulanır. Kuzeydeki ovalar alçak ve bazı bölümleri bataklıklarla kaplıdır. Güneydeki Maya dağlarındaki en yüksek yer 1122 m yükseklikte Victoria tepesidir. Kıyıdan iç kesimlere doğru gidildikçe dağların yüksekliği azalır. Önemli bir göle sahip olmayan ülkede herhangi bir yayla mevcut değildir.

Belize'de tropikal bir iklim hâkimdir. Senelik sıcaklık 12 oC ile 33oC arasında değişir. Senenin en sıcak ayları Şubat ve Mart aylarıdır. Bol yağış alan ülkenin bölgelere göre yağış dağılımı oldukça farklıdır. Meksika'ya yakın olan bölgelerde senelik yağış ortalaması 2000 mm iken, güney bölgelerinde bu ortalama 4500 milimetreyi bulur. Genellikle, Kasım aylarında meydana gelen fırtınalar ve kasırgalar ülkede büyük hasarlar meydana getirirler. Bu fırtınaların meydana getirdiği hasar sebebiyle daha önceleri Belize City'de olan başşehir, 1961 senesinden sonra iç kısımlardaki Belmopán'a nakledildi.

Tabii kaynaklar bakımından zengin değildir. Özellikle güneydeki dağlık kesim gür ormanlarla kaplıdır. İç kısımlara gidildikçe gür ormanlar yerini savanlara bırakır. Ülkedeki bu gür tropik ormanlarda puma, jaguar, timsah, maymun, çeşitli tropik bölgelere has kuşlar ve hayvanlar yaşar. Belize'de maden mevcut değildir.

Festivaller​

Belize Festivali Belize Festivali
Belize’nin en önemli festivalleri, şubat ayında kutlanan Fieksta de Carnaval, Mart ayında kutlanan Baron Bliss Günü, temmuz ortası kutlanan Benque Viejo Del Carmen Fiesta, 10 Eylül’de kutlanan Aziz George Günü, 21 Eylül’de kutlanan Belize Bağımsızlık Günü, 19 Kasım’da kutlanan Garifuna Yerleşim Günü ve Ağustos ayında kutlanan Deer Dans Festivali’dir.

Nüfus, sosyal ve siyasî hayat​

Ülkede nüfusun çoğunluğunu Afrika asıllı siyahlar oluşturmaktadır. Ülkenin batı ve kuzey kesimlerinde yerlilerle İspanyolların karışımı olan melezler yaşar. Güney kesimlerinde ise, Maya soyundan gelen halk çoğunluktadır. Kendilerine has kültür ve geleneklerini kaybetmemiş olan bu Maya asıllı yerli halk ayrı bir lisan kullanmaktadırlar. Halkın çoğunluğu ise Kreolce denen İngilizce kökenli bir dil kullanmaktadırlar.

Din ve İnanç​

Halkın büyük bir kısmı Katolik olup, Protestanlar ve Anglikanlar da vardır. Az sayıda Müslüman da bulunmaktadır. Halkın çoğu sahil kenarlarında yaşar.

6 ile 14 yaş arası öğrenimin mecburi olduğu Belize'de orta öğrenim yapan oldukça azdır. Okuma-yazma oranının %93 olduğu ülkede, Belize City ve Corazal’da yüksek öğrenim yapmak mümkündür. Birkaç tane haftalık gazetesi bulunan ülkede günlük gazete ve TV istasyonu bulunmamaktadır. Liman şehri olan ülkenin en büyük şehri Belize City dışındaki şehirleri büyük kasaba niteliğindedir. Yolların kenarlarında yapılan evlerde yaşayanlar küçümsenemeyecek çoğunluktadır.

Parlamenter bir rejimle idare edilen ülkede parlamentoda çoğunluğu sağlayan partinin başkanı başbakan olarak ülkeyi yönetir. Ülke tam bağımsızlığını kazanmasına rağmen İngiliz Milletler Topluluğu üyesidir. Ülkedeki siyasi partiler PUP (1954) ve UDP (1974).

Ekonomi​

Ekonomi Ekonomi
Ekonomisi tarıma dayalı olan ülkede, ziraat, kuzeydeki ovalarda şekerkamışı ekimi şeklinde yapılmaktadır. Portakal, muz, greyfurt yetiştirilmektedir. Ormanlardan elde edilen kereste, çiklet imalatında kullanılan Manilkara zapota ağacı zamkı, tekstil boyacılığında kullanılan bakkam ağacından elde edilen boya, şekerkamışı ve şeker ülkenin başlıca ihraç mallarıdır. Gıda sanayi, kereste sanayi ve giyim diğer faaliyetlerdir. Ülkedeki Çinliler ticarette önemli paya sahiptir.

2872 km’lik bir karayolu ağına sahip olan ülkede, uluslararası bir havaalanı bulunmaktadır. Ülkede 1 Amerikan doları 2 Belize dolarına eşittir. 2000 yılı ihracatı 194 milyon dolar, ithalatı ise 750 milyon dolardır.

Mutfak​

Belize Mutfak Belize Mutfak
Belize Mutfağı, Meksika yemeklerinden Maya yemeklerine kadar birçok mutfaktan etkilenmiştir. Ülkede özellikle deniz ürünleri, tavuk, fasulye ve pirincin yeri ayrıdır. Belize’nin deneyebileceğiniz yerel arasında ise dukunu, gamache, boil-up, conch fritter, taco vendor, tamales ve tortilla yer alıyor.

Kahvaltılarda genellikle ekmek ya da toetilla yenir. “Fry jack” adı verilen hamur kızartmaları fasülye, peynir, yumurta ve mısır gevrekleri eşliğinde tüketilir. Öğlen yemekleri genellikle bakliyat ve pilav ağırlıklıdır. Bunlar hindistan cevizi sütüyle de pişirilir. Kızartılmış mısır kabuklarının fasulye veya balıkla servis edildiği "panades" popüler bir öğlen yemeği seçeneğidir. Soğan çorbası, etli paylar, “chimoleisimli çorba, tavuk yahnisi ve yeşil salata ile rus salatası en çok tüketilen ana yemeklerdir.

Biftek de sıkça tüketilen bir gıdadır. Kırsal yörelerde yemekler daha sadedir.

Belize Türk Temsilciliği​

Guatemala Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir

Guatemala Büyükelçiliği​

Adres: Diagonal 6, 12-42 Zona 10 Edificio Design Center Torre II Oficina 406 Guatemala
Telefon: +502 24902068
ambajada.guatemala@mfa.gov.tr


Görev Bölgesi: Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras
 
Geri