Üst
Caretta Caretta

Caretta Caretta

Caretta Caretta
Caretta Caretta
Caretta caretta, Cheloniidae familyasından bir kaplumbağa türüdür. Denizlerde yaşarlar, yumurtlama haricinde karaya hiç çıkmazlar. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimi almıştır ve dış kenarlarında en fazla 2 tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Bir defasında 100 yumurta bırakabilir (162'ye kadar tespit edilmiştir). Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler.

Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının ılıman sularında bulunan carettalar, ülkemizde en çok Akdeniz sahillerine yayılmıştır. Başlıca yumurtlama sahilleri Dalyan, Adana’;nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Gazipaşa, Anamur, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, sahilidir. Belek sahili, Akdeniz’de ikinci, Türkiyede ise, birinci yumurtlama alanıdır. Kabuklarının boyu 1 metreye kadar büyümekte olup, balık, kabuklu hayvanlar ve suda yaşayan canlılar (özellikle deniz anaları, istiridye, sünger) ile beslenirler. Başları üçgene benzer ve büyüktür. Neredeyse 100 milyon yıldır var oldukları düşünülen carettalar insanoğlunun doğal dengeyi bozan davranışları nedeniyle soyları tükenme riski altındadır. Bu nedenle koruma altına alınmışlardır.

Caretta carettaların cinsiyet ayrımı ergin olana kadar yapılamaz. 12-30 yıl arasında ergin oldukları tahmin edilmektedir. Erkeklerin tırnakları geriye doğru kıvrık ve daha uzun kuyruğa sahiptirler. Boyları 50 cm'i bulunca cinsel olgunluğa erişen caretta carettalarda yuva, dişi tarafından yapılır. Her dişi yumurtlama dönemi boyunca 2 kez yuva yapar ve sadece geceleri yapar. Dişiler yuva yapma döneminde dış uyarılara karşı oldukça hassa olup, ses ve ışık olumsuz faktörlerin başında gelmektedir. Olumsuz etkenler yuva yapmadan denize dönmelerine neden olabilir. Caretta carettaların yumurtadan geceleri çıktığını belirtmiştirk, yumurtadan yeni çıkan yavrular yönlerini ufuk aydınlığından faydalanarak yapar, suni aydınlatmalar yönlerini şaşırmalarına yol açar ve deniz ulaşamadan su kaybı, güneş veya başka hayvanların saldırısı sonucu ölürler.

Caretta carettaların yumurtlama alanları
Caretta carettaların yumurtlama alanları
Caretta carettaların, yumurtadan çıkarken kullandıkları sivri yumurta dişleri bulunur. Bu dişler yumurtadan çıktıktan sonra düşer. Fakat güçlü çeneleri sayesinde sert kabukları bile kolaylıkla parçalayabilirler. Derin sularda yüzeyde, sığ sularda ise dibe yakın yerlerde uyurlar. Yumurtalar gelgit zamanlarında bırakılır. Kuluçkaya süresi 45 ile 65 gün arasında değişir fakat kumun sıcaklığı bu süreyi etkiler. Araştırmalar sonucunda serin kumlarda erkek, sıcak kumlarda dişi yavruların olduğu görülmüştür. Ortalama olarak 100 yumurta bulunur her yuvada. Carettaların çok ilginç bir özellikleri var. Dişi carettalar yuvalarını doğdukları, ya da oraya çok yakın kumsallara bırakmakta. Bu yüzden yüzlerce hatta binlerce mil göç ettikleri biliniyor. Yön bulma duygularının nasıl bu kadar geliştiği uzun yıllardır araştırılmaktadır. Kaplumbağaların dünyanın manyetik alanının açı ve yoğunluğunu buldukları tesbit edilmiş olup, böylece gidecekleri yerin enlem ve boylamlarını bulup yönlerini ayarlayabilmektedir.

Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde olduklarını düşünülmektedir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden bugün sayıları giderek azalmaktadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır.
 
Hayvanlar Alemi  Chupacabra Nedir?
Hayvanlar Alemi  Çeçe Sineği
Kaplumbağaların dünyanın manyetik alanının açı ve yoğunluğunu buldukları tesbit edilmiş olup, böylece gidecekleri yerin enlem ve boylamlarını bulup yönlerini ayarlayabilmektedir.

Hangi teknoloji ile buluyorlar acaba? İnsanoğlu daha yeni yeni öğrenirken , 106 milyon yıl önce bu teknolojiyi kim verdi acaba?
 
Geri
Üst