Hayvanlar Alemi Dogo Argentino

dogo-argentinoc0298b2634aa7e1a.jpgDogo Argentino, ilk kez 1920 yılında Arjantin'de avcılık görevi için yetiştilmiş, çok iyi domuz avcısı olan köpek ırkıdır. Çok zeki, korkusuz, cesur ve oyuncu bir köpektir. Başka köpeklerle ve hayvanlarla pek anlaşamaz. Polis ve askerlere yardımcı olur, arama-kurtarma, koruma gibi işleri iyi yapar.

Arjantinli Dr. Antonio Nores Martinez tarafından yetiştirildiği kabul edilir. Martinez'in amacı yaban domuzu ve puma gibi büyük avların hem izini sürebilecek hem de onları avlayabilecek bir ırk yaratmaktı. Şu an soyu tükenmiş olan cordoba dövüş köpeği (perro pelea cordobes) ile işe başladı. Bu köpek güçlü ve dayanıklı olmasına rağmen yeterince iyi koku alamıyor ve ava çıktığı diğer köpeklerle anlaşamadığı için istenildiği gibi av yapmıyordu. Dr. Martinez bu ırkı başka ırklarla uzun süre melezleyerek bugünkü Dogo Argentino ırkını yaratmıştır.

Melezlemede kullanılan ırklar; Cordoba dövüş köpeği, İrlanda kurt tazısı, İngiliz puanteri, Buldog, Bull teriyer, Danua, Dogue de Bourdeux, Pirene Dağ Köpeği ve Boksör.

Bazı kaynaklarda İspanyol Mastifinin de bu melezlemede olduğu söylense de muhtemelen yanlıştır. Cordoba Dövüş Köpeği zaten İspanyol Mastifinin yerli köpeklerle çiftleşmesi sonucu oluşan melez bir ırktı.

Dogo Argentino bir av ırkıdır. Pet olmaya pek uygun değildir. Melezlenerek oluşmuş bir ırk olduğu için bazı genetik kusurlar barındırır. Melanin pigmentinin eksikliğinden dolayı bu köpeklerin yaklaşık %20'si işitme problemleri yaşar. Çok sıcak ve çok soğuk iklimlere uygun bir ırk değildir. Çok güçlü bir ırk olduğu için sağlam karakterli ve fiziksel olarak da güçlü bir sahip tarafından beslenmelidir. Kısa tüylü olduğu için çok fazla tüy bakımı istemez. Cildi hassastır. Tavuk ve benzeri gıdalara alerji gösterebilir. İnsanlarla arası iyidir. Yetişkinliğe erdiğinde köpek ve diğer hayvanlara karşı pek dost canlısı değildir. Güçlü ve ve çabuk pes etmeyen bir ırk olduğu için köpek dövüşlerinde kullanılmış ve hâlâ kullanılmaktadır.
 
Melezlemede kullanılan ırklar; Cordoba dövüş köpeği, İrlanda kurt tazısı, İngiliz puanteri, Buldog, Bull teriyer, Danua, Dogue de Bourdeux, Pirene Dağ Köpeği ve Boksör.
Hepsi bu kadar mı? Bu kadar melezlemeden sonra ayı gibi bi tür çıkması lazımdı. Çok güçlü ama zayıf yanları çok. Sonuç ilginç olmuş.
 
Geri