Dünya’nın Düz Olduğuna İnananların Sayısı Artıyor

Ugur

Administrator
Katılım
8 Nisan 2013
Dünya’nın ‘düz’ olduğuna dair komplo teorileri özellikle gençler arasında hızla yayılıyor. Bu teoriyi savunanlar, Dünya’nın gerçek şeklinin düz olduğunu ve bunun insanlardan saklandığını iddia ediyor.
5ac490a1c03c0e10a0d4fd2c.jpg 5ac490a1c03c0e10a0d4fd2c.jpg

“Dünya düzdürcüler”in (Flat Earthers) sayısı gittikçe artarken, bu konuya ciddi olarak kafaya takmış olanların ‘Düz Dünya Topluluğu’ (Flat Earth Society) adında bir de grubu bulunuyor. Tesla Motors’un dahi girişimcisi Elon Musk da bu grupla birçok kez alay etse de, grubun argümanları gençleri şimdiden etkilemiş gibi görünüyor.

GENÇLER ŞÜPHELİ​

İngiltere merkezli araştırma şirketi YouGov, ABD’de yaptığı bir araştırmada, 18-24 yaş arasındaki gençlerin sadece yüzde 66’sının Dünya’nın yuvarlak olduğunu düşündüğünü belirtti. Ancak özellikle 2000’li yıllarda doğan gençler, bu konuya daha da şüpheli yaklaşıyor. Henüz küçük bir oranda olsa da endişe verici bir biçimde, ankete katılanlar 18-24 yaş arası gençlerden yüzde 9’u, “Dünya’nın yuvarlak olduğuna inansa da son zamanlarda bu konuda şüphe duyduklarını” belirtti.

Araştırmada 5 adet ifade yer aldı ve katılımcılardan bu ifadelerden kendilerine en uygun gördüklerini seçmeleri istendi:

1- Her zaman Dünya’nın yuvarlak olduğuna inandım
2- Her zaman Dünya’nın yuvarlak olduğuna inandım ama son zamanlarda şüpheliyim/şüphelerim var
3- Her zaman Dünya’nın düz olduğuna inandım ama son zamanlarda şüpheliyim/şüphelerim var
4- Her zaman Dünya’nın düz olduğuna inandım
5- Diğer/Emin değilim

Araştırmaya katılanların yaş aralıkları ise 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55 ve üstü olarak belirlendi. En çarpıcı sonuçlar ise 18-24 yaş aralığında gözlemlendi. Zira, yaş büyüdükçe, Dünya’nın yuvarlak olduğuna inanma oranı yüzde 94’e kadar çıktı.

Dindarlık ile Dünya’nın düz olduğuna inanlar arasında net bir bağlantı gözlemlenmedi.

CİNSİYET, SİYASİ GÖRÜŞ, GELİR DÜZEYİ VE İNANÇ SONUÇLARDA ETKİLİ OLDU​

Araştırmadaki bir başka çarpıcı sonuç ise ankete katılan erkeklerin yüzde 86’sı Dünya’nın yuvarlak olduğuna inanırken kadınların yüzde 83’ü bu fikri paylaşıyor. Bu oran ABD’deki Cumhuriyetçiler’de yüzde 89 iken, Demokratlar’da yüzde 83 olarak belirlendi. Araştırmadaki bir diğer belirleyici faktör ise gelir düzeyi oldu. Yılda 40 bin doların altında geliri olanların yüzde 79’u, “Her zaman Dünya’nın yuvarlak olduğuna inandım” derken, yılda 80 bin dolar ve üzeri gelir elde edenlerin ise yüzde 92’si buna inandıklarını belirtti. Son olarak, inançların da Dünya’nın şeklini algılama konusunda belirleyici olduğu görüldü. “Dünya düzdürcüler”in yüzde 50’sinden fazlası kendisini ‘dindar’ olarak tanımlarken, bunların sadece yüzde 17’si ‘hiç dindar olmadıklarını’ aktardı.

Bu sonuçlar ve veriler ışığında “Dünya düzdürcüler”in belirgin bir portresini çıkarmak zor olsa da sonuç olarak, gençler arasında bu akımın artış gösterdiğini söylemek mümkün. Öte yandan, gençlerin takip ettiği bazı ünlülerin Dünya’nın düz olduğuna inandıklarını açıklamaları ve bu konudaki araştırmaların internette hızla yayılması gençlerin bu konudaki merakını arttırmış olabilir.

İNTERNET ORTAMINDA GERİLLA FAALİYETİ​

Ortaçağ’da Kilise, Dünya’nın düz olduğunu iddia ediyordu ancak dönemin fizikçileri ve düşünürleri bu fikre karşı çıkarak Dünya’nın yuvarlak olduğu yönünde araştırmalar yürütüyordu. Nitekim modern astrofizik, Dünya’nın yuvarlak olduğunu kabul ediyor ve neredeyse tüm bilimsel çalışmalar bu varsayımla yürütülüyor. Dünya düzdürcüler ise komplo teorilerine dikkat çekmek amacıyla, özellikle internet ortamında, hummalı bir gerilla çalışma yürütüyor. Dolayısıyla, bu verilere interneti sıklıkla kullanan çocukların ve gençlerin erişimi de aynı oranda fazlalaşıyor.

‘Evrim Ağacı’ sayfasında da ‘Dünya Düzdürcüler’in faaliyetleri şu şekilde ifade ediliyor: “Bu kişilerin bazıları Dünya’nın düz olduğuna inanmadıkları halde insanlarla alay edebilmek amacıyla bu tarz iddiaları yayabilirler, ancak bunların haricinde uzun yazılar, hesaplamalar ve videolar hazırlayıp, ortada bir NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) komplosu olduğuna inanıp sanki her birimiz aktör Jim Carrey’nin başrolde oynadığı The Truman Show (1998) filmindeki karaktermişiz gibi iddialarında ciddi olan insanlar da bulunmaktadır.”

Kaynak: Dünya’nın 'düz' olduğuna inanan gençlerin sayısı artıyor
 
Benide süphelendirdiler gencler. :unsure:
 
Boş adam boş i,şlerle uğraşır. Biri ortaya bir laf attı dünyanın sayısız özürlüsü de inandı. Dünya düz olsa senden neden saklasınlar? Herşey tamam bunu saklayacaklar. Sanki saklanacak bir şey.

Bunu savunanların kulaklarından tutup çeke çeke uçağa bindirip ufak bi tur attırıp indikten sonrada kulağını koparacaksın. Böyle saçma sapan, ilk okul çocuğunun bile inanmayacağı bir şeyi savunan insanlara acımakta fayda vermez.

Bunlara sorsak, gece gündüz nasıl oluşuyor? MEvsimler nasıl oluşuyor?

kendi beyinleri giib saçma sapan cevap verecekler kesin. Neyin kafasındalar bunlar.
 
Bunlar yakında yeni bir tarikat ta kurarlar. :D
 
aynen :) düz dünyacılar tarikatı. kafayı yemişler bunlar
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Dünya'nın Dönüş ve Hareket Hızı
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Genel Kültür
  • 1    1K
Bağdat Pili - Dünya'nın İlk Pili
  • Ugur
  • Ugur,
  • İlginçler
  • 0    9K
Dünya'nın En Büyük Mağarası - Son Doong
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    807
Dünya'nın En Güzel Dağları
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    589
FIFA Dünya kupasının tarihçesi ve Şampiyon olan ülkeler
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    3K
Geri