Ansiklopedi Dünya'nın En Güzel Dağları

Dünya, insanlara yaşam kaynağı olmanın yanı sıra doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bir gezegen. Birçok farklı oluşum ile süslenmiş bu gezegen; insanlar için her zaman keşfedilecek yeni bir hayat. Ovalardan okyanuslara, üzerinde yaşayan canlılardan yeraltı kaynaklarına kadar her bir zerresi hala keşfediliyor, hala öğrenilmeye çalışılıyor. Gezegenimizin insanı büyüleyen ihtişamlı yapılarından biri de dağları... Kimi yüksekliğiyle kimi şekliyle kimi de oluşum biçimiyle kendine hayran bırakıyor. İşte dünyanın en güzel 10 dağı...

Fuji Dağı​

Fuji Dağı, Honshu adasında bulunan, 3.766 m (12.385 ft) yüksekliğiyle Japonya’daki en yüksek dağdır. Asya adalarında bulunan ikinci en yüksek yanardağdır (Sumatra adasında bulunan Kerici Dağı'ndan sonra), ve dünya üzerindeki en yüksek yedinci ada doruğunu oluşturur. Fuji Dağı aktif bir startovolkan olmakla beraber, en son 1707-1708 yılları arasında patladı. Dağ, Tokyo şehrinin 100 km güneybatısında bulunur ve açık havalı günlerde şehirden rahatça görülebilir. Fuji Dağı'nın beş ay boyunca karlı olan simetrik konisi, Japonya'nın kültürel ikonu haline gelmiş, özellikle de sanat ve fotoğrafçılıkta betimlenir; ayrıca turist ve dağcıların sıkça ziyaret ettiği bir doğa harikasıdır.

Fuji Dağı, Tate Dağı ve Haku Dağı'nın yanında, Japonya'nın üç "kutsal dağından" (Sanreizan) biridir. Doğal güzelliği ile birlikte Japonya'nın tarihsel mekanlarından birisidir. 22 Haziran 2013'te Dünya Miras Listesi'ne bir kültürel mekan olarak eklendi. UNESCO'ya göre, Fuji Dağı "birçok sanatçı ve şaire ilham kaynağı olmuş ve insanlar yüzyıllardır oraya hacca gelir." UNESCO Fuji Dağı mahalinde 25 tane kültürel mekan tanımaktadır. Bu mekanların içinde dağın kendisi, Shinto tapınağı, Fujisan Hongu Sengen Taisha ve 1290 yılında kurulan Budist Taisekiji Baş Tapınak'ı bulunur.

fuji-dagi_270499dd42286319.jpg fuji-dagi_270499dd42286319.jpg


Rocky Dağları​

Rocky Dağları (İngilizce: Rocky Mountains ya da Rockies) Kuzey Amerika'nın batısında uzanan büyük sıradağ. Rocky Dağları, batı Kanada'daki Britanya Kolumbiyası'nın en kuzeyinden Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki New Mexico'ya kadar yaklaşık 4,830 km boyunca uzanırlar.

Günümüzde, sıradağların birçok bölümü kamu alanları ve ormanlar tarafından korunmaktadır, ve özellikle doğa gezintisi, kamp, dağcılık, balıkçılık, avcılık, dağ bisikletçiliği, kayak ve snowboard için popüler bir turizm bölgesidir.

rocky-daglari_aa800ea7fb916f8e.jpg rocky-daglari_aa800ea7fb916f8e.jpg


Roraıma Dağı​

Brezilya ve Venezuela arasında, Amazon ormanları içerisinde bulunan Roraima Dağı, dünyanın en gizemli yerlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Roraima Dağı, gökyüzüne doğru fırlayan yapısıyla masalsı bir görünüme sahip. Sakladığı gizemler sayesinde ‘kayıp dünya’ olarak adlandırılan dağ, 2.770 metre yüksekliğe sahip. Son derece sert kuvars taşından oluşan bu ilginç dağ bir mimarın elinden çıkmış görüntüsü veriyor. Dağdaki esrarengiz coğrafi farklılıklar ve eşsiz görüntüsü Roraıma’nın en güzel dağlar listesinde yer almasını sağlıyor.

roraima-dagi_6e46e39805ca1189.jpg roraima-dagi_6e46e39805ca1189.jpg


Kilimanjaro Dağı​

Kilimanjaro Dağı genelde sadece Kilimanjaro (1902'den 1918'e kadar Kaiser-Wilhelm-Spitze olarak adlandırılır), deniz seviyesinden 5.895 metre yüksekte Afrika'nın masif bir dağı. Kilimanjaro sönmüş bir stratovolkandır. Tanzanya'nın kuzeydoğusunda bulunan Kilimanjaro, üzerindeki Kibo zirvesiyle, Afrika kıtasının en yüksek dağıdır. 1987 yılında, kendine özgü tabiatı, UNESCO tarafından Dünya Doğa Mirası olarak ilan edilmiştir.

Ekvator'un yaklaşık 340 km güneyinde bulunan Kilimanjaro, Tanzanya'nın kuzeydoğusunda, Darüsselam şehrinin yaklaşık 500 km kuzeybatısında ve Victoria Gölü merkezinin yaklaşık 560 km güneydoğusundadır. Kenya sınırına sadece birkaç kilometre mesafedeki Kilimanjaro, bu ülkenin başkenti Nairobi'nin yaklaşık 200 km güneydoğusunda kalır.

Kilimanjaro'da pek büyük hayvana rastlanılmaz, büyük hayvanlar genellikle ormanlarda ve dağın alt kısımlarında bulunur. Filler, Afrika mandası gibi hayvanlar yürüyüşçüler için tehlikeli olabilecek hayvanlardır. Bukalemun, Dikdik, Duiker, Kuyruksürengiller, Nectariniidae ve Yaban Domuzu gibi hayvanlar olduğu da rapor edilmiştir. Ayrıca Zebra, Pars, Sırtlangiller gibi hayvanlarda düzensiz olarak görülmüştür.

Kilimanjaro-Dagi_7905ecab2686d691.jpg Kilimanjaro-Dagi_7905ecab2686d691.jpg


Cerro Torre Dağı​

Sivri yapısıyla adeta dünyanın merkezini delip gökyüzüyle buluşan bir görünüm çizen Cerro Torre, tüm görkemiyle görenleri büyülüyor. 3.133 metre yükseklikteki dağa tırmanış oldukça zor. Bu nedenle dünyanın en zor ve en çok arzulanan zirvelerinden biri olarak biliniyor. Dağa ilk tırmanış 1959 yılında gerçekleşse de zirveye ulaşıldığı kanıtlanamadığı için Cerro Torre bugüne kadar hala tırmanılmamış kabul ediliyor. Arjantin-Şili sınırında bulunan bu dağ, yer yer buzla kaplı alanları, sert rüzgarları, heybetli ve büyüleyici görüntüsüyle en güzel dağlar arasında.

cerro-torre-dagi_c1e83e11cb443e05.jpg cerro-torre-dagi_c1e83e11cb443e05.jpg


Huayna Picchu Zirvesi​

Eteklerine dökülen İnka şehri, zirvesini kaplayan tapınak kalıntıları ve dağın ihtişamlı görünümü... Huayna Picchu zirvesi, tüm bu özellikleriyle en güzel dağlar arasında yer alıyor. Eski dilde ismi genç tepe anlamına gelen dağın, 2.693 metre yüksekliği bulunuyor. İster dağın zirvesinden bakın isterseniz şehrin uzak bir noktasından, iki türlü de görülecek manzara adeta doğa harikası... Zirve, harabelerin klasik kartpostal deseni olarak, arka planda yükselen görüntüsü ile ün yapmış durumda. Şehrin koruyucusu gibi gökyüzüne yükselen dağ, turistlerden büyük ilgi görüyor.

Huayna-Picchu-Zirvesi_3394af6cdde25019.jpg Huayna-Picchu-Zirvesi_3394af6cdde25019.jpg


Kirkjufell Dağı​

Çevresindeki şelale ve lagünlerle tablo gibi bir görünüm oluşturan Krikjufell Dağı, İzlanda’da yer alıyor. 463 metre yükseklikteki dağın adı İzlanda dilinde kilise dağı anlamına geliyor. Dağ görünümü ise herkes tarafından farklı yorumlanıyor. Sivri zirvesinden eteklerine doğru genişleyen yapısı nedeniyle kimisi dondurma külahına benzetmiş dağı kimisi cadı şapkasına… Kama şeklindeki dış yüzeyi sayesinde dikkat çeken bu doğa harikası, çevresinde yer alan şelalelerle birlikte kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Ünlü Game of Thrones dizisinin 6. ve 7. Sezonlarında gösterilen dağın popülerliği son dönemlerde daha da artmış durumda.

Dağ, kama şeklindeki dış cephesi nedeniyle öne çıkar ve büyük fiyort Breiðafjörður'a bir yarımada olarak çıkarak Grundarfjörður yan fiyortunu Hálsvaðall lagününden ayırır. Kirkjufell'in her yönden çok dik yamaçları vardır ve bu şekli Nunatak olarak öne çıktığı buzul buzullarına borçludur. Böylece buzullar onu her taraftan öğütebilirdi.Dağ, Lýsuskarð volkanik sisteminin bir parçasıdır. Üzerinde Snæfellsnes'in kuzeyindeki diğer dağlarınkine karşılık gelen çok sayıda jeolojik katman tanımlanabilir.

Zirvesi çoğunlukla hiyaloslastitlerden (tüf) oluşmaktadır. Bu, dağdaki en son kaya katmanlarının bir buzul altında oluşturulduğunu göstermektedir.

Kirkjufell-Dagi_c34ea2861a02e87e.jpg Kirkjufell-Dagi_c34ea2861a02e87e.jpg


Masa Dağı​

Bu dağ o kadar güzel ki, dünyanın 7 doğal harikasından biri. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kentinde bulunan Masa Dağı, dünyanın en eski dağ oluşumları arasında yer alıyor. Dağ, okyanusun kıyısından yüzlerce metre yükseğe uzanan dik kayalıkların üzerine kurulu plato yapısı nedeniyle uzaktan bakıldığında bir masayı andırıyor. Dünya dillerindeki ismini de bu benzetmeden alıyor. Masa Dağı, ihtişamlı okyanus ve doğa manzaraları, yüzlerce farklı yürüyüş, bisiklet ve tırmanış parkurları ve zengin bitki çeşitliğiyle, her yıl 800 binden fazla turisti kendine çekiyor.

Tafelberg (Khoekhoe dili: Huriǂoaxa; Afrikaans: Tafelberg), Güney Afrika'daki Cape Town şehrine bakan düz tepeli bir dağdır. Görünümünden dolayı Masa Dağı (İngilizce: Table Mountain) olarak da isimlendirilir. Önemli bir turistik cazibe merkezidir. Dağ, Tefelberg Milli Parkı'nın bir parçasını oluşturur ve toprakların bir kısmı daha önce Khoe konuşan klanlar örneğin Khoekhoe dili: !Uriǁʼaes ("Yüksek Klan") tarafından mesken tutulmuştu. Çoğunlukla endemik fauna ve floraya ev sahipliği yapmaktadır.

masa-dagi_e38b9653a54f3ae3.jpg masa-dagi_e38b9653a54f3ae3.jpg


Huangshan Dağı​

Dünya üzerinde gün batımının hayranlıkla izlenebileceği yerlerden biri Huangshan Dağı… 1.864 metre yükseklikteki bu sıradağlar, Çin’de yer alıyor. Bir tutam sisle kaplanmış yükselen granit zirveler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor ve Çin'in en popüler turistik yerlerinden biri. Sıradağlardan izlenebilen günbatımı, tuhaf biçimde şekilli granit zirveleri, Huangshan çam ağaçları, kaplıcalar, kış karları ve yukarıdaki bulutların manzaraları adeta insana cennetten bir köşede hissi veriyor. Çin’e giden turistlerin çoğunun görmeden dönmediği bu sıradağlar; çok sayıda şair, ressam ve film yapımcısına da ilham veriyor.

Huangshan-dagi_b3246540c6b5a920.jpg Huangshan-dagi_b3246540c6b5a920.jpg


Ağrı Dağı​

Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5.137 metrelik Atatürk Zirvesi (Büyük Ağrı) ile 3.898 metrelik İnönü Zirvesi'dir (Küçük Ağrı). 4000 metreye kadar bazalt, daha sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağözellikleri gösterir.

Ağrı Dağı 5137 m'lik yüksekliği ile sadece ülkenin en yüksek zirvesi olmayıp aynı zamanda üzerinde 10 km²lik güncel bir buz takkesi (ice cap) bulunduran tek dağıdır. Ağrı Dağı üzerinde güncel kalıcı kar sınırı 4300 metreden geçmektedir (Arkel, 1973). Blumenthal (1958) kalıcı kar sınırının Pleistosen’de 3000 metre seviyesine kadar indiğini hesaplamıştır.[21] Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı’nın doruğundaki örtü buzul Türkiye'nin en büyük buzuludur.

Buz takkesinden sarkan ve uzunlukları 1 ila 2,5 km arasında değişen toplam 11 adet buzul dili dağın güney eteklerinde 4200 m'ye, kuzey eteklerinde ise 3900 m'ye kadar ulaşmıştır. Bu dillerden en büyüğü kraterin kuzeydoğusundaki Cehennemdere Vadisi'nde bulunur. Eğimin çok fazla olmasından dolayı zaman zaman kopan buzul parçaları vadinin aşağı kesimlerinde (2370 m civarı) döküntüler ile kaplı ölü bir buzulun (rejenere buzul) oluşumuna da yol açmıştır.

Ağrı Dağı eteklerindeki morenler diğer dağlara kıyasla çok daha az bir alan kaplamaktadırlar. Bunun nedeni, Cehennemdere Vadisi hariç, gelişmiş vadilerin bulunmayışı, buzul üstünün ayrışmış malzeme ile kaplanmasını sağlayacak yüksek eğimli zirvelerin olmayışı ve zaman zaman aktif hâle geçen volkandan çıkan malzemelerin daha yaşlı moren depolarını kaplaması olarak açıklanabilir.

agri-dagi_8edf85f5dba2763c.jpg agri-dagi_8edf85f5dba2763c.jpg
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Dünya'nın En Güzel Makinesi
  • Ugur
  • Ugur,
  • İlginçler
  • 1    6K
Dünya'nın Dönüş ve Hareket Hızı
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Genel Kültür
  • 1    1K
Bağdat Pili - Dünya'nın İlk Pili
  • Ugur
  • Ugur,
  • İlginçler
  • 0    9K
Dünya'nın En Büyük Mağarası - Son Doong
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    798
FIFA Dünya kupasının tarihçesi ve Şampiyon olan ülkeler
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    3K
Geri