Üst
Ugur

Erkek Kutup Ayısı Yavru Kutup Ayısını Yiyor

National Geographic araştırma gezisi sırasında kaydedilen ve normalde oldukça ender görülen davranış, iklim değişikliği yüzünden yaygınlaşabilir.

Yeni bir video, kutup ayılarının fazla görülmeyen ürkütücü bir yönünü gözler önüne seriyor: Zor zamanlarda erkekler yavruları yiyor.

Kuzey Kutbu sakinlerince eskiden beri bilinen fenomen 1980’lerden beri araştırılıyor. Bilim insanları ayıların, yavruları yaz sonu ve sonbaharda yediklerine inanıyor. Bu dönemde, normalde avladıkları foklar denizde oluyor ve kolay bulunmuyor.

Erkek Kutup Ayısı Yavruyu Kovalayıp Yiyor​



Kutup ayısı kanibalizmi ender bir olay olmayabilir ama insanlar tarafından ender olarak tanıklık ediliyor. Bu video olayı ilk kez bu kadar iyi çekilmiş olarak gösteriyor. “Yenilecek tek şey farklı yaşlarda yavrular oluyor,” diyor Alberta Üniversitesi ve Environment Canada biyologlarından Ian Stirling. “Video ender ama olayın kendisi büyük ihtimalle değil.”

National Geographic Explorer gemisiyle yapılan Lindblad Keşif Gezileri sırasında, Kanada’nın Baffin Adası açıklarında 2015 yazında çekilen video, başka bilim insanlarının kutup ayısı kanibalizmine dair açıklamalarını yansıtıyor.

Yavaş hareket eden yavru ve küçük boyutlu dişi, yavruyu kafa ve boynundan üst üste ısırarak hızla öldürücü darbeyi vuran büyük ve hızlı erkeğin dengi değil.

Ölüme mahkum yavrusunu kısa bir anlığına kurtarmaya çalışan dişi, erkeğin bir sonraki öğünü olmaktan korkarak aceleyle geri çekiliyor.

National Geographic Explorer gemisinden saldırıya tanıklık eden doğacı Jennifer Kingsley “Olayı görmezden gelmek gerçekten zordu,” diyor.

“Kuzey Kutbu'nda yaşamın böyle olduğunun farkındasınız ve kutup ayısı biyolojisi hakkında zaten bildiğimiz bir şey. Ama görmek çok dramatik.”

Çaresizliğin Sonucu​


Erkek kutup ayısının, doğada oldukça yaygın bir fenomen olan kanibalizme başvurması duruma uygun. Erkeklerin dişilerin iki katı ve genelde daha saldırgan olduğunu ve aç kaldıklarında kanibalizme başvurmalarının görülmemiş bir şey olmadığını söylüyor Stirling.

Buna karşın dişiler, yavrulara baktıkları için erkeklerden daha aç olmalarına karşın kavgalardan uzak durmaya çalışıyorlar.

Ancak iklim değişikliğinin bu davranışı daha yaygın kılıyor olabileceğini söylüyor Stirling.

Kuzey Kutbu'nda buzu sürekli olarak azalıyor. Bilim insanları 2015 yılında, son otuz senenin en düşük maksimum deniz buzu yayılım miktarını saptadılar.

Buz yok oldukça, kutup ayılarının fok avladıkları hayati önemdeki platformların da ortadan kalktığını söylüyor Stirling. Fok avlayamayan kutup ayıları da kanibalizme başvurabiliyor.

Örneğin 2004 yılında Alaska’nın Beaufort Denizi’nde çalışan biyologlar, yetişkin bir erkeğin hamile bir dişiyi yuvasına kadar takip edip yemesine şahitlik etmişlerdi. Daha önce hiç görülmemiş olan bu davranış, muhtemelen iklimin yol açtığı çaresizliğin bir sonucuydu.

Kaynak: Özel Video: Kutup Ayısı Yavruyu Yiyor - National Geographic Türkiye
 
Geri
Üst