Üst

Güneş Gülü

gunes-gulu14bf6de4152412ea.webp
gunes-gulu14bf6de4152412ea.webp
Güneş gülü (Drosera rotundifolia), bataklık, turbalık ve sazlıklarda yetişen bir etçil bitkidir. Kuzey Avrupa, Sibirya'nın çoğu, Kuzey Amerika'nın kuzeyinin büyük bölümü, Kore, Japonya, Kaliforniya, Mississippi, Alabama, Yeni Gine, Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Drosera cinsi diğer bitkiler gibi yaprakları rosette düzenindedir. Yaprak sapı dar, tüylü ve 13 ila 50 cm arasında değişmektedir. Laminanın üst yüzeyi, yapışkan bir müsilaj salgılayan kırmızı salgı tüyleriyle kaplanmıştır.

Tipik bir bitkinin çapı 3 ila 5 santimetredir. Beyaz veya pembe renkli, beş yapraklı çiçekler 10 ila 15 mm uzunluğundadır. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Kışın, soğuk koşullarda hayatta kalabilmek için hibernakulum pozisyonuna geçer. Hibernakulum, zemin seviyesinde sıkıca kıvrılmış yapraklardan oluşan tomurcuk pozisyonudur.

Bitki, yapraklarını kaplayan parlak müsilaj damlalarına gelen böceklerle beslenir. Bu etçil davranışı, genellikle besin açısından fakir olan veya besin mevcudiyetinin ciddi şekilde azaldığı ortamlarda hayatta kalmak için gelişmiştir. Bitki, salgı bezlerine yapışan böcekleri eritmek ve vücutlarındaki amonyak (protein) ve diğer besinleri ayrıştırmak için enzim salgılar. Amonyak, diğer bitkilerin topraktan emdiği azotun yerini alır ve yüksek azotlu bir ortamda yetişen bitkiler, yakalanan böceklerden gelen azota daha az ihtiyaç duyar.

Eskiden böceklerin parlak kırmızı rengin yanına geldiği düşünülüyordu, ancak yapay tuzaklar ile yapılan çalışmalarda, rengin böceklerin ilgisini çekmediği tespit edildi.
 
Geri