Hayvanlar Alemi Kanarya Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Kanarya Kanarya
Kanarya (Serinus canaria), ispinozgiller (Fringillidae) familyasından güzel sesiyle ün yapmış kafeslerde beslenen bir kuş türü. Kanarya, ismini Latince'de köpek anlamına gelen cannarie kelimesinden almıştır.

YAVRU SEZONU
Muhtemel yavru mevsimi nisan ayında başlamalı,temmuz ayinin sonuna kadar 6 ağız yavru alınmalıdır.Dişi yumurtaları düzüp gurk bastıktan 13-14 gün sonra yavrular kabuklarından çıkarlar.Kuslarin erken eşe atılması çoğunlukla yavru verimini düşürür.Kaloriferli ortamlarda kuşları ese atarken çok dikkatli olunmalı,erkenden kızıştırıcı özelliği olan yemler verilmemelidir.Eğer kuşlar sakin ve sağlıklı bir kış geçirdiler ise onlardan verim alınabilme olasılığı daha yüksektir.Asıl konu,kuşları sıcak ortamlarda besliyorsanız,temizliğine daha titizlikle riayet etmeniz gerekmektedir.Sıcak ortamlarda zararlı haşerat ve bakteri üremesi hızlanır.Bu da kuşların sağlığında olumsuz etkiler yaratır.

Bu arada eşlemede kullanılan yerin temizliği ve havası da önemlidir. Dişi iyice esleşmeye hazır olduğunda yem çeşidi olarak daha çok nişasta içeren yemler verilebilir. Bunun yanında yumurtalı karışık mamada verilebilir.

Yumurta saklanması sırasında tozlardan korumalı ve yere yakın bir yerde muhafaza edilmelidir.3-4 derece arasındaki sıcaklık yumurtanın bozulma riskini azaltır. yumurtanın daha çok oksijen alabilmesi için sivri kısmini yukarı gelecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir.Dişi yumurtaların üstüne yatmaya başlayınca, yumurta maması ve yeşillik yavrular çıkasıya kadar verilmemelidir.

Yavrular 14 günlük olduğunda, yuva her zaman durduğu yerden alınır ve yere yakın olarak köselerin birine konulur.Yuvalık eski yerine konulur ve dişinin tekrar yuva örmesi için malzeme verilir. Köse yuvadaki yavrular 21 günlük oluncaya kadar,baba yavruların bakımını üstlenir. Bundan sonra Yavrular 26-27 günlük olunca tamamen anne ve babadan ayrılır.Tek bakıcı olarak kullanılan dişilerde bu olay farklıdır.yavruların kendi basına yemlendiğini gördüğünüz an yeni yuvalık kafesin zıt tarafına takılmalıdır.1 aylık olan yavrular hemen bir salmaya alınmalı karışık yem düzeni ve mama takviyesi ile beslenilmelidir.

Kafesteki ışık miktarı,anne babaların yem yiyebilmeleri ve yavruları besleyebileceği zaman uzunluğunda olmalıdır.

Kanarya Kuşunda Dişi - Erkek ayırımı: Kesin olmamakla birlikte,Kanarya Kuşunu elinize aldığınızda,kuyruğunu aşağıya doğru tutarsa "Erkek",Yukarı doğru tutarsa "Dişi" olduğu kanısı yüksektir.Ayrıca bütün kuşlarda olduğu gibi, Erkek olanların rengi Dişilerine oranla daha belirgin ve parlak renkte olurlar.

Kanaryalarda Yağlanma Sorunu Giderme: Geniş bir alanda hareket edebilmesi için geniş bir kafese alın ve sade yem verin. Havuç ve iyice yıkanmış bir potakal dilimini kabuğuyla beraber rendeleyip yumurta mamasına karıştırın ve hergün taze hazırlayıp 4 gün aralıksız verin. Bir hafta içinde yağdan eser kalmayacaktır.

Evde hazırlayabileceğiniz mamanın tarifi:

3 Adet Bebe Biskivisi
1 Adet Haşlanmış Yumurta (Kabuğula Birlikde)
1 Adet Büyük Boy Kalamar Kemiği
1 Y.Kaşığı Prinç Unu
1 Y.Kaşığı Mısır Unu
1 Y.Kaşığı 7 Vitaminli Çocuk Maması
1 T.Kaşığı İrmik
1 Adet Ufağından Rendelenmiş Havuç
1 Kaşık İnce Kıyılmış Karalahana
1 Ç.Kaşığı Sarı Toz Vitaminden
10 Adet Fındıkiçi (Kavrulmamış+Ezilmiş)
3 Adet Ceviziçi (Ezilmiş)
10 Adet Fıstıkiçi (Kavrulmamış+Ezilmiş)

Bunları mutfak robotunda iyiçe çekin,mamamız hazır. Bunu saklama kabında dolapda 1 hafda kadar saklayabilirsiniz.
 
kanarya yavrusu cıktıktan kaçgün sonra anne yavrulara yem vermeye başlar
 
kanarya yavrusu cıktıktan kaçgün sonra anne yavrulara yem vermeye başlar

Yavrular yumurtadan çıkar çıkmaz anne ve baba tarafından beslenmeye başlanır.Bu durum bütün kuşlarda aynıdır.
 
Benim kuşum uçmaya çalıştığında kanat tüyleri kopuyor kuyruğuda sürekli dökülüyor ne yapmam lazım
 
Benim kuşum uçmaya çalıştığında kanat tüyleri kopuyor kuyruğuda sürekli dökülüyor ne yapmam lazım

Tüy dökülmesinin birçok nedeni olabilir (mevsimsel dökülme,parazit kapması, vs...)
Size tavsiyem; Öncelikle nedenini bilmek ve buna göre tedavi uygulamak gerekir.Bu yüzden kuşunuzu veterinere göstermeniz gerekiyor.
 
:eek:k: bencede haklı nedenini bilmeden bir işe kalkışmamak gerekir
 
Ben Dün Sokakta Yavru Bir Kanarya Buldum Kediler Çok Vardı Evden Kaçmış Galiba Uçamıyodu Eve Getirdim 1 Muhabbet Kuşum Var 2 Yaşında Onun Kafesine Koyduk Yedek Kafase Geçirdik Ama Yemlikten Yem Yemiyo Suluk Su İçmiyo Napabilirim Bide Çok Tüy Döküyo
 
Ben Dün Sokakta Yavru Bir Kanarya Buldum Kediler Çok Vardı Evden Kaçmış Galiba Uçamıyodu Eve Getirdim 1 Muhabbet Kuşum Var 2 Yaşında Onun Kafesine Koyduk Yedek Kafase Geçirdik Ama Yemlikten Yem Yemiyo Suluk Su İçmiyo Napabilirim Bide Çok Tüy Döküyo

Bu durumda bir müddet ayrı bir kafeste tutup,kendine gelinceye kadar şırınga ile beslemekte fayda var.
 
Ben bugün kanarya aldım ve ama 2 çift bana alışmasını istiyorum elimden yemek yiyip onu okşamak istiyorum kısaca bana alışmalarını istiyorum sizce ne yapmam gerekir bana bitürlü alışamadılar
 
Bugün aldıgın kanaryaların hemen alışmasını bekleme.Biraz zaman lazıim.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Kanarya Adaları Özerk Topluluğu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    295
Tepeli Pelikan - Dünyanın Uçabilen En Ağır Kuşu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    318
Mavi Ayaklı Sümsük Kuşu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    247
Terzi Kuşu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 1    6K
Yaşamış En Büyük Kuş - Fil kuşu (Aepyornithidae)
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Hayvanlar Alemi
  • 2    1K
Geri