Üst
Florya Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Florya Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Florya Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

florya.webp
florya.webp


Florya ( Carduelis chloris ), Fringillidae (ispinozgiller) familyasindan ötücü bir kuş türüdür .Yaklaşık 14 cm uzunlugunda olan floryaların erkekleri dişilerinden daha iri, renkleri daha göz alıcı, ötüşleride oldukça güzel ve cıvıltılıdır.

Ağaçlık bölgelerde yasayan ve üreme mevsimleri dışında gruplar oluşturan Floryaların baslıca besini tohumlardır. Palearktik bölgede geniş bir dağılım gösteren Floryalar, Anadolu 'nun Doğu ve Güneydoğu bölgeleri dışındaki bütün yörelerinde ürer, kisin göç sırasında hemen her yerde çok sayıda görülür.

Florya 14 cm uzunluğunda olup sakaya göre dahi iri yapılıdır. Rengi genel olarak kirli yeşildir. Erkeğinin göğsü sarımtırak , kuyruk ve kanat kenarları limon sarısıdır. Dişi belirgin biçimde ufak ve kahverengi-yeşildir. Floryanın üreme bölgesi de hemen hemen sakanınkiyle aynıdır. Florya da saka kuşu gibi ağaçlık çayırlarda, bahçelerde bulunduğu gibi sakanın pek tercih etmediği orman kenarlarında da görülür. Florya yuvasını genellikle saka gibi yükseğe yapmaz, fakat sık çalıların arasına yaptığı yuvasını iyi gizler. Dişi 4-6 yumurta yapar ve bir mevsimde 2-3, ender olarak 4 kere kuluçkaya yatar. Florya adı Rumca yeşil anlamına gelen floros kelimesinden gelir Eski kuşçuların çoğu Florya yerine flürye de derler.

Florya kuşu üretimi

Floryaların kuluçkaya hazırlanmalarına insan katkısı pek fazla önem taşımaz.Ancak bir çift kuş temin edildikten sonra ve kafese yada salmalara yerleştirildikten sonra kuluçka yerleri yapılır ( DOĞADA:Yuvayı sık çalılıklar arasında,daha ziyade meyve ağaçları,mazılar,köknar ve mürver ağacı çalılıklarında yaparlar.Kafeste kuluçkaya yatırılan florya kuşuna,dogal ortamlarına benzer bir kuluçka yeri yapılması gerekir.Bunun için kuru çalılar kullanılır.En çok 4 yumurta yaptıktan sonra kuluçkaya başlamak gerekir.Kuluçka dönemi yaklaşık iki hafta sürer (13-14 gün).

Dişi-Erkek Ayırımı

Bütün kuşlarda olduğu gibi Florya kuşlarında Erkek olanların rengi Dişilerine oranla daha belirgin Sarı yeşilimsi renkte ve daha parlak olurlar. Erkek Floryalarda kafa kısmından başlayarak kaş kısmından her iki yana doğru sarı şerit halinde sırt kısmına doğru tüyler sarı parlak ve dişiye oranla daha sarı renktedir (Genelde).

Dişi Floryalarda renkler genelde daha mat ve parlak olmayan renktedir.Baş kısımdan göğüs kısmına doğru bütün tüyler erkeklere oranla daha mat ve soluk renktedirler.

Kafes konusunda dikkat edilmesi gereken konular:

Florya kuşunu yeni beslemeye karar verenlerin öncelikle yaklaşık 27.5x18x28 ebatlarında ahşap bir kafese sahip olması gerekmektedir.
Kafesi aldıktan sonra,bu kafes ölçülerine uygun bir kaç tane kafes örtüleri almak gerekir.yedek örtülerin olması temizlik açısından önemlidir.Florya kuşu diğer kuşlardan biraz daha yabani olması nedeniyle,üzerinin örtülmesi gerekmektedir.

Florya kuşu kafesinde yandan sürgülü yemliği mevcuttur...bu çekmeceli sürgülü yemliğe normal sade düz yem koyulması gerekmektedir..kapı tarafına bir adet tünek koyulur ve aynı tüneğin yani kafes kapısının sağ tarafına çay bardağı veya normal suluk ile su koyulur.Kafes iç dizaynı genelde bu şekilde yapılır.

Besleme

Floryalar beslenme konusunda çok seçicidir.Çok çeşitli yapraklar,çeşitli yosunlar,çeşitli hazır yemler ve bir çok hayvansal gıdayı yerler.Temel gıda maddesi olarak 2 ölçek lahanasız orman (yabani) kuş yemi ile,1 ölçü ispinoz yemini karıştırın.Mevsimine göre (Yazın daha fazla,kışın daha az) yabani tohumlar,ay çekirdeği,kardı tohumu,az yulaf ve çam kozalağı ilave edin.Mevsin durumuna göre yumurtalı yem verilir.Bununla hastalık taşıyan yemlere karşı önlem almak mümkündür (Bunu kuru halde verin).
 
Geri
Üst