
Saka Kuşunun Ömrü: Doğal ortamında 6-8 yıl, kafes şartlarında 14 seneye kadar yaşayanı mevcuttur.
Yaşadığı yerler:
Ülkeler: Avrupa, Batı Asya,Kuzey Afrika ve Sibirya stepleri.
Mekanlar: Fundalıklar, makilikler,dikenlik açık alanlar ve akarsu başları.Şehir yaşamına da uyum sağlayanlar mevcuttur.
Beslenme biçimi : Saka kuşu temel olarak taneci gaga yapısına sahiptir.Senelik bitki türlerinin tohumları,çeşitli meyveler,küçük böcek larvaları(seyrek),özellikle dikenli bitkilerin yağlı ve yüksek protein içeren tohumları ile beslenir.
Cinsiyet ayrımı: Erkekler iri, parlak tüylü,daha uzun gagalıdır ve kına renkli maskesi göz dikey hizasının arkasına kadar uzanır.Gaganın başla birleştiği bölümdeki bıyık benzeri tüyler ise siyah renklidir.Ayrıca kanatların beden ile birleştiği bölümdeki üst yüzey tüyleri erkeklerde koyu,dişilerde açık kahverengine kaçar.
Üreme: ilkbahar dönemlerinde olmak üzere,senede 4 defa kadar yavru verebilirler,Fincan büyüklüğündeki yuvaya 4-6 adet yumurta yapar ve genelde hepsini doldurur.14. günde yavrular yumurtadan çıkar ve yumurtadan çıktıktan 15 gün sonra uçabilirler.İlk başta yüz, alın ve ense tüyleri boz renklidir ilk tüyde normal rengini alır.
Saka kuşu cinsleri:
Saka kuşu ,ispinozgiller familyasından taneci, ötücü bir kuş türüdür.Her yöreye ait yerli sakalar olmakla beraber göçle gelen değişik cinsleri de mevcuttur.
Morfolojik Yapı: Yüzün ön kısmında kırmızı renkli maske , kanat teleklerinin yanlarındaki sarı şerit ve göz ve başın üstünden boyun altına kadar uzanan siyah bir atkı bulunur.Vücut kahve tonlarında tüylerle bezenmiştir.Kanat telekleri siyah ve üstünde beyaz benekler mevcuttur.Kuyruk yine siyah ve uç kısmında 4-6 adet beyaz benek (badem) bulunur.Karın altı beyazdır,renk ana hatları ile böyle olmakla beraber mevsim cins ve beslenme rejimine göre değişiklik gösterebilir.
Akdeniz sakası (Akhisar, Antalya,İzmir,Çukurova sakası):

erken eşe gelen ve melez alınması en kolay olan cinstir.
Anadolu sakası (kömürcü, dikencil, kınalı):

Sibirya sakası (c.carduelis major, kasım sakası ,geçim sakası):

Ak gerdan sakası:

Beyaz saka:

Moderatör tarafında düzenlendi: