Sağlık Kara üzüm unutkanlığa birebir... Kara üzüm nelere iyi geliyor?

Siyah üzüm ile bilişsel faaliyetlerin arasındaki ilişki özellikle yaşlanma ile gelen unutkanlık açısından birçok araştırmaya konu olmakta. Yeni yapılan araştırmalar ise kadınlar için bir müjde niteliğinde.​


070120221722381326033.jpg 070120221722381326033.jpg


Siyah üzüm ile bilişsel faaliyetlerin arasındaki ilişki özellikle yaşlanma ile gelen unutkanlık açısından birçok araştırmaya konu olmakta. Yeni yapılan araştırmalar ise kadınlar için bir müjde niteliğinde.
American Journal of Clinical Nutrition derigisinde yayınlanan yeni bir çalışma, ülkemizde kara üzüm diye anılan üzümlerin sadece yaşlılarda değil, gençlerde ve özellikle kadınlarda da bilişsel faaliyetlere yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

UNUTKANLIĞA SİYAH ÜZÜM SUYU!
Leeds ve Welch Üniversiteleri araştırmacıları tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen çift körlü, kontrollü randomize çalışma, siyah üzüm suyu tüketiminin insanlardaki beyin fonksiyonlarını nasıl etkilediği konusunu araştırmıştır. Araştırmacılar bu noktada özellikte kariyer ve çocuk bakımı gibi meşguliyete sahip anneler olmak üzere günlük hayatın stresine daha fazla maruz kalan kişileri araştırmaya dâhil etmişlerdir.

HAFIZAYI GELİŞTİRİYOR
Gerçekleştirilen araştırmadan elde edilen sonuçlar siyah üzüm suyunun günlük tüketiminin insanlarda bazı hafıza ile ilgili fonksiyonları iyileştirdiğini ve yaşlı kişilerde araç kullanmayı daha güvenli hale getirdiğini göstermiştir.
Bu sonuçlara ek olarak araştırmacılar, siyah üzüm suyu tüketiminin sona ermesinden sonra bile insan bedeninde faydalı etkileri kesilmeden bir süre daha devam ettiğini görmüşlerdir.. Şaşırtıcı bulgunun nedeni olarak siyah üzüm suyunda bulunan besin maddelerinin veya polifenollerin zihinsel faaliyetleri uzun vadeli olarak güçlendirmesi olduğunu öne süren araştırmacılar için bu bulgu siyah üzümün sağlık etkinliğini güçlendiren yeni bir faktördür.
Bu konu üzerine geçmişte yapılan araştırmalar, siyah üzümün bu faydalı etkilerinin kaynağı olarak eşsiz polifenol bileşimi ve özellikle de meyvenin içerisinde bulunan flavonoidleri göstermektedir. Hatta gerçekleştirilen bu yeni araştırma, %100 siyah üzüm suyunun kalp sağlığına iyi geldiğini belirten yaklaşık 20 yıllık bilimsel araştırmaların üzerine kurulmuştur. Üzümün bileşeninde yer alan flavonoid grubu maddeler ise özellikte siyah üzümün kabuğunda ve çekirdeklerinde bulunmakta.

SİYAH ÜZÜMÜN FAYDALARI
Çekirdeğinden, kabuğuna, yaprağına, kurusuna kadar şifa deposu olan siyah üzümün faydaları saymakla bitmiyor. Migrenden, hazımsızlığa, demir eksikliğinden, kabızlığa kadar iyi gelen siyah üzümün yumurtalıklardaki kist oluşumunu önlediği belirtilmektedir. Gerçekleştirilen birçok araştırma sonucunda siyah üzümün kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık, düşük yapma gibi birçok soruna neden olan, yumurtalıklarda oluşan kistleri tedavi edici etkiye sahip olduğunu ortaya çıkartmıştır.

Yeniçağ Gazetesi
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Seğmenlik Geleneği - Ankara
  • Ugur
  • Ugur,
  • Gelenek ve Göreneklerimiz
  • 0    307
Gordion Antik Kenti - Ankara
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    310
Ankara Çiğdemi Başkentin Renkli Bahar Şenliği
  • B
  • bitkisen,
  • Bitkiler
  • 0    208
Geri