Komşumuz Yunanistan alev alev yanıyor : En az 49 ölü

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan
Katılım
16 Nisan 2013
Yunanistan'ın Başkenti Atina'nın etrafındaki yangınlar ülkede panik yaşattı.Resmi rakamlara göre en az 49 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı, onlarca ev ve araç kül oldu. Yunan basınından gelen son dakika haberine göre Attiki bölgesinin doğusunda ve batısında olağanüstü Ohal ilan edildi. Yunanistan Başbakanı Çipras, farklı noktalarda çıkan yangının şaibeli olduğunu duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Kocias'ı arayarak Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi.

24temmuzhargraf.jpg


Yunanistan'ın başkenti Atina yakınlarında çıkan yangında en az 49 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ulusal Sağlık İdare Merkezi'nden yapılan açıklamada en az 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Yunanistan’ın Kızıl Haç örgütünün yaptığı açıklamada ise Atina’nın doğusunda kısa süre önce 25 cesede ulaşıldığı açıklandı. Dün gece 24 olarak açıklanan ölü sayısı küle dönmüş ve tanınmaz haldeki 25 cesedin bulunmasıyla 49’a çıktı. Kızıl Haç’ın başkanı Nikos Economopulos, Yunan devlet TV’sine konuştu.

Economopulos, “Maalesef iki ev arasında 25 yanmış ceset bulduk. Bu kişilerin yangından kaçmaya çalışırken yandığını tahmin ediyoruz” ifadesini kullandı.

yunanis.jpg


Bugün yangından kaçmaya çalışan 26 kişinin küle dönmüş bedenleri bulundu.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan bölgenin vali yardımcısı Girgos Kokkolis, sabah saatlerinde tespit edilen 25 cesedin sahil kasabası Rafina’da bulunduğunu söyledi. Rafina’nın valisi Evangelos Bournous, “Şanssızdık. Rüzgar yön değiştirdi ve çok hızlı olduğu için birkaç dakika içinde yaşam alanlarının içine ilerledi” ifadesini kullandı.

yunan-reuters.jpg


Başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attiki bölgesinin bazı kesimlerinde olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı. Attiki Eyalet Başkanlığından yapılan açıklamada Vali Rena Duru'nun, yangınların devam ettiği doğu ve batı Attiki'de olağanüstü hal ilan ettiği belirtildi.[/B]

rafina-reuters.jpg


Pazartesi günü yangın ilk olarak Atina’nın 55 kilometre batısındaki Kineta’da başlamıştı. Sahil kasabasının yamacında başlayan yangın Yunanistan’ın en yoğun kullanılan otoyolunun kapatılmasına sebep olmuş ve ulaşım yollarına zarar vermişti. Atina’ın 29 kilometre doğusunda bulunan Mati kasabasında ise kısa bir süre sonra yangın başladı. Mati’deki yangının, 2007 yılındaki Peloponez Yarımadası’nda yaşanan yangından sonra en büyük yangın olduğu ifade edildi.[/B]

alevlerl-reuters.jpg


Reuters’ın son dakika haberinde yangının yolları ve tren hattına zarar verdiği belirtilirken yapılan açıklamada bölgede yaşayan insanların evlerini terk etmeleri istendi. Yunanistan’ın Skai TV’sine konuşan bir kadın, “Mati bölgesi artık haritadan silindi. Evden kaçarken çok sayıda yanmış ceset gördüm ve arabalar cayır cayır yanıyordu. Hayatta olduğum için şanslıyım” dedi.

yangin-googlemaps.jpg


Rafina bölgesinde yerel turistin gittiği ve ağırlıklı olarak kamp yapanlara rastlanan Mati bölgesi hakkında hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos açıklamalarda bulundu. En az 88 yetişkin ve 16 çocuğun yaralı olarak tedavi altına alındığını açıkladı.

yunana-reuters.jpg


ÇİPRAS: ŞÜPHE UYANDIRIYOR
Yapılan açıklamada felaketten hayatını kaybeden en genç kişinin 6 aylık bir bebek olduğu ve zehirli dumanlar yüzünden hayatını kaybettiği belirtildi. Saray Bosna temaslarını yarıda kesen Alexis Çipras, “Tamamen orantısız bir şeyle mücadele ediyoruz” derken Avrupa Birliği partnerlerinden kara ve havadan yardım istedi. Şu ana kadar Yunanistan’a yardım gönderen ülkeler ise İtalya, Almanya, Polonya ve Fransa.

yunanistan-epa.jpg


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ilgili bakan ve bürokratların bulunduğu acil durum toplantısına iştirak etti. Çipras, yaptığı açıklamada, yangına müdahale için tüm acil yardım ekiplerinin sevk edildiğini belirterek, “Attiki'nin hem doğusunda hem batısında aynı anda çıkan yangınlar şüphe uyandırıyor.” dedi.

botlarla-reuers.jpg


Bölgede bulunanlar botlarla kaçmaya çalıştı.

Kurtulmak için deniz kenarına inen yüzlerce insanın yardımına koşan askeri ve sivil gemiler, Yunan Sahil Güvenlik botları ve özel sandallar, onları gece boyunca Rafina Limanına çıkarmak için seferler yaptı. Limanda bekleyen Yunan Ulusal Acil Yardım Merkezi (EKAV) araçları, limana çıkan yaralılara ilk yardımı verdikten sonra ciddi olanları yakın hastanelere nakletti, geri kalanlar ellerinde fotoğraflarla kayıp yakınları için bilgi toplamaya çalıştılar.

Evsiz kalan insanların geçici olarak barınmaları için Otelciler Birliği tarafından otel odaları temin edildi, askeri mekânlar da seferber edildi.

yunansis-iha.jpg


Hayatını kaybedenlerin cesetlerinin tanınmaz halde olduğunu açıklayan Yunan yetkililer, ancak DNA testi sonrasında yaşamını kaybedenlerin kimliklerinin tanımlanabileceğini duyurdu. Çok sayıda cesedin suda sürüklenmiş olduğunu açıklayan yetkililer arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıklarken, çok sayıda insanın dağlık yamaçtan plajlara ve sahillere kaçtığını ifade etti.

yanign-reuters.jpg


Çavuşoğlu Yunan mevkidaşını aradı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yangına ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ı aradı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Kocias ile telefon görüşmesinde Yunanistan’daki yangından dolayı üzüntülerini ve ölenler için taziyelerini ilettti.

Çavuşoğlu, Kocias’a Türkiye’nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti.
 

Türkiye'nin yardım teklifine Yunanistan'ın yanıtı​


Yunanistan'da büyük bir alanı yok eden ve bir türlü söndürülemeyen yangın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşını arayarak Türkiye'nin yardıma hazır olduğunu belirtti. Yunan Bakan ise, şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını söyleyerek teşekkür etti.

akan Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı Kocyas ile telefon görüşmesinde Yunanistan'daki yangından dolayı üzüntülerini ve ölenler için taziyelerini iletti.

YARDIM TEKLİFİNE YUNAN BAKAN'IN CEVABI: TEŞEKKÜR EDERİZ, ŞİMDİLİK İHTİYAÇ YOK

Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Kocyas’ı aradığını belirterek şunları aktardı:

"Yunan halkına ve Yunanistan hükümetine de başsağlığı dileklerimi yinelemek isterim. Bu sabah Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ı arayarak hem başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi ilettik hem de yardım yapabileceğimizi kendisine söyledik, hazır olduğumuzu söyledik. Daha sonra kendisi ilgili bakanla da görüşerek şimdilik böyle bir yardıma ihtiyaç duymadıklarını söyledi ve teşekkür etti."

Kocias'ın zaten yağmurun da başlayacağını söylediğini aktaran Çavuşoğlu, "Biz yine de kendisine söyledik. Hazırız. Şu anda yangın söndürme uçaklarımız ve helikopterimiz ihtiyaç halinde Yunanistan'a hareket etmek için hazırdır." diye konuştu.

BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINA ALINDI

Öte yandan, yangının büyük oranda kontrol altına alındığı belirtildi.
 
Yazik bir sürü insan öldü ve fazlasiyla yaralilar var. Koca bir alanda yandi kül oldu.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Komşumuz Suriye'de süren ic savaşın acı rakamları
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Güncel
  • 0    4K
Yunanistan Türkiye’ye sınır kapılarını açtı
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Sıla Yolu
  • 2    1K
Yunanistan Türkler’e Karayolu Geçişini Kapattı
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Sıla Yolu
  • 3    2K
Yunanistan Sınır Kapılarını Açıyor.
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Sıla Yolu
  • 0    1K
Geri