Hayvanlar Alemi Mantis Karidesi - Dünyanın En Güçlü Canlısı

Mantis Karidesi veya peygamberdevesi karidesi (Stomatopoda takımı) üyeleri, avlarını yakalamak için attıkları yumruklarla tanınırlar. Bunlar, dünyadaki en güçlü yumruklar olarak bilinirler. Bir Mantis Karidesi, yumruğunu atmak için uzuvlarını yerçekiminin 10.000 katı hızla ivmelendirebilir. Bu yumruğun hızı nedeniyle oluşan basınç dalgası o kadar güçlüdür ki, anlık olarak yumruğun etrafındaki suyu buharlaştırabilir. Boyutuna oranla kollarının gücü Mantis karidesini dünyanın en güçlü canlısı yapmaktadır.

mantis6797acf4636cb358.jpg


Mantis karidesi veya peygamberdevesi karidesi, genelde 10 cm boyutlarında olup, 38 cm'ye kadar büyüdükleri gözlemlenmiştir. Bugüne kadar keşfedilmiş en uzun Mantis karidesinin boyutu 46,1 cm'dir.

450 kadar çeşidi bulunan Mantis karidesi, pek çok yörenin yemek kültüründe de yerini almaktadır. Özellikle Japon mutfağında, sushi ile birlikte çokça tercih edilmektedir..

Gözlerinin görüş açısı ve reseptörleri, diğer canlılara oranla çok daha fazla gelişmiştir. Ön taraflarında bulunan iki adet kolu ile avlarını etkisiz hale getirmektedir. Kolları çok güçlüdür. Boyutuna oranla kollarının gücü, kendisini dünyanın en güçlü canlısı yapmaktadır. Laboratuvar veya akvaryumlarda muhafaza edildiğinde cam yapılar kullanılamamaktadır. Ön kollarıyla uyguladığı fiziksel darbe çok güçlü olduğundan, camdan yapıları çok rahatlıkla kırabilmektedir. Genelde plastikle kaplı ortamlarda muhafaza edilmektedirler.

Mantis karidesi küçük olmasına rağmen yumruğuyla 0,22 kalibrelik bir kurşunun gücüne eşdeğer miktarda güç üretebiliyor. Ürettiği güçle bir şok dalgası yaratan ve avını sersemleten karides, yapılan araştırmalara göre çok güçlü ve büyük kaslar yerine kollarındaki yay benzeri bir yapıyı kullanıyor.

Nanyang Technological University tarafından yapılan incelemelerde, bilgisayar simülasyonlarıyla karidesin dokuları incelendi. Saniyede 23 metre hızla ilerleyen şok dalgaları yaratabilen bu canlının böylesine büyük bir güce nasıl dayanabildiğini öğrenmeye odaklanan bilim insanları, karidesin kabuğumsu kısmında iki farklı maddenin bulunduğunu keşfetti. Üstte yer alan seramik katman, yapısından dolayı çok yüksek basınca dayanabiliyor ve hiçbir şekilde zarar görmüyor. Altta bulunan esnek katman ise seramiğin çatlamasına neden olabilecek bükülme hareketlerini üstleniyor ve yüksek basınç altındaki katmanın zarar görmesini engelliyor. Karides, bu iki katmanın birlikte çalışması sayesinde elindeki yay benzeri yapıyla mermi gücü üretiyor ve kendine zarar vermiyor.

Aşağıdaki videoda Mantis karidesinin bir ahtapota saldırısını izleyebilirziniz.

 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri