Ülke Marshall Adaları

Marshall Adaları
marshall-adalari.png
BaşkentMajuro
Resmî dillerİngilizce, Marshallca, Japonca, Hintçe
Yönetim ŞekliParlamenter Cumhuriyet
Yüzölçümü181 km²
Nüfus53.066
Nüfus Yoğunluğu293,1/km²
Para birimiAmerikan doları (USD)
Zaman dilimi(UTC+12)
Telefon kodu+692
İnternet TLD.mh
Marshall Adaları Okyanusya'da Kuzey Pasifik Okyanusu'nda Hawaii ve Papua Yeni Gine arasında bulunan 31 adet yuvarlak ada grubu, 5 ada ve 1152 adet adacıktan oluşan adalar topluluğu. Adanın adı John Marshall'dan gelmektedir. 1946 ve 1958 yılları arasında ABD tarafından adalar civarında tam 67 kez nükleer bomba denemeleri yapılmıştır. 1954 yılında ise ada yakınlarındaki Bikini Mercan Adaları'nda ABD'nin gerçekleştirdiği en mühim ve en zararlısı olan Castle Bravo yani termonükleer hidrojen bombasının denemesini yapılmıştır. Atılan bombanın gücü Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının yaklaşık 1.000 katı gücündedir.1947 ile 1986 arası A.B.D egemenliğinde kalmıştır.

Atomic Energy Commission isimli oluşum 1956 yılında Marshall Adalarını "dünyanın açık ara farkla en kirletilmiş yeri(by far the most contaminated place in the world)" olarak damgalamıştır.

Mikronezya olarak da adlandırılan bölge Pasifik Okyanusu’nda yer alan en önemli bölgelerin başında gelir. Lokasyon olarak ekvator hattında yer alan Marshall Adaları, bu anlamda Mikronezya’nın da en gözde mekanlarındadır. Mikronezya, sınırları dahilinde sayısız irili ufaklı adayı barındır. Marshall Adaları bunlar arasında yer alan bir takım ada gurubudur. Söz konusu takım adalar, her ne kadar stratejik bir öneme sahip olsa da küresel ısınmadan en çok etkilenen coğrafyalar arasında yer alır. Bu anlamda yılda 20’den fazla tropik fırtına ve siklona maruz kalan Marshall Adaları, çok ciddi bir doğal risk altındadır.

Her ne kadar Filipinler seviyesinde tehdide maruz kalmasa da yine de bazı sezonlarda sıradışı yıkımların yaşandığı da olmuştur. Dediğimiz gibi bölgede yer alan birçok irili ufaklı ada ve de adacık başta emperyalist devletler olmak üzere birçoklarının iştahını kabartmıştır. Bu da tıpkı diğer adalarda olduğu gibi Marshall Adaları’nın da başka devletlerce koloni haline getirilmesi sonucunu doğurmuştur. Marshall Adaları, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kolonileşme faaliyetine maruz kalmıştır. Kendisine Asya ya da başka bir ifadeyle Uzakdoğu açıklarında stratejik bir savunma noktası arayan Birleşik Devletler, gözüne Marshall Adaları’nı kestirmiş ve de bu coğrafyayı ele geçirmiştir. Uzun bir süre boyunca Marshall Adaları’nı sınırlarının bir parçası olarak elinde tutan Amerika, bu statüsünü 21 Ekim 1986 tarihinde kaybetmiştir.

Ülke, bu tarihten önce özerk bir yönetime sahip olmuş ve de 1986 yılında tam egemen bağımsız bir devlet statüsüne kavuşmuştur. Marshall Adaları sınırları dahilinde çok sayıda yerleşim yerine sahiptir. Bu yerleşim yerleri arasında Majuro, diğerlerinden bir adım öne çıkar. Bunun nedeni, söz konusu şehrin ülkeye başkentlik ediyor olmasıdır. Kent, ülkenin siyasi ve iktisadi açından merkezi olup, ülkeye gelen ziyaretçilerin de birçoğunun uğradığı ilk durak olma özelliği ile de dikkatleri üzerine çeker.

Marshall Adaları bayrağı​

Marshall Adaları bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1 Mayıs 1979 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak mavi zemin üzerine, göndere çekilen tarafta sol üstte bulunan yirmi küçük ve dört büyük ışını bulunan beyaz yıldız ile göndere çekilen tarafın sol alt köşesinden dalgalanan taraftaki sağ üst köşeye kadar uzanan, çıkış noktasında varış noktasına kadarki bölümde giderek kalınlaşan beyaz ve turuncu rengindeki iki adet ışından oluşmaktadır. Mavi zemin adaları çevreleyen Pasifik Okyanusu'nu sembolize ederken, beyaz ışın ülke üzerinde güneşin doğduğu ilk yer olan Ratak adalar zincirini, turuncu ise ülke üzerinde güneşin battığı son yer olan Ralik adalar zincirini ifade etmektedir. Her iki ışında ayrıca ülkenin giderek artan refahını ve yaşama sevincini temsil etmektedir. Sol üst köşede bulunan yıldız ise ülkenin Ekvator çizgisine göre konumunu belirlerken, yıldız üzerindeki küçük ışınlar ada ülkesinin her bir bölgesini, büyük ışınlar ise dört ana bölgesinin sembolize etmektedir.

İklim / Hava Durumu​

Marshall Adaları armasıHava sıcak ve nemlidir. Mayıs-Kasım arası yağışlı mevsimdir.

Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir​

Çok zengin bir yemek kültürleri yoktur. Temel besinleri balık ve pirinçtir. Hindistan cevizi hem yemeklerin ana malzemesi olarak hem de baharat olarak çokça kullanılmaktadır.

Türkiye - Marshall Adaları İlişkileri​

Marşal Adaları’na Kanberra Büyükelçiliğimiz akreditedir. Marşal Adaları’nın İstanbul’da bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

"Türkiye Cumhuriyeti ile Marşal Adaları Cumhuriyeti Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına İlişkin Ortak Açıklama", İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında, dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Ali Babacan ve Marşallı karşıtı Tony DeBrum tarafından 9 Nisan 2008 tarihinde imzalanmıştır.

7-8 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Marşal Adaları Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Tony A. DeBrum katılmıştır. Toplantı marjında, “Türkiye-Marşal Adaları Dışişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası” ve “Türkiye ile Marşal Adaları Arasında Diplomasi Eğitimi, Bilgi ve Belgelerin Değişimi Konusunda İşbirliği Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine Marşal Adaları Devlet Başkan Yardımcılığında Bakan Mattlan Zackhras katılmıştır.

Marshall Adaları'nın Ekonomisi​

Pasifik Okyanusu’nun ortasında 24 mercan atol adasında yaklaşık 70.000 nüfusa sahip Marşal Adaları’nın ekonomisinin belkemiğini ABD’den sağlanan yardımlar (gelirlerin yaklaşık %80’ini) oluşturmaktadır. ABD ile imzalanan Bağımsız Birlik Anlaşması (COFA) uyarınca, ABD, 2023 yılına kadar bu ülkeye her yıl 70 milyon ABD Doları yardımda bulunmaktadır. Diğer fonlarla birlikte bu rakam 100 milyon ABD Doları’nı bulabilmektedir.

Ayrıca, ABD’nin, Kwajalein Adası’nda bulundurduğu “Ronald Reagan Balistik Füze Deneme Sahası” yerel ekonomi açısından önemli bir gelir kaynağı olmayı sürdürmektedir.

marshall.jpg


Kısıtlı tarımın yanısıra, el işleri ve balıkçılık temel geçim kaynaklarıdır. Bölgedeki ada devletlerinin belli başlı gelir kaynağını oluşturan balıkçılık sektörü halihazırda büyük ölçüde diğer ülkelere ait büyük şirketlere balıkçılık izni verilmesi şeklini alsa da, bu modelin ülkelerin ekonomik gelişmesi ve kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından uygun olmadığı bazı yetkililerce dile getirilmektedir.

Marşal Adaları, yeraltı kaynaklarından yoksundur ve ithalatı ihracatının çok üzerindedir. Ülke gelirlerinin bir bölümü de Tayvan’dan sağlanan yardımlar oluşturmaktadır.

Marşal Adaları, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arsında bulunmakta, konuyla ilgili olarak düzenlenen bölgesel ve uluslararası platformları yakından takip etmektedir.

Coğrafi Verileri​

Konum: Okyanusya, Kuzey Pasifik Okyanusunda atol ve resif grubu.
Coğrafi konumu: 9 00 Kuzey enlemi, 168 00 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Okyanusya
Yüzölçümü: 181.3 km²
Sınırları: 0 km
Sahil şeridi: 370.4 km
İklimi: Mayıs - Kasım ayları arasında yağmur mevsimi yaşanır. Hava sıcak ve nemlidir.
Arazi yapısı: Alçak mercan kireçtaşları ve kum adaları.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Pasifik Okyanusu 0 m
en yüksek noktası: Likiep 10 m
Doğal kaynakları: Fosfat madenleri, deniz ürünleri, denizin derinliklerinde mineraller
Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %11.11
daimi ekinler: %44.44
diğer: %44.45 (2005 verileri)
Doğal afetler: Yaygın tufanlar

Nüfus Bilgileri​

Nüfus: 60,422 (Temmuz 2006 verileri)
Nüfus artış oranı: %2.25 (2006 verileri)
Mülteci oranı: -5.78 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
Bebek ölüm oranı: 28.43 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 70.31 yıl
erkeklerde: 68.33 yıl
kadınlarda: 72.39 yıl (2006 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 3.85 çocuk/1 kadın (2006 tahmini)
Ulus: Marshallılar
Nüfusun etnik dağılımı: Mikronezyalılar
Din: Hıristiyan (çoğunluk Protestan)
Diller: İngilizce, Marshall Dili, Japonca
Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
toplam nüfusta: %93
erkekler: %100
kadınlar: %88 (1980 verileri)
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Marshall Planı ve Truman Doktrini
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    7K
Kanarya Adaları Özerk Topluluğu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    316
Yeşil Burun Adaları (Kabo Verde)
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    1K
Solomon Adaları
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Prens Adaları (İstanbul Adaları)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    7K
Geri