Gezi Turizm Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı

Sadağı Kanyonu Bilgi​

Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı Bursa, Türkiye'de ilan edilen bir doğa parkıdır. Kanyon, Bursa İli, Orhaneli ilçesinin Sadağı köyünde bulunmaktadır. Bursa'nın 55 km güneybatısındadır. Kanyon 12 km uzunluğundadır ve kanyon duvarlarında insan ve hayvan tasvirleri vardır. Kanyon 4.360 daa'lık bir alanı kaplamaktadır.

Sadağı kanyonu İznik Sansarak Konyonundan sonra Bursa’nın 2. Büyük kanyonudur. İçinde yavşan otu, gürgen, doğu çınarı, katran ardıcı, Gümüşi ıhlamur gibi türleri içinde barındırır. Bursa merkezden 63 km uzaklıkta, Orhaneli merkezden ise 9km uzaklıktadır. Kanyon ismini içinde olduğu sadağı köyünden almaktadır. Ayrıca Sadağı Konyonunun yürüyüş yolunun sonuna doğru Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı yer olarak bilinen kaya hamamınıda göreceksiniz. Bu hamam günümüze kadar ulaşmış halen 60 derecelik sıcak su çıkmaktadır. Bu sıcak su ise günümüzde kanyonun yakınında bulunan termal hotelde kullanılmaktadır. Kanyona gidiş yolu son 2-3 km de daralmaktadır, nasıl gidileceğini aşağıda detaylı olarak anlatacağım. Kanyona giriş ücretlidir. 2019 yılı için giriş ücretlerini yazıyorum.
  • Araç : 7,5 TL
  • Yaya : 2,5 TL
  • Öğrenci : 1,5 TL
Kanyon genel olarak temiz kalmayı başarabilmiş ve görevliler tarafından da düzenli temizlenmektedir.

Bilmenizde Fayda Var​

  • Sadağı kanyonu içerisinde giriş alanı çevresinde telefon zayıf çekmektedir, ileri yürüyüş yolunda ise telefon çekmemektedir.
  • Kanyon saat 18:00 da kapanmaktadır. Yaz aylarında bu duruma göre 20:00 a kadar uzamaktadır.
  • Eğer imkanınız varsa hafta içi gitmenizi tavsiye ederim, hafta sonu özellikle pazar günü yoğunluk olabiliyor.
  • Yürüyüş yolu boyunca görevliler devriye atarak olumsuz olayların önüne geçilmeye çalışılmakta.
  • Kanyon içerisinde belediye iştiraki Cafe & Restaurant bulunmakta, burada yemek yiyip çay içeceğiniz gibi mangalda temin edebilirsiniz.
  • Kanyon içerisinde elektrik, aydınlatma bulunmamaktadır.
  • Mescit, çeşme ve lavabo bulunmaktadır.
  • Bebekli aileler için bebek bakım odası bulunmaktadır.
  • Yürüyüş bebekli ve çocuklu aileler için kolay bir parkur değildir, tavsiye etmiyorum.
  • Yürüyüş yapacaksanız kesinlikle rahat ayakkabı giymenizi tavsiye ederim

Sadağı Kanyonunda Neler Yapılır?​

Sadağı Kanyonu yürüyüş; Doğayı, yürüyüş yapmayı seviyorsanız burası tam size göre diyebilirim. Bursa’da belediye tarafından düzenlenmiş dere boyunca bu kadar uzak mesafe yürüyeceğiniz başka bir alan var mı görmedim açıkçası. Kanyonun Yürüyüş yolu ortalama 2km zorlu alanlar belediyenin yapmış olduğu geçiş yolları ile hem güzelleşmiş hem de kolaylaşmış. Aracımızı park ettikten sonra yürüyüşümüze başlıyoruz. Yürüyüş yolumuz boyunca bol bol fotoğraf çekiyoruz.

Suyun sesini dinleyerek ilerliyoruz. Bazı alanlar rahat geçilirken bazı alanlar taşlık olmasından dolayı zorlayabiliyor. Ama genel olarak çok zorlu bir alan yok. Yürüyüş parkurumuzun sonunda Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı yer olarak bilinen kaya hamamınıda göreceksiniz. Buradan çıkan sıcak su aslanlı termal hotelinde kullanılmaktadır.

Sadağı kanyonu piknik; için veya kahvaltı içinde tercih edilebilir. Burada belediyenin kurduğu oturma alanları ve mangal yakma alanları da mevcuttur. Et veya mangal almadıysanız Orhaneli içinde bulunan kasaptan eti alıp Sadağı Kanyonu içinde bulunan tesisten de mangal temin edebilirsiniz. Ayrıca köylüler tarafından satılan mevsim meyvelerinden de alabilirsiniz.

Eğer mangal veya bir şey getirmekle uğraşmak istemezseniz kanyon içinde bulunan tesisten et pilav menü alabilirsiniz fiyatlar makul. Eğer isterseniz kahvaltı tabağı da alabilirsiniz. Sadağı kanyonunda kahvaltının keyifli olacağı kesin. Fakat tesisin dış alanı biraz küçük, umarın ileri de doğayı bozmadan bir alan yapılır.

Sadağı kanyonuna gelmeden seyir kulesi göreceksiniz burada durup fotoğraf çekinebilir, kanyonu birde tepeden seyredebilirsiniz.

Ayrıca size termaldende bahsedeyim, Aslanlı termal tesislerinde apart kiralayabilirsiniz, fiyatları gayet ekonomik ve tüm apartlara kaynak suyu verilmektedir. Ayrıca ortak üstü açılabilir havuz ve hamam da bulunmaktadır. Burada 1 gün kalıp kahvaltıya veya mangala sadağı kanyonuna geçilebilir. Tesisle ilgili detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Sadağı Kanyonunda Kamp?​

Kampçıların en çok merak ettiği konuya geldik sanırım, Sadağı kanyonunda kamp yapılır mı uygun mu diye sorduğunuzu duyar gibiyim J Sadağı Kanyonu kamp için maalesef uygun değil. Kanyonun riskli olması ve aynı zamanda geçmiş yıllarda meydana gelen heyelan sonucu kamp yapanların mahsur kalmasından dolayı da görevlilerce de için verilmiyor. Buraya gelen yolda kapatılıyor ayrıca. Fakat belediyenin burası için ileriye dönük güvenli bir kamp alanı oluşturmak için çalışmalar yaptığının müjdesini vereyim.

Sadağı Kanyonu Nerede? Nasıl Gidilir?​

Öncelikle şunu söylemeliyim ki Sadağı Kanyonu bulunması zor bir yer değil tabelalarla da kolaylıkla bulunabilir. Bursa merkezden tarif edecek olursam, buradan Nilüfer – Orhaneli kavşağına gelip Orhaneli yoluna doğru dönün. Buradan yol boyu ilerlediğinizde doğancı barajının orada yolun Keles ve Orhaneli’ ne doğru ayrıldığını göreceksiniz. Orhaneli tabelasını takip ederek Orhaneli ilçe merkezine giren ışıklardan biraz ilerleyerek Sadağı Kanyonu yazan tabeladan sağa dönüyoruz. Buradan sonrası köy yolu fotoğraftaki gibi tabelalar bizi kanyona götürecektir. Son 2km kala yol kenarları tehlikeli olabilir dikkatli gitmekte fayda var.

* Sadağı Kanyonuna toplu taşıma ile gitme imkanı bulunmamaktadır.
 
Bazı yerlerde ceptel çekmiyormuş. Çekmeyi versin, kafa dinleriz.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Kudret Havuzu – Malatya Darende Tohma Kanyonu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Gezi - Turizm
  • 1    3K
Türkiye'nin En Güzel 5 Kanyonu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Gezi - Turizm
  • 0    7K
Geri