Üst
Anket Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? Uygulama Teknikleri Nelerdir?

Anket Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir? Uygulama Teknikleri Nelerdir?

BULUT

Super Moderator

-
-
Sosyal yaşamda ve internet ortamlarında sıklıkla karşılaşılan anketler, basit olarak tanımlandığında, soru – cevap tekniği ile uygulanan, sistematik bir veri toplama yöntemi şeklinde ifade edilebilirler. Anketin hedef kitlesine göre, önceden belirlenen insanlara, yine daha önceden hazırlanan sorular sorulur. Toplanan veriler, belirli ölçütler ve araçlar ile birlikte değerlendirilir ve bir ya da birkaç sonuca ulaşılır.

Anket uygulamalarının hassasiyetleri, belirli kuralları, avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Sorulan sorulara net ve objektif cevaplar alabilmek için, anketi cevaplayan insanların kimlikleri ya hiç alınmamalı; ya da gizli tutulmalıdır. Bu şekilde, çok daha dobra ve objektif cevaplar alınabilmektedir. Bu önermedeki hassasiyet, kimliklerin gizli tutulması iken; avantaj ise net ve doğru cevaplar alınması durumudur.

Bir başka dikkat edilecek husus, anketin soru ve cevaplarının yazılı olmasıdır. Bu şekilde bir kontrol imkanı doğar, akla sonradan gelen cevaplar eklenir ya da değiştirilir. Bu durum da, anketin kuralları ve avantajları kapsamında örnek gösterilebilmektedir.

-
-
Anketlerin büyük kitlelere ulaşması ve bu şekilde örneklemlerden ana kütleye varılması, hem anket tekniği açısından, hem de anketin amacına uygunluğu bakımından oldukça önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki, anket değerlendirme kısmında ana kütleye ulaşım metotları, iyi bir istatistiki bilgi ışığında gerçekleştirilebilir.
Anket değerlendirme sürecinde gerçekleşen analiz ve raporlama kısmı, kıyaslama imkanı da verebildiği için anket tekniği birçok alanda tercih edilen bir yöntem olmaktadır.

Tüm bu avantajların yanı sıra, anket uygulamalarının bir takım dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin anketin yazılı olması, insanları bu yöntem kaçıran ilk aşamadır. Zihin olarak okumayı zor ve üşenilesi bir iş olarak gören anlayış ile, anket çalışması yapmak oldukça zor olacaktır.

Bir başka dezavantaj, ankete katılımların ya da soruları cevaplamanın düşük olduğu gerçeğidir. Bu nedenle örneklem düşer ve anket güvenilirliği azalır.

Anket sorularına rastgele cevaplar verilmesi de bir başka handikaptır. Bunu isteyerek yapan insanların dışında, soruyu tam kavrayamadığı için böyle bir yol izleyen deneklerin olması da bir diğer gerçektir.

Anket çalışmaları, farklı uygulama teknikleri ile karşımıza çıkmaktadır. Bu teknikler şu şekilde sıralanabilir;

– Yüz Yüze Anket; En geleneksel denilebilecek anket türüdür. Sokaklarda, kampüslerde, kapı önlerinde ve akla gelebilen her yerde, yüz yüze uygulanır.
– İnternet Yolu İle Anket; İnternet kullanımının yaygınlaşması ile ortaya çıkan, daha hızlı ve daha fazla katılımlı olabilen anket türüdür.
– Telefonla Yapılan Anket; Firmaların internetin yaygınlaşmasından önce sıklıkla başvurduğu anket yöntemidir. Günümüzde de kısa sorulu değerlendirme anketleri, telefon aracılığı ile yapılabilmektedir.
– Posta Yolu İle Anket; İyice kullanımı azalan anket türüdür.
 
Geri
Üst