Hayvanlar Alemi Balon Balığı (Kurbağa Balığı - Kirpi Balığı)

Balon Balığı (kurbağa balığı veya kirpi balığı olarak da bilinir) (Uranoscopus scaber), ılıman denizlerde yaşayan bir balık türüdür.

Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan – Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazende acısu bölgelerine sokulup Temmuz – Eylül arasında üreme yapar. 10 – 20 bin yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir.

balonbalig.jpg balonbalig.jpg


Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.

Tetrodoksin isimli zehirli bir madde içerirler. Özellikle kas kasılmalarına ve felce neden tetrodoksin isimli madde bütün kurbağa balıklarında bulunur. Ancak Japonya'da yapıldığı gibi, işlemlerden geçirildikten sonra eti yenebilir.

Balon balığından hazırlanan yemeğe "fugu" adı verilmektedir. Fugu, Japon mutfağının en meşhur yemeklerinden biri haline gelmiştir. Japonya'da ve diğer birçok ülkede yemeğin hazırlanması yasa ile kontrol edilir ve sıkı eğitim almış mutfak şefleri tarafından yapılır. Balığın çok ince olan zehirli damarlarının tek tek çıkarılması gerekir. Bir Fugu yemeğinin fiyatı bu yüzden 300-500 Dolar arasıdır.

balonbdhd.jpg balonbdhd.jpg


Japonya'da balığın karaciğerinin en lezzetli parçası olduğu düşünülür fakat en zehirli olan parçası da burasıdır. Bu nedenle 1984 yılında Japonya daki restoranlarda satışı yasaklanmıştır.

Balon balığı, suda karşılaşılması halinde zehirli ya da zararlı değildir. Bu balığın zehirli özelliği, yenildiği anda ortaya çıkmaktadır. Denizde yüzerken ya da balığın ellenmesi durumunda, kişilere herhangi bir tehlikeli durum yaratmamaktadır.

Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kurbağa_balığı
http://kimyaca.com/balon-baligi/
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri