Hayvanlar Alemi Nesli Tükenen Tekila Balığı 20 Yıl Sonra Anayurduna Geri Döndü

tekila-baligi09c621fb48e95a5a.jpg Meksika'da yaklaşık 20 yıl önce vahşi doğada soyu tükenen tekila balığı, titizlikle yapılan bir çalışmanın sonucunda anayurduna geri döndü. Uzmanlar, bunun nadir bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, soyu tükenen diğer hayvanlar için yeni bir projeye başladıklarını duyurdu.

7 santimetreden fazla büyümeyen tekila balığının (Zoogoneticus tequila) nesli, istilacı egzotik balık türlerinin ortaya çıkması ve su kirliliği nedeniyle 2003 yılında vahşi yaşamda tükendi. Adını doğal yaşam alanının kuzeyinde beliren Tekila yanardağından alan tür, 1990 yılında Meksika'nın güney batısındaki Jalisco'daki Teuchitlan Nehri'nde keşfedilmişti.

Vahşi doğada neslinin tükendiği ilan edilen tekila balığı, İngiltere’deki Chester hayvanat bahçesindeki bir akvaryumda yetiştirildikten sonra anavatanı Meksika'ya yeniden gönderildi.

Koruma projesinin başladığı 1998 yılında, Meksika Michoacana Üniversitesi’nin sucul biyoloji birimi, Chester hayvanat bahçesinden beş çift balık aldı. Bu 10 balık, üniversitenin laboratuvarında, uzmanların önümüzdeki 15 yıl boyunca yakından izlediği yeni bir koloni kurdu.

Tekila balıkları, anayurtları olan Teuchitlan Nehri'ne bırakılmadan önce koloniden 40 erkek ve 40 dişi balık üniversitedeki büyük, yapay göletlere bırakıldı. Bu onları dalgalanan su, potansiyel rakipler, parazitler, kuşlar, kaplumbağalar ve yılanlar gibi yırtıcı hayvanlarla karşılaşacakları yarı doğal bir ortama maruz bıraktı. Dört yıl sonra, bu popülasyonun 10 bin balığa yükseldiği görüldü..
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri