Ülke Bhutan Krallığı

Bhutan, resmi adıyla Bhutan Krallığı, Güney Asya'da bir ülkedir. Batısında ve güneyinde Hindistan, kuzeyinde Çin ile komşudur. 20. yüzyılın ortalarına kadar dışa kapalı bir ülke olarak, kendini izole etmiş bir şekilde yaşayan Bhutan’da, ister istemez gelenekler hiç bozulmamıştır. Tüm kültürel zenginlikleri halen eskisi gibi devam ettirilmektedir. Ve bunun sürekliliği için ülkeye alınan turist sayısına bile özen gösterilmektedir. Tüm giriş çıkışlar devlet kontrolünde yapılmaktadır. Örneğin, uçakla Bhutan’a girmek için ulusal havayolu şirketini kullanmak gerekmektedir.

Kralın yetkilerini parlamentoya devrettiği, şeffaf bir ülke olan Bhutan, anayasal monarşi düzeniyle yönetilmektedir. Ancak ekonomik anlamda dış ilişkileri Hindistan tarafından yönetilmektedir. Nüfusun büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Bayrak​

Bhutan bayrağı, çaprazlama, iki eşit büyüklükte üçgen oluşturacak biçimde sarı ve turuncu iki parçaya bölünmüştür ve üzerinde beyaz bir ejder figürü bulunur. 19. yüzyıldan bu yana ufak değişiklikler ile gelen bayrak bugünkü biçimini 1960 yılında almıştır. Ana renklerinde turuncuyu barındıran birkaç bayraktan biri olan Butan Bayrağı, Galler Bayrağı ile birlikte dünyada üzerinde ejder bulunan iki ulusal bayraktan biridir.

Arma​

Bhutan armasında Budizmi simgeleyen motifler vardır. 2 ejderha kadın ve erkeği simgeler. Ejderhaların ortasında barış, huzuru ve gücü simgeleyen motifler vardır. Ortadaki dairede ise elmas ve şimşeği (dorji) Bhutanlıların şimsek ve elmas birliği temsil etmektedir. Ayrıca alttaki figür ise lotus çiçeğini simgeler.

Tarih​

Bhutan arması Bhutan tarihinin ilk dönemleri konusunda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak 7. yüzyılda Budizm’in benimsendiği bilinmektedir. 1630’larda Tibetli mülteci Drukpa Lama kendisini ilk Dharm Raca olarak ilan etmiştir. 19. yüzyılda ise dinsel yetkileri elinde tutan Dharm Raca ile dünya işleriyle ilgili yetkileri elinde tutan Deb Raca, güçlü Tangsa ve Paro valileri arasındaki mücadelenin aracı durumuna geldiler.

17.-18. yüzyıllarda sık sık Tibetlilerin saldırısına uğrayan Bhutan, bu saldırılara karşı koyarak iç özerkliğini korumayı başarmıştır. İngilizler, Bhutan’a 1772-1773’te ve 1865’te saldırdılar. 1907’de İngilizlerin onayıyla Tongsa Valisi Ugyen Dorji Vangçuk, bir monarşi kurdu. 1910’da iki ülke arasında imzalanan antlaşmayla Bhutan’a tümüyle iç özerklik verildiyse de, dış işlerinde Büyük Britanya’ ya danışma zorunluğu getirildi. 1949′da yapılan bir antlaşmayla denetim yetkisi Hindistan’a geçti. Çin Halk Cumhuriyeti’nin 1950’de ülkeyi işgal etmesi ve 1958’de toprak istemlerinde bulunması, Bhutan’ı, Hindistan’a yaklaştırdı. 1950-1970 yılları arasında Hindistan ile sıcak ilişkiler korundu. Bhutan’ın ilk mihracesi (Druk Gyalpo “Drukpaların Kralı”) Ugyen Dorji Wangçuk, günümüzde süregelen hanedanı 1907’de kurmuştu. Wangçuk’un yerini 1927’de oğlu Jigme Wangçuk, 1952’de de torunu Jigme Dorji Wangçuk aldı. 1969’dan başlayarak, yönetimde meşruti monarşiye geçildi. Ardından 2008 yılında parlamenter monarşi düzenine geçildi ve kral elindeki yetkileri devretti.

Coğrafya​

Batı Butan'daki Haa Vadisi Batısında ve güneyinde Hindistan'ın, kuzeyinde Çin'in yer aldığı Bhutan'ın coğrafî konumu 27-30 Kuzey enlemi, 90-30 Doğu boylamı üzerindedir. Ülkenin toplam yüzölçümü 47,000 km² olup 1,075 km'lik bir kara sınırına sahiptir. Ülkenin sınırlarından 470 km'si Çin ile 605 km'si ise Hindistan'ladır.

Ülke, dağlık bir arazi üzerine kuruludur. Ancak iklim çeşitlilik göstermektedir. Kuzey ovalarda tropikal iklim hâkimdir. Orta kısımdaki vadilerde kışlar soğuk, yazlar sıcak geçer. Himalayalar'da ise kışlar sert, yazlar serindir.

Ülkede birkaç verimli ova ve ağaçsız bozkır yer almaktadır. Ülkenin en düşük rakımlı yeri, Drangme Chhu (97 m) adındaki bölgedir. Buna karşılık en yüksek rakımlı noktası Kula Kangri'nin zirvesi olup tam 7.553 m'dir.

Ülkede kereste, alçıtaşı, kalsiyum karbür, hidro güç sanayileri yapılmaktadır. Ancak ülkede tarıma elverişli arazi hemen hemen yoktur. Ülkedeki tarıma elverişli alan oranı %2, otlaklar %6, ormanlık arazi %66 kadardır. Ülkedeki arazilerin sadece 340 km² kadarı sulanabilmektedir. Ülkede tüm yıl boyunca sert fırtınalar, yağış sezonu boyunca yaygın toprak kaymaları görülmektedir.

Nüfus​

Başkent Thimphu'daki Tashichho Dzong, 1952'den beri Bhutan hükümeti merkezidir. Ülke nüfusu 2006 sayımlarına göre 695.223 kadardır. Ülkenin %39,99'u 0-14 yaş arası; %56,05'i 15-64 yaş arası ve %3,96'sı 64 yaş üzeridir. Ülkedeki nüfus artış oranı %2,17'dir. Ülkede mülteci oranı çok düşüktür. Bhutan'da bebek ölüm oranı 108.89 ölüm/1,000 doğan bebek civarıdır. Ülkedeki ortalama yaşam süresi 52.79 yıldır. Bu oran kadınlarda 52.41 yıl, erkeklerde 53.16 yıldır. Ülkede ortalama her kadının 5.07 çocuğu mevcuttur. Ülkedeki AIDS oranı %0.01 den azdır.

Ülkedeki Butanlılar %50, Nepal kökenliler %35, yerli ve göçebe kabileler %15 oranda yer tutmaktadır. Ülkedeki din oranları Lama Budistleri %75, Hindistan ve Nepal Hinduları %25 şeklindedir. Ülkede Dzongka (resmi), Şarçopça, Bumthangca, Kurtopçe, Nepalce gibi diller konuşulmaktadır. Ülkedeki okur yazar oranı %42,2'dir. Bu oran erkeklerde %56,2, kadınlarda %28,1 kadardır.

Din​

2010 verilerine göre ülke nüfusunun yüzde 74.7’si Vajrayana Budizmi’ne. Yüzde 22.6’sı Hinduizm’e, yüzde 1.9’u Bön dinine, yüzde 0.5’i Hristiyanlığa, yüzde 0.2’si ise İslam’a inanmaktadır."

Dil​

Bhutan’ın resmi dili Dzongka’dır. Ancak bunun dışında Şarçopça, Bumthangca, Kurtopçe ve Nepalce gibi diller de konuşulmaktadır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Ürdün Haşimi Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Tonga Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Tayland Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Esvatini Krallığı ( Svaziland )
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Suudi Arabistan Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Geri