Çanakkale'de Altın Madeni İçin 195 Bin Ağaç Kesildi

Ugur

Administrator
Katılım
8 Nisan 2013
Çanakkale’nin Kirazlı köyünde altın maden projesi nedeniyle 195 bin ağaç kesildi. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunda 45 bin ağacın kesilmesi öngörülüyordu. Ancak 195 bin ağacın kesildiği ortaya çıkınca projenin çevreye verdiği etkisi de gün yüzüne çıktı. Kent savunucuları alanın daha da genişleyeceği endişesi yaşarken söz konusu projeyi yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketinin bölgede şu an iki tane daha altın arama projesi bulunuyor.

canakkale-agac-uydu.jpg canakkale-agac-uydu.jpg


Bir dönem Çanakkale’de baroda görevli Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan da, yetkililere çağrıda bulunarak, “ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı” dedi.

DERELER VE İÇME SUYU KULLANILAMAZ HALE GELDİ​

Uydu görüntülerinin ortaya çıkmasıyla birlikte projeyi yürüten Alamos Gold şirketinin ÇED raporuna aykırı hareket ettiği ortaya çıktı. Kaz Dağları’nın başı termik santrallerle zaten beladayken şu anda Alamos Gold şirketinin bölgede iki tane daha ruhsatı bulunuyor. Altın arama projesi nedeniyle dereler ve içme suyu da kullanılamaz hale geldi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, bölgede 10 tane projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) aşamasında olduğunu söyledi. Doğan, “Zaten beş santral bölgenin akciğerini mahfediyor. Diğer projeleri engellemek için mücadele ediyoruz. Bu kadar iklim krizi varken hala termik santral yapılmasını anlamlandıramıyoruz. Şu an bölgede 100’ün üzerinde arama ruhsatı var. Yaklaşık 40 tane de işletme ruhsatı var” dedi.

‘BU DAHA İŞİN BAŞLANGICI…’​

Doğan, 195 bin ağacın kesilmesi için, “Bu daha işin başlangıcı” diyerek şöyle devam etti: “Bu büyük bir katliam. Ağaç kesim sayısı daha da aratacak. Bu sadece bir alan… Alamos Gold Şirketi’nin bölgede iki ayrı ruhsatı daha var. Bu alanlarda da en az bu kadar ağaç kesilecek. Bütün bölge ormansızlaştırılacak. Zaten proje ilk başlandığı anda yer altı suyu kirlenmeye başlıyor. Derelerden bulanık su akmaya başladı. Şahinli köyünde maden arama aşamasında hem içme suyu hem de dere suları kirlendi. Köylüler artık içme suyuna ulaşamıyor.”

Doğan, ağaç kesiminin durdurulması için yetkililere çağrı yapıyor: “Bölgeye inceleme heyeti gönderilsin. ÇED raporuna aykırı işlemler tespit edilmeli ve projeler durdurulmalı. Bölgedeki tüm altın maden arama projeleri iptal edilmeli. Bütün kamuoyunu da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu işin siyasi bir boyutu yok. Her görüşten insanı bölgeye sahip çıkmaya davet ediyorum.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK​

Geçtiğimiz dönem Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanlığı yapan Avukat Ali Furkan Oğuz ise gerekli önlemlerin alınması ve daha fazla ağaç kesildiğinin tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduklarını söylüyor. Oğuz, ÇED raporuna aykırı hareket edildiği için de suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek, “Başvurularımızdan sonra ceza yaptırımı olsa bile o ağaçlar geri dönmeyecek. Şu an telafi imkansız zararlarla karşı karşıyayız. Olanları tahmin ettiğimiz için yürütmenin durdurulması talebinde bulunduk” dedi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE: ŞİRKET HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI MI?​

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 195 bin ağacın kesilmesini sorarak, ağaç kıyımıyla ilgili bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Kenanoğlu, Kurum’a verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:
  • ÇED raporunda belirtilenden yaklaşık 4 katı büyüklüğünde ağaç katliamına imza atarak yasadışı bir süreç işleten Doğu Biga Madencilik A.Ş hala faaliyetlerini sürdürmekte midir? Bu şirket hakkında bir işlem başlatılmış mıdır?
  • Kirazlı Maden Ocağı’nın bölge halkının içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında kurulmasına hangi gerekçelerle izin verilmiştir?
  • Yüzde 98,7’si ormanlık alan içerisinde kalan Kirazlı Maden Ocağı’nın kurulmasına Bakanlığınız tarafından hangi gerekçelerle izin verilmiştir?

AK PARTİ VE MHP’DEN ÖNERGEYE ‘RET’​

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da Meclis’te doğa katliamlarıyla ilgili araştırma yapılması için komisyon kurulmasını istedi. Ceylan, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, “Vicdanlarınız kabul ediyorsa söyleyecek hiçbir sözüm yok. Firma ali cengiz oyunları yaparak işletme ruhsatı almış ve daha ÇED raporuyla ilgili süreç tamamlanmadan mülki idarenin gözetim ve denetiminde 196 bin ağacı katletmiştir” dedi. Yapılan oylama sonrası ise AK Parti ve MHP’li vekillerin oylamalarıyla önerge reddedildi.

ŞİRKET 1 MİLYAR DOLAR AYIRDI​

Alamos Gold Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik, geçtiğimiz aylarda projeyle ilgili açıklamada bulunmuştu. Şirket, Kirazlı Altın madeni ve Çanakkale’deki çalışmalarına toplamda 1 milyar dolar bütçe ayırdı. Ayrıca şirket yetkilileri Kirazlı projesinde Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisine siyanür veya başka bir kimyasal ve solüsyon kullanıldığı iddialarını da reddetmişti.

Kaynak: 195 bin ağaç kesildi: Büyük bir katliam! - Hacı Bişkin
 
Yazık etmişler,bunlar bilinenler o kadar çok ağaç katliamı oluyor ki,bunun tesbiti çokmu zor..bu topraklara kıymet vermeleri lazım,yani birileri biseyler yapıyor yıllar sonra anlaşılıyor çok enteresan...
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Çanakkale Savaşlarında Sırlı Bir Olay
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Tarih
  • 0    3K
Çanakkale Savaşları (1914-1916)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Çanakkale Boğazı
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    1K
TSK'dan "Çanakkale Geçilmez" Belgeseli
  • Ugur
  • Ugur,
  • Video Galerisi
  • 0    5K
Geri