Ansiklopedi Doğal kozmetik ürün nedir?

kozmetik41c2e47b658e27b8.md.jpg kozmetik41c2e47b658e27b8.md.jpg
Kozmetik ürünlerin tarihi çok eskilere dayanır. Bilenen ilk kozmetikler doğada bulunan madenler, yağlar, esansiyel yağlar gibi ürünlerdir. Çoğunlukla killerin içinde bulunan madenlerden aldıkları renklerle yüz ve vücut boyama, kokular insanların kendine gizem ve ilgi katması, meşe külleri ile hayvan iç yağlarını karıştırıp sabunlar elde etmeleri ilk akla gelen kozmetikler ve kullanım amaçları olabilir. 1900 lü yılların başında kimyacıların, ilk kez Chanel 5 adlı kokunun molekülün sentezlenmesi, 1940 lı yıllarda yağ alkolü esterlerinin sentezinin yapılması gibi modern kozmetik sektörünün köşe taşları ile günümüz kozmetik sektörü oluşmuştur.

Kozmetik amaçlı kullanılan kokuların ve kimyasalların sentezlenmeye başlanması, fiyatların düşmesini, ürünlerin kullanımlarının yaygınlaşmasını ve de yüzlerce çeşit kozmetik ürünün üretilmesini bugün ki devasa kozmetik sektörünün oluşmasını sağlamıştır.

Hızla gelişen bu süreç içinde kimyasalların yan etkileri ve olumsuzlukları da gözlemlenmeye başlamıştır. Özellikle 1980 ler de dünya da kimyasallar için ön görülen tehlikelere göre planlamaların yapılması ve bu konunun hem insan, hem çevre sağlığı açısından daha sıkı takip altına alınması sonucunda bazı kimyasallarda yasaklamalara, bazılarında kısıtlamalara gidilmiştir. Bu süreçler REACH ile devam etmektedir.

Organik tarım kavramı da tüm bu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkmış ve değişen meyve/sebze tatlarının farkındalığı, yiyeceklerde ki zehirli kalıntıların varlığı gibi bir çok etmene bağlı olarak toplum tarafından kabul görmüş ve dünyada her geçen gün büyüyen bir pazara dönüşmüştür.

Organik kozmetik kavramı, organik tarıma göre daha yeni bir kavramdır. Günlük hayatın bir parçasına dönüşen kozmetiklerle maaruziyetler arttıkça (Cosming.com üzerinden geliştirdiğimiz bir yazılım ile bu konuda hesaplamalar yapabildik, bununla ilgili ileriki günlerde biz yazı yazacağım), bazı hastalıkların nedenlerinin kozmetik ürünlerdeki bileşenlere bağlanmaya başlanması ile alternatif düşünceler gelişmiş, kozmetik ürünlerde doğala dönüş isteği ve eğilimi başlamıştır.

Başlarda ürünlerin içine bitki özleri konularak bu yapılmıştır. Örneğin parafin içerikli bir krem içine papatya yağı yada özü konarak, doğal krem denmiştir. Yada şampuanın içine ısırgan özü katılarak, doğal şampuan denilmiştir. Bu tanımlar paralelinde bir standart oluşturabilmek için bağımsız denetçi kuruluşlar çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmaların sonunda doğal ve organik ürünler standartları yayınlamışlardır. Örneği, İtalya da ICEA, Türkiye de ETKO, Fransa da ECOCERT, Almanya da BDIH gibi.

Bu standartlar da ülkeden ülkeye farklılık göstermişlerdir. Örneğin birisinin doğal yada organik olarak tanımladığını diğerinin kabul etmediği olmuştur. Bu gibi zorluklar sonunda çözüm olarak çatı bir standart oluşturulmuştur.

Bizim çalışmalarımız da COSMOS çatı standardını kullandık. Laber Kimya da Iva Natura başta olmak üzere fason organik sertifika çalışmalarımızı COSMOS’un akredite partnerlerinden olan ETKO ile yaptık. ETKO bu konuda COSMOS’a ,ilk akredite olan kurumlardandır.

Laber Kimya olarak organik kozmetik çalışmalarımızda çok ilginç konulara şahit olduk .Bunlardan en öne çıkanı, organik kozmetik denince ilk anlaşılan ürünün tamamının bitki özlerinden oluştuğunun düşünülmesi . Bu doğru bir tanım değildir. Yada normal bir kozmetik ürünün içine organik bir yağ koyarak da o ürün organik ürün olmuyor.
Iva Natura organik kozmetik ürünlerimizi çalışırken uluslararası kabul edilen kriterler doğrultusunda organik kozmetikler yapmaya çalıştık. Buna göre; formül içeriğinde en az %20 oranında organik tarım ile elde edilmiş bitkisel bileşen olan, toplam formül içinde kullanılan bitkisel bileşenlerin %95 ‘nin de organik sertifikalı olduğu, ilgili standartlar gereği içermemesi gereken bileşenleri de içermediğini doğrulayan ürünlerdir. Bu şu anlama geliyor, organik bir kozmetik üründe organik olmayan bitkisel bileşenler de bulunabilir fakat bunlar formül içinde ki toplam bitkisel bileşenlerin %5 inden fazla olamaz. Yani %20 minimum organik sertifikalı bitkisel bileşen (osbb) kullanırken %0,9 sertifikasız bitkisel bileşen (sbb) kullanıyorsanız şu şekilde hesaplamanız gerekir;

20 + 0,9 = 20,9

20,9 de 20 gr osbb kullanırsam 100 de kaç kullanırım. Yani;

100*20/20,9 = %95,69 olur.

Genellikle piyasada bazı ürünlere %95 organik yazar. Bundan dolayı yazarlar. Bu doğru bir tanım değildir. Organik bitkisel bileşen oranı %20 olan ürün içinde , Organik bitkisel bileşen oranı %60 olan ürün içinde bu oran kendi formülü içinde organik olmayan bitkisel bileşen arasındaki oranı kast ederi .Ve organik kozmetik olup olmadığı kontrolünü yukarıda belirttiğim hesap ile yapabilirsiniz.

Özetle şimdilik şunu diyebiliriz,

*Organik olabilmesi için min %20 organik sertifikalı bitkisel bileşen içermeli,

--Önemli bir not ise bu noktada, durulanan organik ürünlerde bu oran %10 dur. Örneğin şampuan, duş jeli gibi ürünlerde min. %10, iken durulanmayan Yüz Kremi, Pişik Kremi gibi ürünlerde min. %20 dir.

Biz İva Natura Markalı Organik Sertifikalı Kozmetiklerimiz de tüm ürün gruplarında %20 nin üzerinde organik yüzdeyi sağladık.

*Formülde sertifikasız bitkisel bileşen varsa bunların oranı %95 oranında organikten yana olmalı.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Neden Doğal Kozmetik Ürünler Kullanmalıyız?
  • :Eylül:
  • :Eylül:,
  • Genel Kültür
  • 0    859
Hassas Ciltler İçin Doğal Nemlendirici Bakım Krem Tarifi
  • :Eylül:
  • :Eylül:,
  • Genel Kültür
  • 0    2K
Göz çevresi İçin Ev Yapımı Doğal Krem
  • :Eylül:
  • :Eylül:,
  • Genel Kültür
  • 0    869
Doğal Ürünler
  • :Eylül:
  • :Eylül:,
  • Ansiklopedi
  • 0    837
Geri