Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Areka palmiyesi (Dypsis lutescens)Evinizi sık sık havalandırdığınız için soluduğunuz havanın temiz olduğuna inanıyor olabilirsiniz. Ancak evlerimizdeki hava düşündüğümüz kadar kolay temizlenmiyor. Sorun sadece havadaki tozlar olsaydı, işimiz belki kolay olabilirdi. Ancak fark etmediğimiz ama evlerimizin bir köşesinde belirmiş küfler, eşyalardan ve duvarlardan yayılıp havaya karışan kimyasallar, evimizi temizlerken kullandığımız deterjanlarda bulunan amonyak, benzen gibi maddeler sayesinde soluduğumuz hava aslında epey kirli. Bunun sonucunda da solunum yolları problemleri ve alerjiler çağımızın en büyük sorunu haline gelmiş durumda.

Neyse ki bu sorunlardan kurtulmak için oldukça basit ve tamamen doğal bir çözüm müjdeliyor NASA. Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucu bazı bitkilerin havayı temizlediğini ortaya çıkarmışlar. Siz de evinizin belirli yerlerine yerleştirebileceğiniz bu bitkiler sayesinde havanızı her daim daha temiz hale getirebilirsiniz.

Uzay ajansı NASA 1980’lerin sonunda Amerikan Müteahhitler Birliği ile birlikte “Temiz Hava” isimli bir çalışmada bulundu. NASA, bazı bitkilerin, kimyasalları diğerlerinden daha iyi filtrelediğini buldu ve insanlar üzerindeki etkisini ölçtü.

NASA tarafından birkaç yıl önce yapılan bir araştırmaya göre İngiliz sarmaşığı, bambu, saz palmiyeler, fil kulağı gibi bazı bitkiler evdeki havayı arındırarak kimyasal atıkların verdiği zararı hafifletiyor. Buna göre NASA’nın önerdiği evin havasını temizleyen bitkiler...

Areka Palmiyesi​

Boyut olarak biraz büyük olan bu bitkiyi salona koymanız öneriliyor. Havayı birçok kimyasaldan temizliyor. Madagaskar kökenli Areka palmiyesi Arecaceae (Palmiyegiller) familyasından, dipten sürgünlerle çoğalma özellikli Dypsis cinsi palmiyelerdendir. Eski bilimsel adı Chrysalidocarpus lutescens idi. Yeni adı Dypsis lutescens. Fakat Areca lutescens diyenler de var.

Özellikleri​

Areka palmiyesi tropikal ve subtrapikal iklim bölgelerinde park-bahçe süs bitkisi olarak yetiştirilir. Boyu genellikle 6 metreyi pek geçmez. Kökten devamlı yeni fidanlar üretir. Uzayınca kavisli eğilimli olan yaprakların uzunluğu 2-3 metre arasında değişir. Yazları salkımlar halinde sarı çiçekler açar.


İç mekân uyumu: İç mekânlarda geniş yer ister. Ama en önemlisi havadar ortamdır. Çünkü hava akımları olmayan yerlerde sağlıklı kalması pek mümkün değil. Yapraklar büyüdükçe eğilip çevreye yayılacağı için salonlarda, ofislerde ona göre yer ayarlanmalıdır. Yani büyüdükçe daha geniş yer gerekir.

Oda havasına etkisi: Ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. 2m kadar büyümüş bir areka palmiye fidanı 24 saatte 1 litre su havaya salar. Yaprak sayısı veya fidan sayısı çok olursa ona göre iyi bir hava nemlendirici vazifesi görür.

Kışa dayanıklılığı: Dış ortamda açık havada areka palmiyesi kışın en fazla -7C derece soğuğa kuzeyli rüzgarlardan korunması şartıyla dayanır (ilkbahardan beri toprağına ve yerine alışması şartıyla).

Kullanım: Bildiğimiz çit değil de görüntüyü engelleyici çit olarak çok elverişlidir (iklimi uygun memleketlerde). Bahçelerde ince zarif gövdelerini dipten çoğaltarak gelişmesi ve gövdelerinde ve yaprak saplarında sarının çeşitli renklerini taşımasıyla son derece güzel bir süs ağacıdır. İçmekanlarda salon, ofis süs bitkisi olarak kullanılır.

Yetiştirme, bakımı​

Areka palmiyesi kentia kadar müşkülpesent değildir. Toprağına, suyuna, aşağıdaki bilgilere elinizden geldiğinizce dikkat ederek bakımını yaparsanız daha uyumludur.


Güneş ihtiyacı: Areka tam gölgeyi sevmez. Şiddetli kızgın güneşe uyum sağlar ama gelişimi yavaşlar. Yaz boyunca güneşi filtrelerseniz iyi olur. Kışın ise direkt güneş ne kadar fazla olursa o kadar iyi. Hangi palmiye olursa olsun direkt güneşe alışkın değillerse (ki yeni aldıklarınız alışık değildir) yavaş yavaş derece derece güneşe alıştırmalısınız. Yaz aylarında yeni alıp da güneşe koyarsanız yapraklar yanacaktır.

Toprak: Salonda, ofiste yetiştiriyorsanız 3 ölçü torf toprak + 1 ölçü poza taşı karışımı yapmalısınız. Eğer sürekli veya yılın çoğu zamanı dışarıda tutacaksanız aşağıdaki gibi toprak karışımı yapın.

Açık havada saksıda areka yetiştirmek için hafif asitli ve nötr toprak gerekiyor (pH derecesi 6.6 – 7.5 arası). Alkalinliliği fazla olursa yapraklarının ömrü kısalır. Hem doğal besleyiciliği olan hem çok iyi süzekliği olan toprak hazırlamalısınız. Şu formüle göre: 2 ölçü humuslu gerçek toprak + 1 ölçü torf toprak + 2 ölçü iri taneli dere kumu.

Sulama, besin verme: Toprağın ıslatıcılığı gidince sulayın. Nemini kaybetmesini beklemeyin (yoksa yaprakları pörsür ve sararmaya başlar). Musluk suyunu çok büyük kaplarda günlerce bekletip tortusunun çökmesini sağlayın. Sonra en üst kısım suyu alarak onunla sulayın ve çok sıcak günlerde onunla yapraklarına su püskürtün. Suladığınızda saksı alt tabağında fazlalık su bekletmeyin çünkü kökler çürümeye yatkındır.

Saksı değiştirdiğinizde yeni toprağında ilk yıl ayda bir defa, ikinci yıldan itibaren her üç sulamada bir genel amaçlı bitki besini verin. Özel palmiye besini bulabilirseniz o daha iyidir.

Saksı değiştirme: Acele etmeyin. Hemen satın aldığınız gibi toprak değiştirme hatasına düşmeyin. Yoksa arekanızı kaybedersiniz. Kökler saksıya sığmaz olup yumak oluşturduğunda, saksı hacminin biraz fazlası, en fazla iki misli hacimli saksıya aktarın.

Areka palmiye üretimi​

İlkbaharda kökten ayırmayla yeni arekalar elde edebilirsiniz. Kökten, rizomdan keserek ayırdığınız sürgünü diktikten sonra tam şeffaf naylona geçirin, bağlayın. Sıcak bir odada, çok aydınlık ama direkt güneş ışınları almayan bir yerde tutun. Kapalılık sayesinde içerisinin havasının yoğun nemli olması ile köklerde canlanma olur. Ayırdığınız sürgün yeterince köklü ise bir hafta kapalı tutmak yeter. Az köklü ise üç dört hafta kapalı tutmak gerekir ki yeterince köklenme olsun. Bu esnada, ilk bir haftadan sonra her gün bir saat kadar arttırarak açıp havalandırın. Naylonda kapalı iken direkt güneşten korumanız şarttır.

Problemleri​

En sık görülen problem kök çürümesidir. Sebep yanlış toprak, gereğinden büyük saksı, gereksiz sulamalar, esintisiz havasız ortamlar. Örümcek bitler dadanırsa kötü olur. Hiç görmeseniz bile ayda bir gibi banyoya götürüp duş altında tazyikli su ile yaprakları yıkayın. Bitlenme olmuşsa ilaçlamanız gerekir. Yaprak uç kuruması da areka palmiyelerinde yaygın görülen problemlerdendir. Sulamayı geciktirmek, direkt musluk suyuyla (klorlu, florlu suyla) sulamak, toprağına fazlaca perlit katmak, köklerin uzun zaman hiç mi hiç kurumayan sulu toprakta kalması gibi etkenler areka yapraklarının vakitsiz uç karumalarına sebep oluyor. Eski yapraklarda uç kurumaları normaldir. Doğaldır. Kuru uçlarını makasla keseceksiniz. Kuruma devam ettiği sürece kısaltmaya devam edin. Keseceğiniz yer tam kuru kısımdan olmalı. Yeşil yerinden kesmeyin.

Havası çok kuru yerlerde yazın aşırı sıcaklarda hava cereyanı yapraklara zarar verir.
 
Çin Herdemyeşili (Aglaomena)Çin herdemyeşili (Aglaonema), Asya’da yetiştirilen, birkaç enteresan türü olan, büyüleyici bir görünüme sahip bir süs bitkisidir. Bu bitkinin tüm türlerinin yuvarlak biçimli, büyük, dar yaprakları vardır.

Yaşlı bitkilerde, kısa dallardan uzanan bu parlak yapraklara ilkbaharda veya yaz aylarında açan çiçekler de eşlik edebilir.

Çin herdemyeşili en gözde ev bitkilerinden biridir ve bu özel bitkinin koyu yeşilden tutun da gümüş rengine ya da kırmızıya kadar varan çeşitli renkleri evinizin dekorasyonuna karakter katar.

Yavaş büyüyen Çin herdemyeşili, ev ortamında saksıya dikilip yıl boyunca bakılabilen, harika bir yapraklı bitkidir.

Evcil hayvanınız varsa çok dikkatli olmalısınız; zira bu bitki kediler ve köpekler için zehirlidir.

Çin Herdemyeşili Bakımı​

Görünüşüyle içinizi açan, bakımı kolay bir ev bitkisi arıyorsanız Çin herdemyeşili tam size göre olabilir! Neredeyse hiç bakım gerektirmiyor oluşuyla epey revaçta olan bu bitkiyi yetiştirmek, tek bir basit kurala uyduğunuz takdirde son derece kolaydır: Bitkinin yaprakları ne kadar açık renk olursa bitki, güneş ışığına o kadar çok ihtiyaç duyar. Kendi bitkinizin güneş ışığına ne kadar ihtiyaç duyduğunu belirleyebilirseniz onun coşkulu bir şekilde büyümesine yardımcı olmamanız için hiçbir sebep olmayacaktır. Bunun haricinde bitkinizi sıcak ve nemli tutmalısınız. Geriye de saksısından taşması için önünde bol bol zaman olan, uzun ömürlü, dayanıklı bitkinize doya doya bakmak kalır!

Işık​

Çin herdemyeşilinin yaprakları koyu yeşil olan türleri kısmen gölgede büyüyebilirken alacalı türleri parlak ışığa biraz daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Türleri ne olursa olsun bitkilerin hiçbir bölümünü doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız; zira yakıcı güneş ışınları narin yapraklarını kolaylıkla kavurup kurutabilir.

Toprak​

Genel olarak Çin herdemyeşili toprak konusunda özellikle seçici davranmaz. Tipik olarak iyi drene edilmiş, kısmen asidik bir toprak karışımı bu bitki için mükemmeldir. Seçtiğiniz toprağın fazla su tuttuğunu düşünüyorsanız drenajı iyileştirmek adına toprağa kum ya da perlit karıştırabilirsiniz. Ayrıca, bitkinizi tabanında geniş drenaj delikleri olan bir saksıya dikmenizde yarar vardır.

Sulama​

Çin herdemyeşili bitkisi nemli fakat sırılsıklam hale getirilmemiş olan bir toprakta serpilecektir. Bu dengeyi tutturmak için bitkinizi baştan aşağı sulayıp bir sonraki sulamanızdan önce iyice kurumasını bekleyin. Bu ölçüye ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimleri boyunca sadık kalabilir, kışa doğru ise sulama sıklığınızı azaltabilirsiniz. Elbette, bitkinizi bütünüyle kurumaya da bırakmamalısınız.

Isı ve Nem​

Bu bitkiler buz gibi, cereyanlı havayı ya da 18 santigrat dereceden düşük sıcaklıkları pek sevmezler. Çin herdemyeşilinizi serin havaların etkisini artıran pencerelerden ve vantilatörlerden uzak tutmalısınız. Bitkiniz için ne kadar sıcak bir yer seçerseniz o kadar iyi olur.

Yüksek oranda neme ihtiyaç duyuyor olması nedeniyle bazı bitki yetiştiricileri Çin herdemyeşilini bir sera bitkisi olarak kabul eder. Bu bitki, seraların sıcak, nemli ve parlak ortamlarında güzelce büyür. Gelin görün ki, ev ortamında da bu şartlara yakın imkânların sunulması halinde başarılı bir şekilde büyüyebilir. Bitkinizin çevresindeki nem seviyesini artırmak için ona sık sık su püskürtmeli ve onu mutfak ya da banyo gibi evinizin nemli bir bölgesine koymalısınız. Evinizdeki hava özellikle kuruysa da küçük bir nem aygıtı alıp bitkinizin yanına koyabilirsiniz.

Gübre​

En iyi sonucu almak için Çin herdemyeşili bitkinizi yavaş salınımlı topaklarla veya likit gübreyle büyüme döneminin başında ve sonunda olacak şekilde yılda iki defa beslemelisiniz.

Çin Herdemyeşilinin Çoğaltılması​

Çin herdemyeşili sap kesme yöntemiyle veya saksısı değiştirilirken uygulanabilecek bölme yöntemiyle çoğaltılabilir. Bitkinizi çoğaltmak için en yüksek sıcaklıkların görülmeye başlandığı yaz ortasına kadar beklemelisiniz.


Sap kesme yöntemiyle çoğaltmak için:

- Dezenfekte edilmiş, keskin bir alet yardımıyla ana bitkiden 5-6 santimlik bir dal kesin.
- Dalın alt kısmının ucunu köklendirme hormonuna daldırın ve dolaylı güneş ışığı alacak şekilde konumlandırılmış bir bardak dolusu suyun içine koyun. Kökler üç-dört hafta içinde oluşmaya başlayacaktır.
- Kestiğiniz kısmı iyi drene edilmiş toprak karışımı ile dolu bir saksıya dikkatlice ve nazikçe taşıyın ve onu nemli tutun.

Bölme yöntemiyle çoğaltmak için:

- Saksınızı bir tarafa yatırın. Bir bahçe küreği yardımıyla toprağı, saksının kenarlarından gevşetin. Bitkinizi ve toprağını saksıdan nazikçe çıkarın.
- Köklerin toprağını hafifçe silkeleyin. Ardından, köklerin bir kısmını yeni bir saksıya almak için dikkatlice ayırın (bitkinin kökleri biraz düğümlenmiş olabilir; bu nedenle onu yavaşça hareket ettirmelisiniz).
- Ayırdığınız kısmı iyi drene edilmiş toprak karışımıyla dolu bir saksıya alın.
- Hem orijinal bitkiyi hem de bölünmüş olanı birkaç hafta boyunca, saksılarına güzelce yerleşene ve stresleri azalana kadar fazladan nemli tutun.

Yaygın Görülen Haşereler ve Hastalıklar​

Çin herdemyeşili haşerelere ve hastalıklara karşı aşırı derecede hassas olmamakla birlikte kabuklu bit, pamuklu bit ya da örümcek akarı gibi ev bitkilerinde sık rastlanan istilacılara yakalanmaya yatkın olabilir. Bu tür haşereler bir haşere ilacı veya neem yağı yardımıyla def edilebilir.

Diğer sorunların çoğu bitki fazla nemli kaldığında ortaya çıkar. Mantar hastalıkları ve kök çürümesi, aşırı sulanmış bir Çin herdemyeşilinde görülen tipik sorunlardır.

Çin Herdemyeşili (Aglaonema) Bitkisinde Yaygın Görülen Sorunlar​

Normalde son derece dayanıklı ve uyumlu olan Çin herdemyeşili bitkisinde rastlayabileceğiniz tek bir problem vardır: içe doğru kıvrılan ya da dalgalı bir görünüme kavuşan yapraklar. Bu sorun çözüldüğünde bitki iyileşecektir. Daha evvel sözü edilen haşerelere ek olarak bitkinizin yapraklarının kıvrılmasına sebep olabilecek bazı faktörler şunlardır:

- Yaş: Bu sorunun yaşlı bir bitkide görülmesi son derece normaldir. Sorunlu yaprağı kopararak problemi ortadan kaldırabilirsiniz.
- Fazla ışık: Doğrudan güneş ışığı yaprakların kurumasına sebep olur. Kuruyup kavrulan yaprakları koparıp bitkinizi ışığı doğrudan almayan, aydınlık bir yere taşıyın.
- Isı değişimleri: Bu bitki ılıman ve cereyandan etkilenmeyen bir yeri tercih eder.
- Düşük nem oranı: Bitkinizin çevresindeki nem oranını, ona su püskürterek artırabilirsiniz.
- Yetersiz sulama: Toprağın aşırı derecede kuru olması yapraklara etki eder. Yaprakların iyileşebilmesi için bitkinizi yavaş yavaş sulayın. Kuru ve buruşuk yaprakları koparabilirsiniz.
- Aşırı sulama: Bu bitkiler ne çok kuru ne de çok nemli toprakları severler. Kök çürümesini önlemek adına sulama yapmadan önce toprağın en üstündeki birkaç santimlik kısmın kurumasını bekleyin. Saksınız genişse (çapı yaklaşık 25-30 santimetre ise) toprağın daha fazlasının, örneğin yarısının kurumasını bekleyin.

Sık Sorulan Sorular​

Çin Herdemyeşilinin Bakımı Kolay mıdır?​

Çin herdemyeşili bitkileri, bakımları son derece kolay olan ev bitkileridir. En güzel tarafı da tam gün güneşi sevmemeleridir. Anlayacağınız, bu bitkiler evinizin neredeyse her odası için, özellikle de penceresinden yeterli derecede ışık alan her bölge için idealdir.

Çin Herdemyeşili (Aglaonema) Ne Kadar Hızlı Büyür?​

Çin herdemyeşili yavaş büyüyen bir bitkidir. Bu da saksısını değiştirmekle pek fazla uğraşmayacağınız anlamına gelir.

Çin Herdemyeşili ile Difenbahya Arasında Ne Fark Vardır?​

Çin herdemyeşili ve difenbahya genellikle birbirleriyle karıştırılır; zira aralarında çok az fark olmasına rağmen bu iki bitkinin yaprakları birbirlerine çok benzer. Çin herdemyeşilinin alacalı yaprakları ona daha gümüşümsü bir görünüm verir. Ne var ki, difenbahyanın yaprakları, Çin herdemyeşilinin küçük ve oval biçimli yapraklarından biraz daha büyük ve geniştir.
 
Asparagaceae familyasına ait olan kılıç çiçeği halk arasında Paşa kılıcı ve peygamber kılıcı çiçeği isimleri ile de bilinmektedir.

peygamber-kilici-cicegi-1.jpg


Peki evlerimizde sıklıkla tercih ettiğimiz paşa kılıcı bitkisi bakımı nasıl yapılır? Kılıç çiçeği yetiştirirken dikkat edilmesi gereken püs noktalar nelerdir? Kılıç çiçeği anlamı nedir?

Kılıç Çiçeği Çiçeklenmesi Anlamı​

Kılıç çiçekleri yılda bir kez küçük beyaz ve kokulu çiçekler açmaktadır. Kılıç çiçekleri zor çiçek açan ve yaprakları ile ön plana çıkan çiçekler olduğundan çiçek açmalarına halk arasında çeşitli anlamlar atfedilmiştir.

Kılıç çiçeği, yaygın isimleri ile paşa kılıcı ya da peygamber kılıcı çiçeği, çiçek açtığında bitki sahibinin ev alacağına inanılmaktadır.

Kılıç Çiçeği Çeşitleri​

İç mekan dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen peygamber kılıç çiçeğinin bilinen 70 çeşidi bulunmaktadır. Türlerine göre dikey yaprakları kusursuz olan ya da net sarı şeritleri olan kılıç çiçekleri göz alıcı uzun yaprakları ile dikkat çekmektedir.

Kılıç Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?​

Kılıç bitkisi çoğaltmanın en kolay yöntemi suda ya da toprakta köklendirme yöntemidir. Bu yöntem ile kılıç çiçeği yaprakları eşit parçalara bölünür ve kesilen parçalar köklenmesi için suya ya da direkt toprağa dikilir.

Kılıç çiçeklerinin çoğaltılması ve köklenmesi uzun sürer. Köklenen kılıç çiçeklerini uygun genişlikte bir saksıya alabilirsiniz.

Peygamber Kılıcı Çiçeği Hikayesi​

Kılıç çiçeği diğer bir ismi ile peygamber kılıcı çiçeği bir rivayete göre ismini Peygamber efendimiz Hz. Muhammed S.A.V’in en çok sevdiği çiçek oluşundan almaktadır.

Kılıç Bitkisi Nasıl Çiçek Açtırılır?​

Bakımı oldukça kolay olan kılıç bitkisinin çiçeklerine farklı anlamlar atfedilmiştir. Bu sebeple kılıç bitkilerinin çiçeklenmesi çiçek yetiştiricileri için büyük önem taşımaktadır. Doğru saksı, doğru toprak ve doğru konumlandırma ile yetiştirilen kılıç çiçekleri çiçeklenir.

Paşa Kılıcı Ne Zaman Çiçek Açar?​

Paşa kılıcı çiçeklenmesi türlerine göre farklılık gösteriyor olsa da yaygın olarak yılbaşında çiçek açmaktadır. Küçük beyaz görüntüleri ile görsel şölen oluşturan paşa kılıcı çiçekleri aynı zamanda oldukça güzel bir koku yayarak etkileyici bir atmosfer oluşturur.

Paşa kılıcı çiçekleri her yıl farklı dönemlerde açarak uzun süreler çiçeklerini koruma özelliğine sahiptir.

Peygamber Kılıcı Çiçeği Faydaları​

Peygamber kılıcı çiçeği iç mekan dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Peygamber kılıç çiçeği diğer salon bitkilerinden ayrı olarak zehirli gaz ya da karbondioksit salınımı yerine bulunduğu ortamı temizleyerek bulunduğu ortamın havasını oksijene dönüştürmektedir.

İç mekanlarınızda adeta bir hava temizleme makinası olarak çalışan kılıç çiçeği sağlık koşullarınıza katkıda bulunabilen sayılı bitkiler arasında yer almaktadır.

Kılıç Çiçeği Özellikleri​

Kılıç çiçeği anavatanı Batı Afrika olan 18-40’cm’e ek uzayabilen, uzun ince yaprakları ile büyüyen, oldukça dayanıklı ve ağır bir bakım gerektirmeyen süs bitkisidir.

Kılıç çiçeği yaprakları üzerinden sarı ve yeşilin farklı tonlarında desenler bulunmaktadır. Asparagaceae familyasından olan kılıç çiçeğinin farklı türleri bulunmaktadır.

Kılıç çiçeği detaylı bir bakım istememesi, dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitki olması sebebiyle en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alır.

Kılıç Çiçeği Bakımı​

Kılıç çiçekleri detaylı bir bakım istememektedir ancak doğru bakım koşulları oluşturulan kılıç çiçekleri hızlı gelişim göstermekte ve uzun süreler dayanıklılığını korumaktadır.

Susuzluğa ve farklı hava koşullarına karşı dirençli olan kılıç çiçekleri gün aşırı sulama istememektedir.

Aydınlık ortamları seven ve bu ortamlarda hızla gelişim gösteren kılıç çiçekleri yapraklarının dik kalması ve formunu koruması için aydınlık yerlerde konumlandırılmalıdır.

İç mekan bitkisi olarak tercih eden kılıç çiçeklerinin bulundukları ortamın sıklıkla havalandırılması önerilir. Uygun büyüklükte ve uygun toprak ile hazırlanan, hava delikli bir saksıda kılıç çiçekleri yetiştirilmelidir.

Kılıç Çiçeği Latincesi​

Latince ismi Sanseveria trifasciata olan kılıç çiçeğinin sayıca bilinen 60 türü bulunmaktadır. Melez kılıç çiçekleri ile bu sayı her geçen gün artmaktadır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Evin Edebi - Mutlaka Okunası Bir Yazı
  • deniz feneri
  • deniz feneri,
  • Öyküler
  • 0    1K
Allah ac "O'nu Sevin" Dedi
  • BULUT
  • BULUT,
  • Dini Konular
  • 0    1K
Evin En Öksüzü Babalardır
  • Ugur
  • Ugur,
  • Kişisel Gelişim Hikayeleri
  • 0    3K
Geri