Üst
İyot Tableti Nedir, Niçin Kullanılır?

İyot Tableti Nedir, Niçin Kullanılır?

İyot Hapı
İyot Hapı
İyot tabletleri, radyoaktif olmayan iyot bileşikleridir. Nükleer tehlike durumlarında ortaya çıkabilecek radyoaktif bulut içerisinde yer alan radyoaktif iyotun tiroitte tutulmasını önlemek üzere, iyot tabletlerinin en kısa süre içinde alınması gereklidir. İyot tabletlerinin, vücudun diğer radyoaktif maddelere maruz kalmasını engelleyici özelliği yoktur.

Nasıl kullanılmalıdır?​


Tabletler, mümkünse aç karnına alınmamalıdır. Kolaylık sağlamak için tercih edilen bir sıvıda eritilip içilebilir.

İyot tabletleri genellikle iyi tolere edilir. Sindirim bozuklukları gibi yan etkiler çok nadiren görülmekle beraber, uygulama kesildiğinde kendiliğinden geçer. Yan etkilerin uzun süre devam etmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Hipertiroit tedavisi görenler, iyot tabletleri aldıkları süre içinde de tedavilerine devam etmeli, ancak tehlike durumu sona erdiğinde, doktora başvurmalıdırlar. İyot tableti aldıktan sonra 1 hafta ila 3 ay içinde çarpıntı, kilo kaybı veya ishal şikayeti olanlar doktora müracaat etmelidir.

İyot tabletleri maksimum toplam doz 1 gramı geçmemek üzere aşağıdaki dozlarda kullanılır;

Değişik Gruplar İçin Tavsiye Edilen Günlük İyot Dozları (KI veya KIO3 olarak)​


Yaş Grubuİyot Eşdeğer Kütlesi (mg)KI(mg)KIO3(mg)Tablet Oranları
Doğumdan 1 aya kadar12,516211/8
1 ay-3 yaş2532421/4
3 yaş-12 yaş5065851/2
12 yaş üstü/yetişkinler(hamile kadınlar dahil)1001301701

Ne zaman kullanılmalıdır?​


İyot tabletlerinin radyoaktiviteye maruz kalınmadan 6 saat öncesinde alınması durumunda maksimum koruma sağlanır. Radyoaktiviteye maruz kalınmasından sonraki ilk 10 saatten sonra alınması durumunda ise hiç bir etkisi olmayacaktır. Bir iyot tableti dozu ile 24 saat korunma sağlanır.

Radyoaktif tehlike durumunda, iyot tabletlerinin dağıtımı, kullanımı ve uygulama süresi konularında duyurular resmi makamlarca medya aracılığıyla yapılacaktır.

İyot tabletleri, resmi bir duyuru yapılmadıkça kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kaynak: Türkiye Atom Enerjisi Kurumu
 
Geri
Üst