Ansiklopedi Kaliningrad - Avrupa'nın Ortasındaki Rus Toprağı

kaliningrad1a743bb5e61fa7c3.jpg kaliningrad1a743bb5e61fa7c3.jpg
Kaliningrad ya da eski adı ile Königsberg olarak bilinen bölge 1255’e kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Bu bölge, 1945 yılına kadar devamlı Alman devletlerinin egemenliği altında kaldıktan sonra İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyet Ordusu tarafından işgal edilmiş 1946 yılında adı Kaliningrad olarak değiştirilmiştir. Bölge, coğrafi olarak Litvanya’nın güneyinde, Polonya’nın ise kuzeyinde kalmaktadır. Nüfusunun yüzde 80’i Almandır. 1990 sonrasında SSCB’nin dağılmasına rağmen Kaliningrad özerk (oblast) bir bölge olarak Rusya Federasyonu’na bağlı kalmıştır.

Kaliningrad'ın 2020'deki nüfusu 489.359'dur.

Kaliningrad, Kaliningrad bölgesinin idari merkezi olan kuzeybatı Rusya'da bir şehirdir. Rusya’nın diğer bölgeleriyle sınırlarının olmaması açısından benzersizdir. Sadece Polonya ve Litvanya’ya komşudur ve Baltık Denizi ile sınırı vardır.

Zengin geçmişe sahip bir şehir​

Kaliningrad, uzun zaman Almanya’nın güdümüne girdi. Şehrin tarihi, 1255 yılında, Teutonic Order şövalyeleri bir tepe üzerine kale koyup Königsberg (Kraliyet Dağı) olarak adlandırıldığında başladı. Şehir, İlk defa Yedi Yıl Savaşındaki zaferden sonra, 1758'de Rusya'ya geçti. Bununla birlikte, 1762'de topraklar Prusya krallığına geri verildi. Königsberg, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra, Alman topraklarının bir kısmının SSCB'ye devredildiği 1946'da tekrar Rus toprağı oldu. O zaman, Sovyet partisi lideri Mihail İvanoviç Kalinin onuruna yeni bir isim, Kaliningrad, ortaya çıktı.

Sahil kasabası​

Kaliningrad'ın denize doğrudan erişimi yoktur, şehir Pregoli Nehri'nin Kaliningrad Körfezi'ne birleştiği yerdedir, ancak burada, Rus donanması ve Baltık filosunun merkezi büyük bir liman bulunmaktadır. Plajlar, Kaliningrad yakınlarındaki kasabalarda olup, otobüs, minibüs veya trenle ulaşılabilmektedir. Ama şehrin kendisi bile deniz kokuyor, bazen burası rüzgarlı ve yağmurlu olabiliyor.

Filozofların şehri​

Dünyanın en büyük düşünürlerinden Immanuel Kant, Konigsberg'de doğdu ve yaşadı. Mezarı XIV yüzyılın katedralinin duvarlarında bulunur, burada ayrıca organ konserlerinin yapıldığı Kant Müzesi ve konser salonu da bulunmaktadır. İlginçtir ki, filozof tam da kentin Rus İmparatorluğuna geçtiği ilk zamanlarda yaşadı. Onun için İmparatoriçe Elizabeth'i almaya yemin etti. Eyalet tekrar Prusya'ya bağlandığında, Kant yeminini bozmak istemedi, bu yüzden ölümüne kadar bir Rus vatandaşı olarak kaldı.

Kültürel şehir​

Kaliningrad'da düzenli olarak uluslararası müzik etkinlikleri düzenlendi. Bunlara ek olarak uluslararası etkinlikler: M. Tariverdiyeva, "Kaliningrad Sity Caz" caz festivali, rock festivali "Kaliningrad In Rock" ve diğerleri eklendi. Her sonbaharda “Baltık Mevsimi” sanat festivali gerçekleşir - Rusya'nın dört bir yanından gelen tiyatro toplulukları en iyi performanslarını sunarlar.

Kehribar şehri​

Kentin sembollerinden biri, kırmızı tuğlalı kuledeki ünlü amber müzesidir ve bir zamanlar kentin savunma sistemine dahil edilmiştir. Müze koleksiyonu, farklı tonlarda, şekillerde ve boyutlarda "güneşli" taşlar sunar. En "ciddi" sergilenen taş 4 kilogramdan daha ağırdır. Burada dünyanın en büyük amber mozaiği "Rus" yer alıyor. O, 70 kilogramdan daha ağır ve neredeyse 3.000 parçadan oluşuyor.

Akademik gelenekli şehir​

Kaliningrad'da 20'den fazla yükseköğretim kurumu var. En büyüğü - I. Kant adındaki BFÜ Binalarının bir parçası bir zamanlar, Konigsberg'deki Albertina Üniversitesi'ne aitti ve çalışmalarına 1544'te başladı. Kentin üniversitelerini ayrıca askeri denizciler, balıkçılık uzmanları, avukatlar ve diğerleri hazırlar.

Rusya-Ukrayna savaşı​

Bölge ülkeleri özellikle Finlandiya ve İsveç endişeli. İki ülke Rusya ile bin 300 kilometre sınıra sahip. NATO'ya üye olmak istiyorlar. Ancak Rusya buna karşılık, Kaliningrad kartını açtı. Nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandıracağı uyarısında bulundu. Uyarı mesajından sonra tatbikat da yaptı. Nükleer saldırı simülasyonu bile kullanıldı. Kaliningrad'da İskender füzeleri elektronik ortamda ateşlendi.

Kaliningrad'da bugün 450 binden fazla insan yaşıyor. Şehir geçmişte dünyaca ünlü filozof da çıkardı. Akademik geleneğini de sürdürdü. Kültürel ve tarihi zenginliği ile konuşuldu. 77 yıl önce büyük savaş gördü. Bugün ise karşılıklı tehditlerin tam ortasında yer alıyor. Dünya, Kaliningrad'da tarihin tekerrür etmesini istemiyor...

Kaynak:
https://studyinrussia.ru/tr/life-in-russia/discover-russia/towns/kaliningrad/
https://www.trthaber.com/haber/dunya/avrupanin-ortasinda-rus-topragi-kaliningrad-678442.html
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri