Ülke Kamboçya Krallığı

Kamboçya
kambocya.png
BaşkentPhnom Penh
Resmî dillerKhmerce
Yönetim ŞekliParlamenter Monarşi
Yüzölçümü181.035 km²
Nüfus14.805.000
Nüfus Yoğunluğu81.7 kişi/km²
Para birimiRiel (KHR )
Zaman dilimi(UTC+7)
Telefon kodu+885
İnternet TLD.kh
Kamboçya, resmi adıyla Kamboçya Krallığı ve bir zamanlar Khmer İmparatorluğu olarak da bilinen, Güneydoğu Asya'da yer alan bir ülke. 181,035 km² alana yayılan ülke, kuzeybatıda Tayland, kuzeydoğuda Laos, doğuda Vietnam ile komşudur. Ayrıca güney batı kıyıları Tayland Körfezi'nde yer alır.

14,8 milyonluk nüfusuyla, dünya sıralamasında 70. sırada yer almaktadır. Resmi dini Theravada Budizmi'dir, halkın %95'i Budist'tir.

Başkent Phnom Penh, ülkenin politik, ekonomik ve kültürel merkezidir. Ülke kral tarafından parlamenter monarşi ile yönetilir.

Ekonomi​

Kamboçya'nın ana gelir kaynakları tekstil ve turizmdir. İkinci geçim kaynağı olan turizm son yıllar içerisinde oldukça artış göstermektedir. Kamboçya'nın karşılaştığı en büyük ekonomik sorunlardan biri, hala eski nüfusun çoğunluk olarak eğitimden yoksun oluşu ve özellikle temel altyapı eksikliğinden muzdarip olan kırsal olmasıdır. Bölgesel ekonomik kriz, terör ve politik dengesizlikler ise ekonomiyi kötü yönde etkilemiştir ancak bir nebzede olsa ülke son yıllarda kalkınmaktadır.

Kamboçya ekonomisini tanımlamak gerekirse, Kamboçya oldukça düşük gelire sahip, ucuz bir ülkedir. Günlük gelir ortalaması 20-30 dolar arasında değişmektedir. Bir akşam yemeği üç dolara yenebilmekte, bir bira elli sente içilebilmekte ve bir oda üç dolara kiralanabilmektedir.

Bayrak​

Kamboçya bayrağı, Kamboçya'nın resmî bayrağıdır. Beyaz renkli yapı, tarihi Angkor-Wat tapınağının bir temsilidir.

Tarih​

Angkor krallığı bu bölgede kurulmuştur. En önemli eseri Angkor Tapınağıdır.

Kamboçya 1863-1953 yılları arasında Fransız kolonisi oldu. 1941-1945 yılları arasında Japon İmparatorluğu'nun işgali altında kaldı.

Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler (Khmer Rouge), 1975-1979 tarihleri arasında ülkeyi kontrol etti. Çin HC destekli Kızıl Kmerlerlerin lideri olan Pol Pot'un ideolojisine göre, ülkede sadece köylü sınıfı olmalıydı. Bu amaçla ülkenin tüm aydınlarını, bilim adamlarını, sanatkarlarını, kısacası köylü sınıfını oluşturmayan tüm Kamboçyalıları ağır koşullar altında pirinç tarlalarında çalışmaya zorladı. Çalışamayanlar ve muhalefet edenler Ortaçağ işkence yöntemleriyle öldürüldüler. Gözlük ve saatler de dahil olmak üzere tüm teknolojik aletler yasaklandı. Pol Pot yönetiminde dünyanın en büyük katliamlarından birini yaptılar. Verilere göre 3.3 milyon Kamboçyalıyı öldürdüler (1975-1979). Bu katliamlar Vietnam ülkeyi işgal edinceye kadar sürdü.

Ülkede 1991 yılında seçimler yapıldı. Kızıl Khmerler 1998'de Pol Pot'un ölümüyle tamamen dağıldı.

Tuol Sleng Soykırım Müzesi, Kamboçya’nın trajik ve tüyler ürpertici geçmişi sergilenmektedir. Kızıl Kmerler’in sorgulama ofisi olarak kullandığı, eskiden okul olan Security Prison 21 (Güvenlik Ofisi 21), Kızıl Kımerlerin yaptığı işkenceleri anlatan bir müzeye dönüştürülmüştür.

Din ve İnanç​

KamboçyaNüfusun yüzde 95'inden fazlasının inandığı Theravada Budizm'i, ülke genelinde bulunan 4,392 tapınak ile Kamboçya'nın resmî kabul edilen dinidir.

Halkın geri kalan kesimi İslam, Hristiyanlık dinleri, Ateizm ve diğer inanışlara bağlıdırlar.

Turizm​

Turizm ülkede tekstilden sonra en büyük gelir kaynağıdır. Ocak-Aralık 2007 arasında 2 milyon turist ziyareti almıştır. Turistlerin çoğunuğu (%51) Siem Reap şehrini tecih etmiştir.Angkor Wat Tapınakları ülkenin en büyük turizm gelirini oluşturmaktadır ve Siem Reap yakınlarındadır.

İklim​

Güneydoğu Asya'da hakim olan muson rüzgarları Kamboçya'da da etkisini sürdürmektedir. Kamboçya yağmurlu ve kuru olmak üzere iki ayrı mevsime sahiptir. Yağmurlu sezonu mayıs ayından kasım ayına kadar sürmektedir ve sıcaklıklar genellikle yüksek nem ile birlikte 22 dereceye kadar düşmektedir. Kuru sezonu ise kasım ayından nisan ayına kadar sürmektedir ve sıcaklıklar 40 dereceye kadar yükselmektedir. .

Şehirler-Bölgeler​

kambo-ya.jpg


Üniter, parlamenter ve anayasal monarşiyle yönetilen Kamboçya illeri ve başkenti olmak üzere 25 ili bulunmaktadır. Başkent ve iller birinci düzey idari bölümlere dayanılarak ayrılmaktadır. Şehirler ikinci düzey idari bölümlere göre 25 belediyeye ve 150 ilçeye ayrılmaktadır. Belediyeler ve ilçeler kendi içlerinde komünlere ve meskenlere bölünmektedir. Başkenti Phnom Penh'dir. Büyük şehirleri: Banlung, Battambang, Kampot, Koh Kong, Kompong Thom, Kratie, Siem Reap ve Sihanoukville'dır.

Festivaller​

Kamboçya FestivalleriKamboçya Krallığı'nın, Kamboçya ay takvimine göre geleneksel, tarihi ve kültürel festival hazinesi vardır. Bu festivaller Budizm, Hinduizm ve kraliyet geleneklerinin etkisi altında oluşmuşlardır. Festivaller geniş bir eğlence yelpazesine, neşe kaynağına, Kamboçya'nın ulusal renklerine ve turistlerin fikirlerini, davranışlarını etkilemek konusunda büyük bir etkiye sahiplerdir.

Toprağa ve çiftçiliğe derinden bağlı olan Kamboçya'nın Kraliyet Çiftlik Günü, Khemerce 'Bon Chroat Preah Nongkoal' ekim ve dikim mevsiminin ciddiyetle kullandığı festivaldir. Her yıl Mayıs ayında Kraliyet Sarayı'nın yanında, Ulusal Müze'nin önündeki parkta kutlanmaktadır. Astrolojik inançlarına göre, Khemerce' de Usapheak Reach olarak bilinen kraliyet öküzünün her yıl tarım hasat kaderinin belirlenmesinde etkili bir rolü bulunmaktadır.

Geleneksel olarak Kamboçya kralını temsil eden Kral Meak, kraliçe arkasından tohum serperken tarlayı sürmektedir. Tarla seromonik bir şekilde üç defa sürülmektedir. Daha sonra kraliyet hizmetlileri, kraliyet öküzünü pirinç, mısır, susam tohumları, fasulyeler, yeşillikler, su ve şarabın olduğu yedi altın yedi tepsiyle sürmektedirler.

Kraliyet kâhinleri daha sonra öküzün ne yediğini yorumlar ve sellerin, salgın hastalıkların, iyi bir hasatın, yağışın içinde olduğu bir dizi kainatta bulunurlar. Erkekler ve kadınlar Khemer'in geleneksel kıyafetlerini giymektedirler.

Genel olarak Eylül ayının sonundan Ekim ayı boyunca 15 gün süren Pchum Ben Günü veya Ölüleri Anma Günü Festivali ölülerin ruhunu kutsamaya adanmış Kamboçya'nın en kültürel izidir. Kesin tarihi Kamboçya'nın ay takvimine göre değişmekte olan festivalde her ev sahibi tapınaklarını ziyaret eder ve keşişlere yemek sunarlar.

Yemek sunmak önemli bir saygı gösteriştir ve Budizm'in en yaygın, en eski ritüellerinden bir tanesidir. Pchum Ben festivalleri süresince insanlar tapınaklara keşişler için ve ataları, akrabaları ya da arkadaşları olabilecek aç ruhları doyurmak için yemek getirirler. Aç ruhlar varoluşun altı modundan bir tanesidir ve inanışlara göre bu ruhlar açgözlülükleri, hasetleri ve kıskançlıkları yüzünden büyük, aç mideleri ve iğne deliği şeklinde ağızları olan, boyunları çok ince olduğu için yediklerini yutamayan yeniden doğmuş ruhlardır.

Pagodalar sunumlarını yapabilmek isteyen ve sevdiklerinin, atalarının ruhlarına dua etmeleri için keşişlere yalvarmayı bekleyen insanlarla dolmaktadır.

Kamboçya'nın Türk adası: Koh Rong​

Kamboçya'nın Türk adası: Koh RongKamboçya'nın Koh Rong Adası'nda işletmelerden tutun da ada ulaşımına kadar hakimiyet Türklerde. Öyle ki Koh Rong Adası'nda lahmacundan menemene kadar Türk mutfağından yemekler bulunuyor. Türk nüfusunun bir hayli fazla olması Koh Rong Adası'nın ‘Türk adası’ olarak anılmasını sağlıyor.

Kamboçya'nın güneybatısında yer alan Koh Rong, ülkenin en büyük ikinci adası olma özelliğine sahip. Koh Rong Adası'na gitmek için öncelikle Türk Hava Yolları'nın direkt seferiyle Phnom Penh şehrine uçmalısınız. Daha sonra körfezde bulunan Sihanoukville kentine gidip oradan da SpeedFerry adı verilen botlarla Koh Rong'a ulaşabilirsiniz.

Türk nüfusu oldukça fazla : Ne alaka diyeceksiniz ama Türkiye'den 7 bin 900 kilometre uzaklıkta olan Koh Rong'da Türk nüfusu oldukça fazla. Türklerin, adanın kurulmasında da büyük payları var. Bu adada işletmelerin bir kısmı Türklere ait, bir kısmında da Türkler çalışıyor. Başka bir deyişle Kamboçya’nın Türk adası. Koh Rong'un elektriğiyle, internetiyle, ada ulaşımıyla da Türkler ilgileniyor.

Lahmacundan menemene Türk mutfağı : Tabii adada Türkler yaşayınca Koh Rong'a Türk mutfağı da girmiş. Lahmacundan menemene, baklavadan sütlaca derken bizim mutfak bu adada yer edinmiş durumda.

Kamboçya Türk Büyükelçiliği​

Posta adresi
No:1&3, Street 254, Sangkat Chaktomuk, Khan Daun Penh, Punom Pen, Kamboçya
T:+855 23 863 086

E: embassy.phnompenh@mfa.gov.tr

: Punom Pen Büyükelçiliği
: Punom Pen Büyükelçiliği

Görev Bölgesi :
TÜM KAMBOÇYA
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Ürdün Haşimi Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Tonga Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Tayland Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Esvatini Krallığı ( Svaziland )
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Suudi Arabistan Krallığı
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Geri